Elevii din Sectorul 5 ȋnvață, prin teatru și ateliere creative, cum să ȋși gestioneze emoțiile

Arta si Cultura
21.11.2023
Autor: Revista Blogurilor

Inteligența emoțională reprezintă o componentă esențială a dezvoltării copiilor, cu un impact semnificativ asupra succesului lor pe termen lung. Învățarea abilităților de gestionare a emoțiilor încă din copilărie, contribuie la formarea unor adulți echilibrați șiempatici. Copiii care își pot identifica și exprima adecvat emoțiile dezvoltă relațiiinterpersonale sănătoase, învață rezolve conflicte și facă față presiunilor sociale. Ȋnperioada noiembrie-decembrie 2023, elevi din instituții școlare din Sectorul 5, cu vârstecuprinse ȋntre 6 și 14 ani, ȋnvață, prin teatru și ateliere creative, cum ȋși gestionezeemoțiile, ȋntr-un mod sănătos, ȋn cadrul proiectului ,,Cufărul cu emoții”.

Prin înțelegerea propriilor emoții, copiii și, mai târziu, adulții, devin mai conștienți de nevoile șidorințele lor, ceea ce le ușurează procesul de luare a deciziilor. Educația inteligenței emoționaleîi pregătește pe cei mici pentru provocările vieții, contribuie la creșterea rezilienței și a stimei de sine, susțin specialiștii. Astfel, cultivarea acestor abilități devine o investiție valoroasă în viitorulfiecărui copil.

Fără educație emoțională nu putem vorbi despre empatie și dacă nu dezvoltăm empatia atuncicum vor fi relațiile pe care viitorii adulți le vor construi? Educația începe devreme și trebuiesusținută atât prin metodele formale cât și prin cele non-formale iar teatrul reprezintă un veritabilinstrument de dezvoltare personală și de modelare emoționalăspune psihoterapeutul Lorena Diaconescu, fondatoare a Asociației pentru Educație și Sănătate MENS SANA.

Ȋn cadrul proiectului ,,Cufărul cu emoții”, psihologi acreditați și actori profesioniști le vorprezenta copiilor informații, ȋntr-un mod accesibil și ușor de ȋnțeles pentru vârstele mici, prininstrumente precum teatru, video-uri educative, workshopuri de dezvoltare personală, ateliere de storytelling și creativitate. Mai mult, un spectacol de teatru a fost creat special pentru acestproiect.

Noțiunile dobândite de către cei mici se vor reflecta ȋntr-o atitudine mai bună față de ȋnvățătură, profesori, colegi și familie. Prin participarea la activități non-formale, copiii nu doar îșiîmbogățesc cunoștințele, ci și dezvoltă abilități practice, precum leadership-ul și colaborarea înechipă. Ȋn plus, educația non-formală ajută la dezvoltarea comportamentelor pozitive, la ȋmbunătățirea rezultatelor școlare și la creșterea gradului de responsabilitate a tinerilor. Ȋn acelașitimp, contribuie și la diminuarea unor fenomene periculoase, precum bullying-ul sau abandonulșcolar.

Proiectul ,,Cufărul cu emoțiieste finanţat din fonduri nerambursabile acordate de ConsiliulLocal al Sectorului 5 prin Centrul Cultural şi de Tineret Ştefan Iordache, în cadrul programuluide finanţare nerambursabilă 2023, în baza Legii 350/2005 și este implementat de Asociațiapentru Educație și Sănătate MENS SANA.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Sectorului 5 al Municipiului București sau a Centrului Cultural şi de Tineret Ştefan Iordache.

citeste mai mult

Vezi sursa

Articole similare:

Top