Cum au transformat un ‘sfânt’ într-o fabrică de bani. La ce sume astronomice ajunge MEGA-afacerea Arsenie Boca

Business
08.08.2015
Autor: Alexandru Toma

Pelerinajul la mormantul lui Arsenie Boca a devenit o moda, un fel de Mecca a romanilor. Se estimeaza ca anual, la Prislop ajung circa un milion de pelerini, dar in 2015, cifra ar putea sa fie depasita.

In ultimii ani, fenomenul a luat proportii uriase – oameni din toate colturile tarii merg sa se roage la mormantul lui Arsenie Boca.

Si cum se intampla de obicei, fenomenul “Arsenie Boca“ a dus si la inflorirea unor mici afaceri.  Doua sate din apropierea manastirii de la Prislop “traiesc” din setea pentru credinta a romanilor. In localitatea Silvasu de Sus, ultima in drumul catre manastire, localnicii ofera pelerinilor cazare in pensiuni sau in propriile case, iar florariile abunda. Pe cativa kilometri inainte de manastire, au rasarit casute din lemn la care se vand de toate: de la suveniruri la mancare si racoritoare. Este o afacere care nu este controlata si care nu poate fi cuantificata. Nimeni nu da bon pentru “credinta”. Pe de alta parte, tot ce se vinde in magazinul de suveniruri de la manastire nu este pe chitanta. Asa ca nu se pot calcula cati bani se fac zilnic. Si asta pentru ca Biserica nu pateste TVA si impozite pentru vanzarile de lumanari, tamaie si obiecte religioase.

Parintele-Arsenie-Boca-01

Adevarul.ro a reusit sa calculeze insa cam cati bani intra in conturile firmelor organziatoare de pelerinaje si ale hotelierilor din zona Hunedoara-Prislop – circa 15 milioane de euro anual. Din informatiile de pe paginile de internet ale celor care organizeaza excursii la mormantul Parintelui Arsenie Boca, pentru doua zile se plateste intre 60 si 180 de lei, transport si cazare, in functie de locul de plecare.

Numele lui Arsenie Boca a fost luat si de fundatia crestina omonima, care isi propune sa promoveze cultura si spiritualitatea crestin-ortodoxa. Pe pagina de internet a fundatiei se afla si o oferta de carti si pliante despre viata si invataturile parintelui Arsenie Boca. Intersant este faptul ca rulajul financiar al fundatiei nu este unul colossal, asa cum s-ar fi asteptat toata lumea. Potrivit datelor disponibile pe portalul Ministerului de Finante, la sfarsitul anului trecut, fundatia a avut venituri totale de aproape 260.000 de lei (adica circa 60.000 euro)

Conform estimarilor realizate insa de specialisti, intreaga afacerea generata de cel supranumit “Sfantul Ardealului“ este de peste 25 de milioane euro/an.

Articole similare:

Top