Cum a ajuns un șef SIPA la SIE. Implicații în Sistem

Politica
25.05.2017
Autor: Roxana Popa

Transformarea radicala a ministrului Tudorel Toader, care dupa ce parea ca vrea sa castige Premiul Nobel pentru Pace s-a metamorfozat peste noapte intr-un jucator care intra la rupere in scandalul arhivei SIPA, care „musca” in aceste zile din ce a mai ramas din credibilitatea Justitiei a atras atentia initiatilor sistemului. Care chibiteaza deja ca tot curajul nebun care l-a cuprins instant pe ministrul Justitiei ar putea deturna acest scandal, odata cu surprinzatoarea devoalare publica a listei vizitatorilor arhivei doar catre una dintre pistele care pornesc de la locul unde sunt depozitate „clonele” a ce a mai ramas din zecile de mii de dosare informative, relatează National.

Insa probabil ca desi s-a laudat ca stie si cine a intrat in arhiva, si la ce ora si chiar cat a stat acolo, ministrul Justitiei nu banuieste si ca situatia de aici este cu mult mai complexa. Chiar daca nu este la curent cu informatia „bomba” despre actualul loc de munca al fostul sef al SIPA care a venit la conducerea serviciului secret al Ministerului Justitiei dupa celebrul Ureche.

Este vorba despre Ovidiu Ioan Stoian, care ar fi lucrat inca din anul 1994 in structura pe care a si condus-o de altfel intre 30 decembrie 2003, cand a fost numit pe functie de Rodica Stanoiu si 7 aprilie 2005. Moment in care a fost destituit de catre Monica Macovei, dupa ce prezentase un raport de activitate in fata Parlamentului.

toaderr 1 333x500 Seful SIPA e sef la SIE!

De ce s-a transformat brusc Tudorel Toader în jucător?

Si cel care ar conduce acum, dupa cum stiu chiar foarte putini de la varful sistemului, Directia de Analiza si Sinteza din cadrul Serviciului de Informatii Externe. Adica tocmai structura considerata „creierul” si „inima” SIE, un serviciu care „joaca” tot mai tare in ultima vreme, pe toate fronturile…

Cine a umflat potul…

Deja nu trebuie sa ai prea multe date din interior pentru a ajunge la concluzia ca, in mare, cam toate gruparile intersate si care s erazboiesc astazi intre ele s-au „infruptat” din arhiva SIPA.

livia 720x489 Seful SIPA e sef la SIE!

Aria de acoperire a dezvăluirilor ajunge de la Victor Ponta la Livia Stanciu

Dupa aceeasi reteta dupa care a fost „hacuita” si arhiva „Doi s’ uns fert”. Numai ca marea intrebare este daca aceia care jubileaza ca si-au tras si ei din arhiva sunt sau nu constienti care si-a luat „partea leului” si care a fost lasat sa se bucure doar la niste „ramasite” nesemnificative. Sau chiar contrafacute, care sa-i conduca pe piste gresite si sa le creeze impresia ca sunt si ei in jocul acesta, fara a banui insa ca „potul” fusese „umflat” d emult. Oricum, in timp ce „fumigena” acestui scandal va acoperi buna vreme de acum inainte atentia opiniei publice, adevaratele „tinte” ale scandalului sunt deja „targhetate”.

Cu sfoara de covrigi

Probabil nu va mai dura prea mult si vor iesi la iveala nu doar amanunte „siropoase” din arhiva SIPA, dar si amanunte halucinante din „bucataria interna” a administrarii acesteia. Pentru ca, de exemplu, pe langa dosarele care erau pline de adaugiri, mai existau si unele la care erau atasate informatii audio-video pe suport magnetic. Adica puzderie de CD-uri care atarnau pur si simplu insiruite pe sfoara de covrigi. Asa ca daca luai un sirag din ala parca de covrigi, puneai din start mana pe o comoara informationala nu doar mult dorita, dar si greu de gestionat fara „expertiza” necesara.

Ponta e „marcat”

Iar dintre toti magistratii care stau ca pe ghimpi sa vada daca se desecretizeaza arhiva SIPA si mai ales ce anume din ea, probabil cel mai tare tremura Victor Viorel Ponta.ponta 324x500 Seful SIPA e sef la SIE!Care, desi se hlizea inclusiv atunci cand Basescu tuna si fulgera ca-l va deconspira ca a fost „acoperit” ale Serviciului de Informatii Externe se pare ca este mult mai precaut atunci cand vine vorba de arhiva SIPA. Care, ce-i drept, poate contine informatii halucinante, dar care, dupa atata vreme, va fi greu de dovedit daca sunt reale sau „intoxicari”. Dar probabil ca nimeni nu va mai fi interesat si de acest aspect atunci cand se va porni „bolovanul” dezvaluirilor din cele mai sensibile dosare din arhiva SIPA. Un serviciu care nu a „prelucrat informativ” doar puscariasi sau magistrati ci, dupa modelul folosit mult timp dupa aceea si de catre „Doi s’un sfert”-ul Ministerului de Interne, o arie mult mai larga de „obiective”, de la politicieni la jurnalisti si de la oameni de afaceri la rivalii de la alte structuri informative…

Tinta dubla

Culmea este insa ca, in acelasi timp cu pesedistul Victor Ponta si Traian Basescu poate avea propriile angoase cu arhiva SIPA. Mai ales ca acesta chiar a fost o buna vreme un „presedinte jucator” care nu avea cum sa rateze o ocazie atat de avantajoasa de a fi bine informat, direct de la sursa, despre dedesubturile cele mai ascunse ale Justitiei.

base 2 720x406 Seful SIPA e sef la SIE!

Se strânge şurubul la oamenii lui Traian Băsescu

Insa, probabil ca si pana acum, fostul presedinte va fi doar tatonat, strangandu-se in schimb surubul dezvaluirilor la unii dintre fostii sai oameni de incredere. Iar cu toate ca acum se afla la inceputul unui indelungat mandat ca judecator la Curtea Cosntitutionala, Livia Stanciu, fosta presedinta a inaltei Curti de Casatie si Justitie ar putea fi un al doilea nume extrem de spectaculos care sa se numere printre prioritatile desecretizarii arhivei SIPA.  Care insa, oricum, din motive obiective, va fi desecretizata doar in mica parte, pe ici-pe colo, pe unde trebuie…

Articole similare:

Top