Dovedit științific: Femeile care iau în serios filmele romantice au mari probleme

Entertainment
20.06.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Filmele romantice le pot influenţa în mod negativ pe femeile care le iau prea în serios, putându-le determina să accepte mai uşor comportamentele obsesive ale partenerilor – se arată într-un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Michigan (SUA) şi preluat de madame.lefigaro.fr.

În producţiile americane apare adesea câte un îndrăgostit care îşi urmăreşte iubita cu patimă, ducând la o serie de situaţii comice. Julia R. Lippman, profesor, expert în gen şi sexualitate la Universitatea Michigan, este de părere că aceste filme nu sunt numai amuzante.

Citește și: Denise Rifai, dezvăluiri INCENDIARE din campanie: Mi-a oferit o pereche de sandale

Ea a realizat un studiu pentru a afla dacă acest tip de filme influenţează pozitiv sau negativ relaţiile amoroase şi a publicat rezultatele cercetării „I Did it Because I Never Stopped Loving You” (Am făcut-o fiindcă nu am încetat niciodată să te iubesc). Specialista şi echipa sa afirmă că femeile acceptă mai uşor comportamentele obsesive ale partenerilor dacă le privesc dintr-o perspectivă romantică. Altfel spus, nu trebuie să se lase hărţuite, dar altfel stau lucrurile dacă bărbatul care le hărţuieşte este îndrăgostit de ele.

Citește și: Guvernul schimbă regulile: Sunt vizați toți românii cu carduri

Pentru a-şi confirma ipoteza, Julia R. Lippman a intervievat 426 de femei împărţite în trei grupe. Prima grupă a vizionat filme în care hărţuirea era prezentată în mod pozitiv — ca în „There’s Something About Mary” (1998), în care Matt Dillon (Pat Healy) o urmăreşte pe Cameron Diaz (Mary). Celei de-a doua grupe i s-au prezentat thrillere în care hărţuirea apare ca negativă — ca în „Sleeping with the Enemy” (1991), în care Julia Roberts este terorizată de Patrick Bergin, în rolul soţului violent. A treia grupă s-a uitat la filme documentare, printre care „La Marche de l’empereur” (2005), cu o pereche de pinguini care, printre mulţi alţii, traversează una din cele mai ostile regiuni ale lumii.

Citește și: BOMBA care ar putea exploda după moartea generalului Victor Atanasie Stanculescu/ ANALIST

Lippman a spus pe site-ul The Guardian că „femeile care au vizionat filme unde se prezenta o urmărire romantică persistentă — primul caz — erau mai dispuse să accepte ceea ce se numeşte +miturile hărţuirii+ decât cele care se uitaseră la agresiuni masculine înspăimântătoare — al doilea caz — sau la documentare benigne cu animale — ultimul caz”.

Aceste „mituri ale hărţuirii” constau în „idei false sau exagerate asupra hărţuirii, care îi minimalizează gravitatea, cu alte cuvinte, cine aprobă acest lucru are tendinţa să ia lucrurile mai puţin în serios”.

Citește și: Tolontan: E stare de șoc în țară

Cercetătoarea îşi atenuează totuşi afirmaţiile, spunând că „evident că este distractiv într-o comedie să îl vezi pe Ben Stiller urmărind-o pe Cameron Diaz atâta vreme cât ştii că în viaţă lucrurile nu stau aşa”.

Într-un interviu de pe Global News, Lippman arată că „problema acestor comedii este că influenţează mult mitul dragostei…Dragostea este extraordinară, însă la fel este şi respectul faţă de celălalt”.

Citește și: DOLIU în SUA: Un cunoscut cântăreț a fost ÎMPUȘCAT pe stradă / VIDEO

Articole similare:

Top