Ce alimente e bine să consumi pe timp de caniculă. Și ce să EVIȚI!

Healthy Living
07.07.2015
Autor: Roxana Popa

Apa este o substanță esențială pentru organismul nostru. Fiecare celulă, țesut, organ are nevoie de acest lichid pentru a funcționa adecvat. Peste 60 % din greutatea corpului o reprezintă apa, ale cărei funcții sunt numeroase printre care cea de menținere a temperaturii corporale, eliminarea toxinelor, lubrifierea articulațiilor. Astfel, hidratarea sau reînlocuirea fluidelor este unul dintre cele mai importante procese nutriționale de-a lungul vieții unei persoane. Acest proces este cu atât mai important pe timp de caniculă, când eliminarea apei din organism se face mult mai repede decât în alte perioade ale anului. Hidratarea organismului se poate face și prin consumarea unor alimente cu un conținut mare de apă.

canicula alimente

Fructele și legumele. Oricare ar fi forma în care se consumă, proaspete sau pregătite, fructele şi legumele sunt aliaţi nepreţuiţi pe timp de caniculă, scriu jurnaliștii de la Agerpres. Dintre legumele cu cel mai mare conținut de apă sunt castraveţii, cu 97%, urmaţi de salată – 95%, roşii şi dovlecei – 94%. Printre fructe, campionii la conținut de apă sunt pepenii verzi şi cei galbeni – 91%, citricele – 85%, caisele şi merele – 86%.

O ceaşcă de ceai şi sandwich-urile cu castravete sunt principalele produse care pot avea un efect benefic asupra corpului atunci când temperaturile sunt ridicate.

alimente canicula 2

Laptele și produsele din lapte. Laptele conține apă în proporție de 90 % și poate înlocui apa necesară hidratării pe timp de caniculă. Lista poate fi completată de iaurturile degresate cu un conținut de 88% apă,  brânzeturile albe cu 86% sau iaurturile lichide, care conțin apă în proporție de 79%.

Citește și: Mituri și adevăruri despre iaurt

Peștele și carnea sunt și ele înscrise în lista de alimente care hidratează perfect organimsul.  Peștele conține de la 65 la 80% apă, iar carnea între 50% şi 70%. Hidratarea prin proteine se poate realiza și cu ouă. Un ou crud conţine 75% apă.

Mâncărurile bogate în cereale sunt de asemenea bune vara, deoarece oferă corpului un aport foarte bun de calciu şi magneziu. Tocmai de aceea, pâinea cu cereale este indicată pentru perioadele călduroase, la fel ca şi berea, însă consumată cu moderaţie şi la o temperatură adecvată.

Cu siguranță apa este recomandată de experți să fie consumată în orice perioadă a anului, cu atât mai mult vara.

Zilnic un om pierde între 2 şi 2,5 litri de apă în urma transpirației, necesităților fiziologice sau respirației. Experţii apreciază că necesarul de apă pentru un adult este de cel puţin 1,5 litri, în fiecare zi.

sucuri canicula

Deşi tentaţia este mare, produsele alimentare reci, în general îngheţata sau băuturile cu gheaţă, trebuie evitate. Motivul pentru care aceste alimente nu trebuie consumate pe timp de vară este legat de reacţia pe care corpul o are la produsele reci. Mai exact, în contact cu diverse organe aceste alimente pot genera o stare de şoc, astfel încât corpul nu se va mai putea răci.

Băuturile calde sunt indicate pentru a fi consumate vara, chiar dacă, momentan există o serie de dezbateri cu privire la efectele cofeinei regăsite în cafea sau ceai.

Mâncărurile picante sunt şi ele bune atunci când temperaturile sunt ridicate, deoarece ajută la transpiraţia corpului, de fapt metoda prin care acesta îşi menţine un nivel optim din punct de vedere al căldurii, explică cercetătorii.

Alte mâncăruri ce trebuie evitate vara sunt cele bogate în proteine şi grăsimi, deoarece corpul va avea mai mult de lucru pentru a le putea digera. Acest lucru înseamnă că produsele alimentare dulci dar şi cele bogate în carne trebuie evitate.

citeste mai mult

Vezi sursa

Articole similare:

Top