Dosarul de securitate al Monseniorului Ioan Robu
Despre existența unui dosar al Monseniorului Ioan Robu se vorbește de mai mult timp, dar documentele nu au fost arătate în presă. Ieri însă s-a făcut lumină: înaltul prelat al catolicilor a conceput și semnat note informative pentru Securitate, relateaza Libertatea.
Colaborarea lui Ioan Robu cu sistemul începe, potrivit Centrului de Informaţii Externe, UM 0544, încă din anul 1972, când fusese recrutat ca informator al Securităţii „fiind pregătit cu sarcini specifice întrucât a plecat la studii în Italia“.
De asemenea, documentele spun că Ioan Robu a fost pregătit și susținut de Securitate în ascensiune sa ierarhică în cadrul Bisericii Catolice, inclusiv cu bani, cumpărând ”cu atenții scumpe, pe valută”, voturile celor care l-au ales ca episcop.
”ROBU IOAN este conducătorul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, fiind în atenția U.M. 0544/225, care îl antrenează în rezolvarea unor probleme de interes operativ. Periodic este contactat și de ofiteri ai Direcției I”, se arată în cocumente, unde se mai menţionează că Monseniorul ”colaborează corect cu Departamentul Cultelor”.
CNSAS a negat existenţa documentelor, iar Arhiepiscopia Romano-Catolică a spus doar că ele sunt exagerări lipsite de ”garanția veridicității” şi că sunt departe de ”adevărul istoric”.
Există însă file, semnate de Ioan Robu, care contrazic cele menționate mai sus: ”Referitor la vizita făcută în Statele Unite și Canada, în perioada 1-19 iunie a.c., doresc să vă aduc la cunoștință următoarele:” (…) și continuă pe cinci pagini cu întâlnirile pe care le-a avut în 1986, întrebările pe care le-a primit de la oficialitățile americane și răsurile pe care le-a dat, în detaliu – adică o notă informativă trimisă Departamentului Cultelor.