Concluziile legiștilor în cazul morții nepoatei lui Dumitru Prunariu
Un germen ucigaş, deosebit de puternic şi de rar, s-a cuibărit în trupul Arinei, nepoata cosmonautului Dumitru Prunariu, şi i-a refuzat, la numai 11 ani, dreptul la viaţă. Aceasta este concluzia la care au ajuns medicii legişti de la Institutul “Mina Minovici” care au autopsiat, marţi, cadavrul fetiţei. Familia peste care a căzut blestemul şi-a îngropat, ieri, copila la Cimitirul Ghencea Militar, din Capitală, relatează Libertatea.
Având în vedere vârsta fragedă a fetiţei răpuse de această boală respiratorie, procurorii au încadrat decesul la “morţi suspecte”, aşa cum cere procedura, şi, prin urmare, au dispus efectuarea unei autopsii care să facă lumină în acest caz cutremurător.
Marţi, pe durata a câtorva ore, medicii legişti au căutat, la necropsie, indicii care să-i conducă la o cauză certă a morţii Arinei. Pentru a obţine date cât mai sigure, specialiştii au efectuat şi anumite teste de laborator care, coroborate cu rezultatele preliminare ale autopsiei, vor contura cauza decesului.
“La autopsie s-a evidenţiat faptul că decesul fetiţei a fost cauzat de meningococemie, altfel spus, sindromul water house. E o complicaţie a meningitei în care germenul, meningococul, se răspândeşte foarte rapid în tot organismul. E o infecţie cu un germen foarte puternic, foarte agresiv, dar şi foarte rar. Este o formă rară a meningitei care poate fi luată din aer. Analizele de laborator vor da cu siguranţă rezultatele autopsiei care, în acest moment, au confirmat diagnosticul pus în spital”, ne-au dezvăluit surse medicale.
În încercarea de a afla cât mai multe date despre istoricul medical al fetiţei, legiştii au stat de vorbă cu părinţii micuţei.
Şi aceste informaţii vor ajunge la dosarul care acum este pe masa procurorilor. Bieţii oameni care, ieri, şi-au condus copila pe ultimul drum vor fi audiaţi, conform procedurilor. Este o etapă formală care, însă, trebuie îndeplinită în cadrul anchetei.
Copila s-a stins în câteva ore
Primele semne de boală au fost remarcate de părinţi în noaptea de sâmbătă spre duminică. Atunci, fetiţa a făcut febră, a vomitat şi a făcut diaree.
Simptome care i-au determinat pe părinţi, dar şi pe medicii de la o ambulanţă privată chemată prin 112, să creadă că Arina are enterocolită. Diagnosticul pus de medicii chemaţi de urgenţă nu a fost decât un paravan pentru perfida boală care avea să răpună copila în câteva ore. Dimineaţa, petele roşii, care apăruseră pe corpul Arinei după plecarea echipajului de pe Ambulanţă, se măriseră şi deveniseră vineţii.
Drumul la spital, cu maşina părinţilor, a fost ultimul pe care copila l-a făcut în viaţă. Micuţa s-a stins la Spitalul Matei Balş, unde medicii au încercat să o readucă la viaţă după o oră de resuscitări disperate.
“Debutul unei asemenea boli, dat fiind simptomele amestecate, creează confuzie şi pot duce cu gândul la o boală banală”, ne-a declarat Alice Grasu, director Serviciu Ambulanţa Bucureşti.
Prunariu vrea să afle dacă a fost malpraxis
Arina a fost înmormântată, ieri, la Cimitirul Ghencea Militar. La terminarea funeraliilor, cu sufletul sfâşiat de durere, Dumitru Prunariu nu a putut să scoată nici un cuvânt, iar soţia sa a fost cea care i-a mascat lacrimile cu mâinile.
Un prieten apropiat al cosmonautului, scriitorul Alexandru Mironov, a declarat însă că familia vrea să găsească vinovaţii.
“Nu a fost timp şi nici momentul să se discute de un proces, dar toţi vor să ştie cum s-a întâmplat tragedia, aproape nemaiîntâlnită”.