Costă 10.000 de dolari kilogramul: Alimentul care te sperie cu prețul lui

Business
20.11.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Legea cererii şi a ofertei spune că preţul oricărui produs sau serviciu este dat de disponibilitatea acestuia pe piaţă. De exemplu, dacă o marfă este produsă în exces, preţul acestuia va scădea în mod corespunzător.

Oricum, uneori unele mărfuri sunt aproape imposibil de produs, ceea ce înseamnă că este extrem de dificil ca piaţa să răspundă la cererea crescută din partea consumatorilor.

Citește și: SCANDAL SEXUAL cu Prințul Harry: Ce făcea cu un top model în timp ce încerca să-și cucerească iubita

De exemplu, trufele albe sunt un soi de ciuperci care cresc doar două luni pe an, sub pământ şi doar într-o singură regiune din Italia. Pentru recoltarea lor se folosesc porci special antrenaţi care să le detecteze sub pământ, iar preţul lor creşte de la an la an. Un gram de trufe albe se vindea, în decembrie 2015, cu 5 dolari, ceea ce înseamnă că un kilogram valorează 5.000 de dolari (21.000 de lei)

În ciuda acestui preţ pe kilogram, care echivalează cu 21 de salarii minime pe economie din România, trufele albe de abia se încadrează în categoria celor mai scumpe produse din lume.

Citește și: Bijuteria Regelui Mihai: Monarhul are cel mai SCUMP ceas din lume – FOTO

Şofranul este alt exemplu de marfă extraordinar de scumpă chiar în cantităţi extrem de mici. Şofranul este un condiment foarte căutat, dar care se obţine doar din recoltarea anumitor petale din florile plantei de şofran. Pentru a obţine un sfert de kilogram de şofran este necesar să se prelucreze manual între 50.000 şi 75.000 de flori. Producţia mondială este de numai 300 de tone pe an şi care valorează peste 3 miliarde de dolari, scrie paginadeagricultura.ro.

Un alt aliment extrem de scump este caviarul de nisetru iranian, al cărui preţ variază între 7.000 şi 10.000 de dolari pe kilogram.

Citește și: După Daniel Prodan, un alt sportiv a murit la numai 42 de ani: În clipa morții vorbea despre Prodan
sursa: gandul.info

Articole similare:

Top