Cum s-a ajuns la cea mai mare sinucidere în masă din istorie. Aproape 1000 de oameni și-au pus concomitent capăt vieții

Interesant!
27.08.2016
Autor: Roxana Popa

Templul Popoarelor a fost o sectă înfiinţată în 1955 de Jim Jones în Jonestown, Guyana, America de Sud. Această biserică este faimoasă pentru un eveniment macabru: sinuciderea a 900 de persoane, iar printre victime se afla şi Leo Ryan, un congressman al SUA.

Unul dintre cele mai mari dezastre provocate de voinţa omului a avut loc pe 18 noiembrie 1978, când, peste 900 de adepţi ai sectei Templul Popoarelor s-au sinucis la îndemnul liderului lor, Jim Jones. Masacrul a avut loc în America de Sud în oraşul Jonestown din Guiana.

Potrivit Historia, liderul acestei biserici a devenit o figură puternică în San Francisco prin diversele acţiuni umanitare şi nu numai care a atras atenţia opiniei publice asupra sa. Biserica sa a fost înfiinţată, initial, ca o fundaţie în 1950 în Indianapolis, în cadrul ei oferindu-se programe sociale şi medicale pentru cei nevoiaşi: oferea mese gratuite, reabilitarea dependenţilor de droguri şi oferea servicii de asistenţă juridică.

Prin mesajul pe care îl promova, egalitate socială şi dreptate rasială, a atras numeroşi adepţi, însă, pe măsură ce numărul enoriaşilor creştea, ieşeau la iveală tot felul de informaţii îngrijorătoare despre sectă: foşti membri spuneau că erau obligaţi să renunţe la casă, familie, şi chiar custodia copiilor.

Pe măsură ce tensiunile creşteau în sânul sectei, Jones devenea din ce în ce mai paranoic, ajungând să-şi angajeze chiar şi gărzi de corp. Din cauza acestei situaţii a hotărât să-şi mute biserica în Guyana.

Cea mai neagră zi din noiembrie 1978

Oamenii l-au urmat, însă au ajuns, nu într-un paradis, ci într-un lagăr de muncă, unde şi-au pierdut orice urmă de individualitate. Paşapoartele şi medicamentele le-au fost confiscate, iar toţi erau obligaţi să muncească pe câmp şi să-l asculte orbeşte pe Jones.

Veştile despre acest cult dezvoltat în jungle sud americană a ajuns la urechile politicianului Leo Ryan, care a decis să meargă în Jonestown să vadă despre ce este vorba. Ajuns acolo, mai multe persoane l-au rugat să le scape din acel iad, însă acest lucru nu a mai fost posibil fiindcă, pe 18 noiembrie, Ryan şi grupul său, împreună cu câţiva membri ai Templului, care doreau să plece, au fost prinşi într-o ambuscadă de către un grup de oameni înarmaţi, aceştia omorându-l pe Ryan, dar şi doi jurnalişti de la NBC.

În aceeaşi zi, “Tatăl” le-a vorbit adepţilor şi i-a avertizaţi că peste ei vor veni numeroşi soldaţi care plănuiesc să îi tortureze. I-a chemat pe toţi în pavilionul central, unde a avut loc măcelul.

Conform sursei citate, cei mai tineri membri ai Templului Oamenilor au fost primii care au murit, părinţii lor şi asistentele injectându-le în gât un amestec de cianură şi  sedative . Adulţii s-au aliniat apoi pentru a bea amestecul letal, în timp ce erau înconjuraţi de gărzi înarmate. Când oficialii din Guiana au venit a doua zi, au găsit sute de cadavre şi pe liderul lor împuşcat în cap.  Masacrul a numărat 909 morţi, o treime fiind copii.

Articole similare:

Top