Stiripesurse.ro

Loading RSS Feed

Daciana Sârbu: ”Educația nutrițională nu trebuie neapărat predată din cărți”

Pe blogul său, Daciana spune că a constatat că mai mulți părinți, cu care a stat de vorbă în ultimii ani, se sperie de această sintagmă, ”educație nutrițională” deoarece li se pare ceva foarte complicat, dar că, după părerea ei ”ca să-i înveți pe cei mici despre nutriție, ai nevoie de câteva lucruri foarte simple.”

Ea a dezvăluit pentru cei care citesc blogul o rețetă pe care o folosește.

Iată rețeta Dacianei Sârbu:

” – puțin timp liber, dedicat 100% copilului. Știu că timpul e prețios pentru toată lumea, dar o jumătate de oră poate fi rezervată, duminică dimineața, unei activități care va aduce buna dispoziție în familie și multe beneficii pe viitor;

– câteva ingrediente propriu-zise, simple, dar bine alese: făină integrală (în locul făinii albe, lipsite de orice substanțe utile organismului), zahăr brun (în loc de zahăr alb, foarte procesat), ulei vegetal (în loc de unt), ouă de la țară și orice alte mirodenii și arome care se numără printre favoritele copilului. Nu are încă arome favorite? Lăsați-l să le descopere! După ce va gusta și mirosi scorțișoara, vanilia sau coaja de lămâie proaspăt rasă, bucătăria i se va părea un tărâm magic, plin de comori;

– o rețetă simplă de biscuiți sau fursecuri;

– câteva forme de tăiat aluatul, care să evoce figurine, steluțe, flori. Sau învățați copilul să taie (cu sprijinul vostru, bineînțeles) aluatul în forme libere, ca și când ar desena un brăduț, o balerină sau chiar pe Batman.”

 Politiciana dezvăluie și metoda de lucru. ”Aduceți-vă fetița sau băiețelul în bucătărie, sub pretextul unui joc nou. Arătați-i cum se amestecă ingredientele, lăsați-l să se joace cu făina sau să spargă ouăle, să modeleze alautul, să-l decupeze așa cum vrea. Răspundeți-i la întrebări și transformați totul într-o joacă relaxată. Povestiți-i că biscuiții pregătiți astfel vor fi cei mai gustoși și cei mai frumoși. Lăudați fiecare mică realizare”, a scris aceasta pe blogul său.
Daciana este convinsă că urmând aceste procedeu, copilul va descoperi din ce este făcută o prăjitură, va avea ocazia să vadă cum se transformă ingredientele, cum crește aluatul și cum el ajută la realizarea unui desert de care se va bucura toată familia.
 Sfatul Dacianei Sârbu este că: ”Educația nutrițională nu trebuie neapărat predată din cărți, ci se poate face acasă, prin joacă, amuzament și distracție în bucătărie alături de copii.”

Articole similare

Articole populare