Ce riscă, de fapt, Klaus Iohannis în turul al doilea al prezidențialelor

Analisti / Jurnalisti Politici
16.11.2019
Autor: Cristi Teodorescu

Klaus Iohannis se îndreaptă spre al doilea mandat de președinte al României și se alătură lui Ion Iliescu și Traian Băsescu în tabloul președinților care au reușit să câștige voturile românilor consecutiv. Însă, fostul primar al Sibiului se îndreaptă, în același timp, spre o situație catastrofală, ceea ce ar putea fi o umilință pentru un președinte aflat în fața celui de-al doilea mandat.

Klaus Iohannis stă confortabil, după primul tur, cu peste 3.381.000 de voturi, cele mai multe obținute în istoria democrată a României de un candidat de dreapta. Viorica Dăncilă a fost preferată de doar 2.047.000 de români, un alt record, dar negativ, pentru un reprezentant al PSD în istoria scrutinurilor prezidențiale. De altfel, există o primă explicație pentru ce s-a întâmplat pe 10 noiembrie: a fost cea mai scăzută prezență la alegerile prezidențiale de după 1989.

După ce și-a proclamat victoria, Iohannis i-a băgat în ședință pe cei din PNL. Este scandal mare între liberali din cauză că numărul de voturi obținut de Iohannis, în ciuda recordului, este mult sub așteptările șefilor de campanie și sub cele ale președintelui. PNL estima că Iohannis va avea peste 40%, însă românii i-au oferit aproape 37,5%. Conform planurilor făcute de Iohannis și oamenii săi, numărul voturilor ar fi trebuit să fie de peste 4 milioane. Deși Diaspora s-a mobilizat ca niciodată, stabilind, la rându-i, un record de prezență, cei rămași în țară nu au fost convinși să meargă la urne. Iohannis ar fi dat vina pe primarii PNL și pe parlamentarii partidului, care nu s-ar fi mobilizat așa cum au promis.

Iohannis riscă să intre în istorie, deși e aproape sigur de un nou cincinal la Palatul Cotroceni, cu o umilință la urne. Pentru turul 2 se preconizează un absenteism major. Dacă în turul 2 din 2014 stabilea o cifră impresionantă, convingând 6.288.769 de români să pună ștampila pentru el, acum, la numai 5 ani distanță, Iohannis ar putea avea cu cel puțin un milion de voturi mai puțin. O pierdere considerabilă, pe care președintele nu o poate explica.

O altă rușine prezidențială și nespeculată este însăși prezența de la primul tur. Iohannis a obținut 37,5% din voturile a 47,44% dintre românii cu drept de a merge la vot. Dintr-un total de 8.683.688 de voturi, Iohannis a convins numai 3.381.000. Dacă ne raportăm la numărul total al românilor cu drept de vot, de aproape 19.000.000, constatăm că președintele se află la un minim de popularitate și încredere. Iohannis a câștigat primul tur cu sub 18% din numărul total de votanți români!

PNL a făcut scandal mare, după alegerile locale, câștigate de PSD, că au ajuns primari fără reprezentativitate, din cauză că scrutinul a fost într-un singur tur. Ei se plângeau că au fost aleși primari cu un procent foarte mic din numărul de voturi de pe listele permanente. Concret, să luăm cazul Bucureștiului, Gabriela Firea a câștigat alegerile cu mai puțin de 247.000 de voturi, ceea ce reprezintă un procent de 13% din numărul total de alegători din capitală.

Retorica PNL îl va lovi chiar pe Klaus Iohannis. În cazul unui absenteism major, ceea ce se profilează, Iohannis va câștiga, dacă o va face, cu un procent rușinos din numărul total al românilor cu drept de vot. Dacă în primul tur a avut doar 18%, este greu de crezut că în cel de-al doilea va trece de 5 milioane, adică puțin peste 25% din numărul total de români cu drept de vot. Dacă aceste calcule se vor adeveri, oare PNL va spune că Iohannis este reprezentativ, dacă în cazul primarilor au declarat că nu sunt? Acesta este riscul cel mai mare, de fapt, pentru Klaus Iohannis. Să obțină o victorie rușinoasă, nereprezentativă.

Articole similare:

Top