Cum îți poate face Kinetoterapia sarcina mai ușoară? Un ghid detaliat pentru viitoarele mame

Healthy Living
27.10.2023
Autor: Alexandru Toma
sursa: noosasportsphysio.com.au

Dacă ești o viitoare mamică, te-ai gândit vreodată la cum poți avea o sarcină mai ușoară și mai plăcută? Ei bine, printre multe alte lucruri la care te-ai putea gândi, secretul ar putea sta și  în kinetoterapie!

Hai să descoperim împreună cum această practică medicală de specialitate îți poate transforma experiența  de sarcină și poate face ca cele nouă luni să fie mai ușor de suportat și chiar mai distractive.

Ce este Kinetoterapia?

Kinetoterapia este o disciplină medicală care se ocupă de tratamentul și recuperarea pacienților prin intermediul mișcării. Este un termen ce vine din greacă, unde „kinesis” înseamnă „mișcare,” și „therapeia” înseamnă „tratament.”

Așadar, kinetoterapia este practica medicală care se bazează pe utilizarea mișcării ca instrument terapeutic.

În contextul sarcinii, kinetoterapia este folosită pentru a ajuta viitoarele mame să se simtă mai bine în propriul corp și să gestioneze mai ușor schimbările fiziologice și hormonale care apar în timpul sarcinii.

Acesta poate implica exerciții fizice specifice, tehnici de respirație, și alte practici menite să îmbunătățească starea de sănătate a mamei și să pregătească corpul pentru naștere.

Cum te poate ajuta kinetoterapia în timpul sarcinii?

Acum că știm ce este kinetoterapia, hai să vedem mai multe despre modul în care ședințele specializate de kinetoterapie îți pot face sarcina mai ușoară.

Poate părea contraintuitiv să faci exerciții fizice în timpul sarcinii, dar kinetoterapia are numeroase beneficii pentru viitoarele mame.

Iată o parte dintre aceste beneficii:

Mai puțin disconfort. Una dintre cele mai frecvente plângeri în timpul sarcinii este senzația de disconfort și dureri de spate. Kinetoterapia poate ajuta la întărirea mușchilor din jurul coloanei vertebrale și poate reduce semnificativ aceste neplăceri.

Energie mai multă, oboseală mai puțină. Ți se pare că sarcina îți consumă toată energia? Exercițiile regulate pot crește nivelul de energie și reduc oboseala, lăsându-te să te bucuri mai mult de fiecare zi.

Îmbunătățirea posturii. Cu schimbările în centru de greutate pe măsură ce burtica crește, poziția corpului poate fi afectată. Kinetoterapia te învață cum să îți menții o postură corectă, ceea ce poate ajuta la evitarea durerilor de spate și de umeri.

Gestionarea greutății. Menținerea unei greutăți sănătoase în timpul sarcinii este importantă pentru sănătatea ta și a bebelușului. Exercițiile regulate te pot ajuta să controlezi creșterea în greutate și să previi complicațiile legate de obezitate.

Un sistem imunitar mai puternic. Gravidele sunt mai vulnerabile la infecții, dar mișcarea regulată poate stimula sistemul imunitar, ajutându-te să fii mai rezistentă la boli.

De ce ar trebui să iei în considerare kinetoterapia în timpul sarcinii?

Sarcina este o experiență unică și minunată, dar vine cu propriile provocări și neplăceri. Cu toate acestea, kinetoterapia poate face ca această perioadă să fie mai ușoară și mai plăcută.

Dacă încă nu ești convinsă, hai să vedem de ce ar trebui să iei în considerare această opțiune.

Reducerea disconfortului și a durerilor

Sarcina poate aduce cu ea dureri de spate, dureri de picioare și alte disconforturi fizice așa cum am spus mi sus. Kinetoterapia poate ajuta la întărirea mușchilor și la corectarea posturii, reducând astfel disconfortul și durerile.

Iată câteva exemple de exerciții utile:

  • Exerciții de întindere a spatelu Aceste exerciții pot ajuta la relaxarea mușchilor din zona lombară și pot reduce durerile de spate.
  • Exerciții de întărire a mușchilor pelvieni. Aceste exerciții sunt esențiale pentru a preveni incontinența urinară, o problemă frecventă în timpul sarcinii și după naștere.
  • Exerciții de respirație. Tehnicile corecte de respirație pot ajuta la gestionarea contracțiilor în timpul nașterii.

Îmbunătățirea stării de bine emoțională

Sarcina poate fi o perioadă emoțională intensă, iar schimbările hormonale pot contribui la fluctuații de dispoziție. Exercițiile fizice eliberează endorfine, cunoscute ca „hormonii fericirii,” care pot îmbunătăți starea ta de bine emoțională.

Cu ajutorul kinetoterapiei, te poți simți mai pozitivă și mai echilibrată pe tot parcursul sarcinii.

Pregătirea corpului pentru naștere

Kinetoterapia te învață tehnici de respirație și exerciții care pot fi extrem de utile în timpul nașterii. O pregătire adecvată poate face ca nașterea să fie mai ușoară și mai puțin stresantă.

Cum poți începe cu kinetoterapia în timpul sarcinii?

Ai citit despre beneficiile kinetoterapiei, și acum vrei să știi cum poți începe. Ei bine, iată câteva pași simpli pentru a începe:

Consultă un medic

Primul pas este să consulți întotdeauna un medic sau un specialist în sănătatea femeilor înainte de a începe orice program de exerciții în timpul sarcinii.

Este important să te asiguri că nu există contraindicații sau probleme de sănătate care ar putea face exercițiile nesigure pentru tine sau pentru copilul tău.

Găsește un kinetoterapeut specializat în sarcină

Nu toți kinetoterapeuții sunt specializați în sarcină, așa că asigură-te că alegi un profesionist cu experiență în lucrul cu femeile însărcinate. Ei vor fi cei mai bine pregătiți să-ți ofere un program de exerciții sigur și eficient.

Începe cu exerciții ușoare

La început, vei începe cu exerciții ușoare și vei crește treptat intensitatea pe măsură ce te simți mai în formă. Este important să asculți întotdeauna corpul tău și să nu-ți suprasoliciti mușchii.

Fă exercițiile regulat

Pentru a beneficia de avantajele kinetoterapiei, este important să fii consecventă în efectuarea exercițiilor. Kinetoterapeutul tău îți va crea un program personalizat pe care îl vei urma în mod regulat.

Monitorizează-te și comunică

Pe măsură ce avansezi în sarcină, starea ta de sănătate și nivelul de energie pot fluctua. Comunică cu kinetoterapeutul tău și spune-i cum te simți în fiecare ședință. Acesta îți poate ajusta programul în consecință.

Cele mai comune mituri despre kinetoterapie în timpul sarcinii

Cu toate beneficiile evidente ale kinetoterapiei în timpul sarcinii, există încă multe mituri și concepții greșite. Să aruncăm o privire la câteva dintre acestea

Mitul 1: „Exercițiile în timpul sarcinii sunt periculoase”

Adevărul este că exercițiile regulate și corect efectuate în timpul sarcinii sunt sigure și benefice. Cu toate acestea, este important să alegi exerciții potrivite pentru starea ta de sănătate și să lucrezi cu un kinetoterapeut specializat.

Mitul 2: „Trebuie să fii în formă pentru a face exerciții în timpul sarcinii”

Nu este necesar să fii în formă pentru a începe kinetoterapia în timpul sarcinii. Exercițiile pot fi adaptate la nivelul tău de fitness și evoluate pe măsură ce progresezi.

Mitul 3: „Toate exercițiile sunt la fel”

Fals. Exercițiile pentru sarcină sunt special concepute pentru a se potrivi nevoilor și schimbărilor corpului tău. Un kinetoterapeut experimentat va crea un program personalizat pentru tine.

Așadar, acum ai aflat cum kinetoterapia poate face sarcina mai ușoară și mai plăcută. Dar beneficiile ei nu se opresc aici. Kinetoterapia poate continua să te ajute după naștere, ajutându-te să-ți recâștigi forța și să revii la forma ta fizică obișnuită.

De asemenea, poate fi benefică pentru prevenirea și gestionarea unor probleme de sănătate specifice perioadei postpartum…. citeste mai mult

Vezi sursa

Articole similare:

Top