Ce scrie presa străină despre moartea lui Corneliu Vadim Tudor

Interesant!
18.09.2015
Autor: Cristi Teodorescu

Corneliu Vadim Tudor e complet diferit de felul în care Vadim a fost prezentat în media românească. Publicaţia britanică The Independent aminteşte doar de atitudinea xenofobă şi antisemită a lui Vadim.

„Nicolae Ceauşescu a lăsat în urmă o legiune de figuri nemiloase şi pline de resurse, determinate de a profita de pe urma noului regim. Politicianul demagog Corneliu Vadim Tudor a fost foarte important în încercarea acestora de a construi un regim democratic cu o agendă foarte limitată.

El s-a transformat din poetul lui Ceauşeşcu în anii 1980 într-un candidat serios la alegerile prezidenţiale din 2000, când partidul său PRM a câştigat un sfert din locurile din parlament. În anii 1990, el a controlat un ziar naţional în care politicienii şi intelectualii care doreau o schimbare adevărată erau puşi la zid. Foşti şi actuali membrii ai serviciilor de inteligenţă i-au dat informaţii suficiente pentru a începe o mişcare în care grupurile minoritare, în special evreii şi maghiarii, au fost numite duşmani ai ţării”, spus jurnaliştii englezi.

„Mulţi români slab educaţi, traumatizaţi de trecerea bruscă de la un regim comunist la o formă haotică de capitalism, au fost convinşi de discursul lui Vadim. Dar posibilitatea de a călători liber şi intrarea în UE din 2007 a lărgit orizonturile multora şi au slăbit puterea lui Vadim.

Vadim a primit bani, acces nelimitat la media şi imunitate pentru a lansa un partid ultra-naţionalist. Nimic nu s-a întâmplat când bodyguardul lui Vadim a bătut un deputat al opoziţiei în 1993 sau când a pus la cale un marş în decembrie 2006 împotriva raportului Tismăneanu.

Faptul că Vadim a apărat regimul comunist a rezonat cu românii care nu au reuşit să facă ceva după 1989. În 1999, a chemat o armată de mineri în Bucureşti pentru a porni o revoluţie care să dea jos Guvernul, iar în 2000, aproape a fost ales preşedinte. Puterea lui a venit din calităţile de orator şi agitator, dar un element crucial a fost, fără îndoială, faptul că partidul lui Ion Iliescu a ignorat excesele sale”, mai punctează The Independent.

Articolul despre Vadim se încheie spunând că lostul lider PRM a ajuns, în ultimii ani de viaţă, o ruşine pentru români.

„Când mulţi români au trecut peste traumele regimului comunist, abilităţile de manipulare ale lui Vadim nu au mai funcţionat, iar viziunea lui lipsită de toleranţă nu a mai fost interesantă. Dar Vadim a scăzut standardele politice într-un timp esenţial pentru reforma democratică.

Unele televiziuni l-au prezentat, după moarte, drept un om de cultură, ignorându-i xenofobia şi atitudinea antidemocratică. Dar Vadim a devenit o ruşine pentru majoritatea românilor”.

Corneliu Vadim Tudor nu va fi pe placul adepţilor lui, dar este modul în care fostul senator a fost văzut în afara ţării. Jurnaliştii americani sunt însă mai blânzi cu Vadim decât colegii englezi. Publicaţia The Washington Post notează că Vadim a fost „un politician ultranaţionalist şi poet al lui Ceauşescu. El a scris articole peiorative despre evrei, unguri, romi şi români liberali. A negat existenţa Holocaustului în România. Ion Iliescu l-a numit un om de cultură care şi-a iubit ţara”.

Articole similare:

Top