Cum a ajuns Simona Halep ”rușinea absolută” a tenisului mondial

Interesant!
05.11.2019
Autor: Cristi Teodorescu

Din lider mondial, Simona Halep a ajuns ”rușinea absolută” a tenisului! A spus-o chiar vechiul și noul său antrenor, australianul Darren Cahill, cel care a condus-o spre primul Mare Șlem, la Roland Garros. Însă, cum a ajuns Halep atât de jos?

Situația pare să fie simplă. Halep a fost, probabil, liderul mondial din ultimii ani cu cea mai mică priză la marile companii care investesc bani în sportul alb. Niciun lider mondial care să fi avut succesul ei nu a fost atât de ocolit de sponsori cum a fost românca. În timp ce jucătoare care nu erau în prima sută aveau contracte de milioane de euro cu sponsori tehnici, Halep nici măcar nu avea unul, după ruperea de Adidas și până la înțelegerea cu Nike. Să ne aducem aminte cum a jucat cu echipament no name, cumpărat de pe net, deși era stăpâna tenisului feminin. De ce? Motivul este extrem de simplu: Halep nu este un trendsetter, nu vinde. Asta se vede și în numărul spectatorilor din tribune de la meciurile sale: în afara românilor, puțini sunt cei care cumpără bilete. Nu de puține ori, Halep a jucat partide cu tribunele goale, cu doar câteva sute de spectatori. Numele Halep nu atrage. Când sunt mulți spectatori, audiența vine pentru adversară, nu pentru ea. Este principalul motiv pentru care Halep nu a avut sponsori tehnici care să îi dea bani mulți. De exemplu, în timp ce ea abia primește 1,7 milioane de dolari de la Nike, contract semnat când era lider mondial, nu locul 5, ca acum, o altă jucătoare, care este pe locul 21 WTA, Amanda Anisimova, a semnat un contract de 8 milioane de dolari anual, pentru următorii 8 ani. De remarcat și faptul că la turneele importante, Halep joacă pe arene secundare, tot din acest motiv: chiar dacă era lider mondial, tribunele erau goale, iar organizatorii pierdeau bani, în loc să câștige, din cauza ei.

De pe 13 iulie, de când a câștigat Wimbledonul, pentru Halep a urmat o constantă perioadă de declin. Nu neapărat din punctul de vedere al clasamentului WTA (a început turneul de pe cea mai slabă clasare a sa din acest an, locul 7, și l-a terminat pe locul 4), ci prin prisma rezultatelor. Au urmat 6 turnee în 4 luni în care a jucat cel mult două meciuri, cu excepția competițiilor de la Toronto și Turneul Campioanelor, în care a disputat 3 partide, suferind eliminări rușinoase, totul culminând cu umilința în fața celei mai grase jucătoare din circuit, Taylor Townsend, care era, la acea dată, 26 august, pe locul 116 în lume.

Că este rușinea tenisului am remarcat-o și când a încercat să își ia antrenor, după despărțirea de Darren Cahill. Nimeni nu s-a înghesuit să o antreneze pe Simona Halep, deși era, la acea vreme, lider mondial sau locul 2 WTA. Cei care au încercat, au văzut repede cu cine au de-a face și s-au retras. Nicio jucătoare din circuit nu a avut, cum a avut Halep, o perioadă atât de lungă fără antrenor, mai ales la acel nivel.

2019 i-a adus lui Halep doar 3 finale jucate, cele mai puține din 2012 încoace, câștigând doar una, cea de la Wimbledon. Asta este încă o dovadă a faptului că Halep a lăsat deoparte cariera în tenis, axându-se pe viața particulară.

Halep a început 2019 din postura de lider mondial și îl va termina pe locul 5, cea mai slabă clasare din 2013 încoace. Un declin care pare fără oprire, dacă e să luăm în calcul și ceea ce spun gurile rele. Halep și-a făcut concubin un bărbat cu 13 ani mai bătrân decât ea și cu două căsnicii eșuate în palmares, conform presei tabloide. În loc de stabilitate, bărbatul i-a adus doar prăbușire pe linie sportivă. Conform unor zvonuri, pe lângă nopțile fierbinți pe care le petrec când sunt împreună, cei doi stau foarte mult și pe rețelele de socializare, pierzând orele de odihnă așa cum o fac toate cuplurile la începuturi, în discuții video și tot ce ține de dragoste. Ori, o noapte pierdută de un sportiv de înaltă performanță este echivalentul a 3 zile pierdute de antrenament. Totodată, mai este o vorbă, tot a gurilor rele, care spune că pentru că de când a dat de bărbat, Halep, ca orice femeie care a dus lipsă de așa ceva, este o adevărată devoratoare, neputându-și doza sentimentele și dorințele.

Articole similare:

Top