Cea mai frecventă greşeală pe timp de caniculă. Explicaţiile unui expert

Interesant!
19.07.2015
Autor: Alexandru Toma

Care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le facem pe timp de caniculă şi ce fel de mâncare şi băuturi ar trebui să evităm în această perioadă?

Şefa Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu: „Trebuie ca în intervalul 11-18 să nu stăm în soare, să nu facem efort fizic în soare, să nu facem activităţi care să presupună efort fizic. Dacă totuşi activităţile ocupaţionale ne obligă să petrecem mai multă vreme în căldura de afară, atunci vom purta îmbrăcăminte amplă, vaporoasă, lejeră, de culoare deschisă, din fibre naturale, in, bumbac, mătase naturală. Capul va fi protejat cu pălărie de soare, şapcă sau umbrelă. Ochii vor fi protejaţi cu ochelari de soare, care chiar să protejeze”.

Ce mâncăm pe timp de caniculă?

Alis Grasu spune că „foarte important în aceste zile caniculare este regimul alimentar şi în mod special, hidratarea organismului. Se vor consuma fructe şi legume proaspete, care au un conţinut mare de apă, pepene roşu, pepene galben, prune, struguri, roşii. De asemenea, se vor consuma alimente hipocalorice. Se va renunţa la alimentele care au multe proteine”.

Ce bem pe timp de caniculă?

Potrivit medicului Alis Grasu, „hidratarea are un rol foarte important. Se vor consuma între un litru şi jumătate şi doi litri de lichide pe zi. Când spun lichide spun apă minerală, apă plată, sucuri naturale mai puţin îndulcite, ceai mai puţin îndulcit sau neîndulcit. Se vor evita băuturile cu conţinut ridicat în cofeină, băuturile alcoolice cu desăvârşire şi băuturile foarte dulci”.

Cea mai frecventă greşeală pe timp de caniculă

Alis Grasu precizează că „multe dintre persoanele care solicită serviciile de urgenţă sunt şi persoane care au afecţiuni cronice preexistente, care nu-şi iau medicaţia la timp, nu ţin cont de indicaţiile pe care tocmai le-am amintit şi atunci prezintă acele lipotimii în loc public, uneori chiar sincope, prin agravarea afecţiunii de bază”.

sursa: europafm.ro

Articole similare:

Top