Cafeaua va deveni un LUX: Prețul va EXPLODA în perioada următoare

Business
07.09.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Pretul cafelei se pregateste de o explozie, din cauza vremii nefavorabile din Vietnam si din Brazilia, iar datele din piata arata ca ‘arabica’ ar putea ajunge la 182 centi/livra (4 dolari/kilogram), conform unei analize de specialitate.

Datele tehnice din analiza pretului arata un trend crescator. Cafeaua robusta a inceput deja sa ‘urce’, iar „arabica” ii calca pe urme. Conform analistilor de la Saxo Bank, problemele furnizorilor pentru 2017 sustin teoria unei cresteri de pret.

Citește și: Daciana Sârbu are un mesaj după ce Ponta a fost pus sub control judiciar: ‘Să fii puternic’

Dupa ce si-a consolidat pretul in ultimele 18 luni, cafeaua arabica incepe sa dea semne de vioiciune, pretul pregatindu-se de o urcare semnificativa.
Cafeaua robusta a fost ‘motorul’ acestei miscari de revenire in ultimele luni. Vremea nefavorabila din Vietnam, cel mai mare producator global, si din Brazilia a ajutat pretul sa recupereze semnificativ. In vreme ce piata de cafea a fost inchisa luni in SUA, cel mai tranzactionat contract pe „robusta” a atins un pret record pe ultimele 18 luni, la Londra.

Citește și: Tăticul care primește 35.000 de euro indemnizație pe lună a dat mai multe lovituri financiare

In timp ce revenirea pretului cafelei arabica a durat ceva mai mult, ”robusta” a trecut de la un trend de piata moderat la unul agresiv, la inceputul acestui an. Dupa valoarea scazuta record din februarie, procesul de crestere a castigat 61,8% fata de 2014 si s-a indreptat spre un sell-off. In saptamana cu 30 august 2016, fondurile hedge au marit pozitiile bullish pe cafea cu 11% (pana la 26.655 de loturi), adica cea mai ridicata valoare din 2014 incoace.
In prezent, cafeaua arabica pare sa testeze pretul de 154,75 centi/livra (3,4 dolari/kg), ceea ce reprezinta o crestere de 38,2%.
O depasire a acestui pret ar putea insemna finalul perioadei de plafon. Acest trend ar putea duce initial pretul spre 168,25 centi/livra, dar exista potential chiar si pentru 181,75 centi/livra sau chiar mai mult, se arata in analiza. In prezent, arabica este gata sa ‘atace’ pretul de 154,75 centi/livra.

Citește și: Primele declarații ale lui Tony Blair după ce Victor Ponta a fost pus sub urmărire penală

Fondurile hedge detin, in momentul de fata, pozitii nete long de 32.000 de loturi, doar un pic mai putin decat valoarea record recenta (19 iulie). In 2014, cand a crescut pretul, pozitiile long erau cam cu 36% mai multe, adica 50.000 de loturi.
Recenta crestere a pretului a fost alimentata de datele care arata o scadere a exporturilor la nivel global, ceea ce a atras atentia asupra stocurilor.
Organizatia Internationala a Cafelei a dat publicitatii un raport care arata ca exporturile globale au scazut cu 22% in iulie. Scaderea a fost mai degraba pusa pe seama furnizorilor, nu a lipsei cererii, motiv pentru care piata va incepe sa se intrebe de unde vor veni stocuri in urmatoarele luni.

Citește și: Guvernul vrea să schimbe din temelii Codul Fiscal. Toți angajații vor fi afectați

Conform analistilor de la Saxo Bank, aici putem introduce in ecuatie informatia ca producatorii si comerciantii deopotriva detin pozitii nete short de 76.000 de loturi.
‘Ultima oara cand am vazut asa ceva a fost in 2014, cand arabica se vindea cu peste 200 centi/livra. Datele mai arata ca numarul de saci de cafea pastrati in depozite certificate de ICE futures exchange a ajuns la cel mai scazut nivel inregistrat din 1999 incoace’, spun aceiasi analisti.

Citește și: SURSE – Asalt la ușa lui Traian Băsescu

 

Articole similare:

Top