Ce riscă Victor Ponta din cauza doctoratului

Interesant!
23.11.2015
Autor: Cristi Teodorescu

Înlăturarea Guvernului PSD ar trebui să tranșeze mai rapid problema plagiatului lui Victor Ponta. În noul context guvernamental, e nevoie doar de expertiza ministrului Educației pentru a declanșa un adevărat lanț de consecințe, care s-ar putea încheia cu excluderea fostului premier din Baroul București.

Reprezentanți ai Universității București au confirmat faptul că soarta plagiatului lui Victor Ponta se află, exclusiv, la dispoziția noului ministru al Educației, Adrian Curaj. “Dosarul lui Victor Ponta, care în acest moment este la Comisia de Etică din cadrul Ministerului Educației, trebuie reactivat. Nu mai e nevoie de nicio dezbatere pe marginea acestui subiect. Noul ministru al Educației trebuie să se pronunțe pe dosarul de plagiat pe care Universitatea București l-a întocmit. Apoi, Adrian Curaj – dacă va confirma raportul nostru – poate da dispoziția de retragere a titlului de doctor în cazul lui Victor Ponta”, a precizat Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică a Universității din București.
Victor Ponta a intrat în Baroul București fără examen, doar pe baza titlului de doctor. Un verdict oficial de plagiat semnat de ministrul Educației, care l-ar deposeda pe Ponta de acest titlu, ar putea determina un lanț de probleme pentru fostul premier. În primul rând, o acuzație de fals intelectual. Apoi, prin declararea lucrării de doctorat drept un plagiat, Baroul București ar putea să îi retragă lui Ponta și titlul de avocat (în acest moment, Ponta și-a suspendat activitatea din Barou deoarece este demnitar). Potrivit propriei declarații de avere, cabinetul de avocatură al premierului a câștigat, până în martie 2010 (ultima declarație de avere în care Ponta declară venituri de pe urma cabinetului său de avocatură), suma de aproximativ 1.600.000 de lei, adică 380.000 de euro. Banii aceștia i-ar putea fi imputați. Fostul decan al Baroului București, Ilie Iordăchescu, a declarat că dacă anumiți clienți se consideră prejudiciați de fostul premier, ei ar putea să ceară să li se înapoieze o parte din onorariile achitate lui Victor Ponta.

Premierul a mai câștigat bani de pe urma faptului că a profesat la Universitatea Româno-Americană. În CV-ul de la Camera Deputaților, premierul scrie că între octombrie 2002 şi martie 2007 a fost lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Drept Penal (titlul de doctor se regăsește și acum pe site-ul cdep.ro). Suma totală câștigată de premier de pe urma activității sale didactice este de 110.000 de lei, adică 26 de mii de euro. Premierul și-a însușit în fața elevilor o demnitate – aceea de doctor – pe care a obținut-o printr-un plagiat. Foarte probabil, titlul a cântărit mult atunci când corpul profesoral l-a ales pe Victor Ponta pentru poziția de lector.
sursa: romanialibera.ro

Articole similare:

Top