De ce Tudor Chirilă și alții au refuzat să meargă la Cotroceni: Acuzații dure
Au fost și oameni care nu au acceptat invitația lui Klaus Iohannis de a merge la consultări. Și nu doar că au refuzat, dar au și criticat în termeni duri inițiativa preşedintelui. Printre cei mai vehemenți a fost şi solistul trupei Vama, Tudor Chirilă.
Mereu cu portavocea în mână, Claudiu Crăciun a preferat pasul înapoi. „Instituţia prezidenţială nu înţelege şi/sau nu respectă protestele ca formă de acţiune civică. (…) invitaţia se face în contextul numirii unui premier şi nu pentru o discuţie despre cauzele şi consecinţele tragediei de la Colectiv sau dezbaterea unui proiect de ţară. Este o combinaţie de gală de PR şi casting politic”, îşi motivează decizia lectorul universitar.
Printre cei care i-au spus „Nu” lui Klaus Iohannis s-a numărat şi un conferenţiar de la Universitatea Bucureşti.
„E o strategie menită să decredibilizeze mişcarea respectivă, pentru a începe un atac concertat la adresa acelor persoane asumate ca fiind liderii unor mișcări. Poate că nu încearcă asumat, explicit, direct, dar are ca efect vulnerabilizarea a ceea ce se întâmplă în piaţă. Se protestează la Cluj, Timişoara. Acei oameni nu sunt societate civilă?” a spus, la Digi24, Oana Băluță, conferențiar la Universitatea București.
Critici grele au venit și din partea unei organizaţii neguvernamentale invitate la discuţiile de la Cotroceni.
„Domnule Președinte Klaus Iohannis, sunteți într-o eroare profundă. (…) Nu înțelegeți semnificația termenului de societate civilă. Ea reprezintă tot ceea ce nu este înregimentat în instituțiile publice (…) Nu există termenul reprezentativitate pentru că este incompatibil cu libertatea de asociere (…) Dacă scopul invitației dumneavoastră este acela de a afla doleanțele cetățenilor, atunci trebuie să vă deplasați în stradă”, spune Georgiana Iorgulescu, directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice.