DESCOPERIRE ISTORICĂ: Savanții spun că au aflat cauzele sclerozei multiple

Healthy Living
24.04.2017
Autor: Cristi Teodorescu

O echipă de oameni de știință din Marea Britanie a anunțat că a identificat cauza posibilă a sclerozei multiple, o descoperire majoră care ar putea contribui la dezvoltarea de noi tratamente pentru această boală, informează luni BBC.

Cercetătorii au observat un nou mecanism celular care ar putea cauza tulburarea autoimună ce afectează circa 2,5 milioane de persoane din întreaga lume.

Citește și: Traian Băsescu anunță PRĂPĂDUL: Ce a făcut GREȘIT Laura Codruța Kovesi

Persoanele afectate sunt diagnosticate în mod obișnuit în jurul vârstei de 20-30 de ani, vizate de această boală fiind în special femeile.

În cazul acestei boli, sistemul imunitar al organismului atacă mielina, „teaca” ce protejează nervii din creier și din coloana vertebrală. Acest lucru duce la deteriorarea creierului, la reducerea aportului de sânge și oxigen și la apariția de leziuni în corp.

Citește și: Cine este, de fapt, Emmanuel Macron, câștigătorul primului tur al prezidențialelor din Franța

Oamenii de știință au bănuit de mult timp că mitocondria, „motorul” celulelor, joacă un rol în apariția sclerozei multiple. Folosind mostre de țesut uman, cercetătorii de la universitățile Exeter și Alberta au aflat că o proteină numită Rab32 este prezentă în cantități mari în creierele pacienților diagnosticați cu această boală, însă este aproape absentă în celulele nervoase ale persoanelor sănătoase. La pacienții la care Rab32 era prezentă, echipa a descoperit că o parte a celulei care stochează calciul se apropia prea mult de mitocondrie ducând la apariția unei probleme de comunicare cu factorii declanșatori ai stocării calciului și la un comportament neobișnuit al mitocondriei.

Citește și: Klaus Iohannis, undă verde la 4 ORDONANȚE importante. Ce decrete a semnat în această dimineață

Oamenii de știință nu cunosc deocamdată ce anume stă la baza influxului nedorit de Rab32, însă sunt de părere că originea acestui „defect” s-ar putea afla la baza celulei.

„Descoperirile noastre captivante au dezvăluit o nouă cale pe care cercetătorii o pot explora. Este un pas important și, în timp, sperăm că ar putea duce la noi tratamente eficiente pentru scleroza multiplă”, a declarat Paul Eggleton, profesor la Facultatea de Medicină a Universității Exeter.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul „Neuroinflammation”, ca parte a Săptămânii de conștientizare asupra sclerozei multiple.

Citește și: Sebastian Ghiță nu mai are ce face: Averea fostului deputat se duce pe apa sâmbetei

Articole similare:

Top