Cati bani sunt implicati in urmatoarea Cupa Mondiala din Rusia 2018

Sport
26.03.2018
Autor: Roxana Popa

,,Vom face tot ce putem pentru a oferi lumii o sarbatoare a fotbalului de neuitat si sa aratam ospitalitatea rusa în 2018”a fost declaratia lui Vladimir Putin, presedintele Rusiei, dupa ce a preluat oficial sarcina organizarii Campionatului Mondial din 2018. Si cum Rusia cheltuise peste 50 de miliarde de dolari pentru a organiza cea mai scumpa Olimpiada de Iarna, dupa ce transformase statiunea Soci intr-un imens complex sportiv, promisiunile presedintelui aveau acoperire.

Rusia va gazdui meciuri pe 12 arene sportive din 11 orase: Moscova, Kazan, Sankt Petersburg, Soci, Ekaterinburg, Vladivostok, Kaliningrad, Rostov, Nijni Novgorod, Samara si Saransk. Acestea sunt distribuite pe o suprafata de aproximativ 2,5 milioane de km patrati, astfel ca in afara renovarii sau constructiei de stadioane si facilitati sportive, punerea la dispozitie de locuri de cazare pentru cei aproximativ 1 milion de turisti asteptati pe intreaga desfasurare a evenimentului, dezvoltarea infrastructurii oraselor care vor gazdui meciuri, Rusia a trebuit sa-si refaca si infrastructura de transporturi pe aceste distante foarte mari.

Ministrul rus al sporturilor, Vitali Mutko, a estimat un buget initial de aproximativ 20 miliarde de dolari cu precizarea ca acesta putea creste pana la 30 de miliarde. Banii urmau sa fie asigurati in proportii egale de mediul privat si de bugetele regiunilor. Rusii au demarat lucrarile, propunandu-si constructii extravagante cum ar fi arena din Sankt Petersburg a carei constructie a inceput in 2006 si trebuia sa coste in jur de 1,2 miliarde de dolari, o suma enorma dupa orice standarde. Pentru renovarea stadinului Lujnii din Moscova, fusese alocat un buget de 2,5 miliarde de dolari in conditiile in care acesta fusese modernizat in 2005.

Anexarea Crimeei si doborarea unui avion civil de separatistii pro-rusi din estul Ucrainei au determinat aplicarea de sanctiuni economice Rusiei si se pare ca bugetul pentru organizarea Campionatului Mondial a fost redus la 6,7 miliarde de dolari. Ca si consecinta costurile pentru modernizarea Stadionului Lujnii au fost limitate la 650 de milioane de dolari, iar pentru celelalte stadioane nu trebuiau sa depaseasca 450 de milioane.

Rusia s-a pregatit pentru primirea turistilor straini in perioada campionatului. Ea a anuntat renuntarea la vize pentru cei care cumpara bilete la meciuri, a construit spatii de cazare, a anuntat ca permite transportul si consumul de substante interzise pentru cei care fac dovada ca au recomandarea medicilor, a luat masuri pentru siguranta acestora.

Beneficiind de experienta Jocurilor Olimpice de Iarna de la Soci, cel mai probabil statul rus va arunca in sarcina mediului privat o mai mare pondere a cheltuielilor si la startul competitiei lucrurile vor fi puse la punct in cel mai mic detaliu.

Pregatite la inceputul competitiei vor fi si institutiile financiare, reprezentantii mass-media, agentiile de pariuri cum ar fi Sportingbet, Winmasters, Netbet, care au pregatit cote de aproximativ un an, suporterii, dar si Federatia Internationala de Fotbal Amator (FIFA).

Aceasta  a inchis Cupa Mondiala din 2014 cu un bilant excelent. Forul mondial a cheltuit 2,7 miliarde de dolari si a avut incasari de 4,8 miliarde. Cu un exercitiu financiar asa consistent la ultima editie, FIFA  a anuntat cresterea cu 40 % a sumelor ce vor fi cheltuite cu echipele participante, defalcate dupa cum urmeaza: 400 milioane pentru premierea echipelor, 209 milioane de dolari pentru Programul ,,Club Benefits” (bani pentru cluburile care dau jucatori la echipele nationale) si 134 milioane de dolari taxe de asigurare pentru jucatorii care participa la eveniment. 791 de milioane de dolari vor fi cheltuite pentru competitori.

Cei 400 de milioane pentru premii vor fi distribuiti celor 32 de echipe participante in functie de faza in care vor ajunge. Pentru efectuarea stagiului de pregatire in Rusia, fiecare echipa va primi 1,5 milioane de dolari, cele 16 echipe care vor parasi competitia dupa faza grupelor vor primi cate 8 milioane de dolari, cele 8 eliminate in faza saisprezecimilor vor primi cate 12 milioane, cele care pierd in optimi vor incasa cate 16 milioane de dolari. Evident, premiile substantiale le vor primi formatiile care vor termina in careul de asi: locul 4 – 22 milioane, locul 3 – 24 milioane, locul 2 – 28 de milioane si castigatoarea trofeului 38 de milioane de dolari.

Indiferent de investitiile facute de organizatori, de controversele in care au fost implicate tarile participante sau tara organizatoare, de dificultatile intampinate de organizatori, dar si de participanti, cu siguranta aceasta editie a Cupei Mondiale va fi punctul de referinta pentru viitoarele competitii majore.

citeste mai mult

Vezi sursa

Articole similare:

Top