BARBARIE în Marea Britanie! Angajatele sunt OBLIGATE să se machieze și să poarte tocuri: Totul e ILEGAL

Beauty
28.02.2017
Autor: Cristi Teodorescu

Companiile din Marea Britanie care își forțează angajatele să poarte tocuri înalte și să se machieze încalcă legea, a anunțat o comisie parlamentară, informează DPA și Reuters.

Peste 150.000 de persoane au semnat o petiție împotriva codurilor vestimentare de la locul de muncă ce sunt considerate ”depășite și sexiste”, demers inițiat de o recepționeră din Londra care a fost trimisă acasă de angajator pentru că a refuzat să poarte tocuri înalte. Petiția a determinat Comisia pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen să investigheze această chestiune.

Citește și: ULTIMA ORĂ: Procurorul general, propus pentru cercetare disciplinară

În timpul orelor de program trebuie să purtați în permanență pantofi cu tocuri între 5 și 10 centimetri înălțime, machiaj și dres transparent. Acestea sunt câteva dintre regulile stipulate în codul vestimentar impus de compania pentru care lucra londoneza Nicola Thorp. După ce aceasta a refuzat să se prezinte într-o dimineață la serviciu purtând pantofi cu tocuri înalte, ea a fost trimisă acasă fără a fi plătită, potrivit Reuters.

Citește și: Reacția PSD la atacurile lui Victor Ponta: Suntem obligați să nu ne certăm

Petiția lui Thorp, în vârstă de 27 de ani, a adunat 152.420 de semnături, iar demersul său a devenit un subiect național ce a condus la o dezbatere în rândul legiuitorilor pe tema codurilor vestimentare aplicate de către angajatori în Marea Britanie.

Legiuitorii au înființat un forum online care a funcționat timp de o săptămână, în luna iunie a anului trecut, iar 730 de persoane și-au povestit astfel întâmplările prin care au trecut. Printre aceste cazuri s-au număr și cele ale unor femei care au fost obligate de angajatori să-și vopsească părul blond sau să poarte ținute sumare.

Citește și: Iohannis, anunț SUMBRU despre ‘riscurile care AMENINȚĂ viaţa şi sănătatea populaţiei’

Potrivit raportului prezentat miercuri, s-a constatat că astfel de reguli sexiste sunt răspândite în anumite domenii din Marea Britanie în care angajatele sunt forțate deseori să poarte tocuri înalte la locul de muncă unde își petrec multe ore stând în picioare, practică ce le cauzează dureri și probleme de sănătate.

”Poate că acest lucru a pornit de la o pereche de pantofi cu toc, însă ceea ce iese la suprafață cu privire la discriminarea de la locul de muncă în Marea Britanie este vital”, a declarat Thorp pe marginea raportului, potrivit Reuters.

Citește și: Tăriceanu cere DEMISIA lui Kovesi: Şefa DNA, afectată de ‘corupţia de putere’

În conformitate cu legislația din Marea Britanie — Legea Egalității din 2010, care interzice o astfel de discriminare de gen — codurile vestimentare impuse de companii trebuie să impună aceleași cerințe femeilor și bărbaților, însă, potrivit legiuitorilor, încălcarea acestei prevederi este o practică larg răspândită în sectoare precum cel hotelier, turistic, al agențiilor de recrutare sau în vânzări.
Simon Pratt, directorul executiv al companiei Portico, la care era angajată Nicola Thorp la momentul inițierii petiției, a declarat comisiei că nu a crezut că regulile impuse angajatelor în cadrul codului, care a fost ulterior modificat, erau ilegale.

Citește și: Tudorel Toader, despre controversatul proiect al GRAȚIERII din Parlament

Potrivit raportului, femeile cele mai afectate de codurile vestimentare discriminatorii sunt cu precădere cele tinere și care ocupă locuri de muncă cu remunerație mică și contracte de muncă precare, ceea ce le îngreunează un eventual demers de contestare a practicilor companiilor în care activează.

Pentru raportul prezentat miercuri, comisia a luat în considerare și dovezile medicale potrivit cărora purtarea tocurilor înalte pentru perioade mari de timp poate duce la probleme de sănătate și dureri cronice, dar și la creșterea riscului de accidente la locul de muncă, precizează DPA.

Citește și: Ministrul Justiției vorbeşte despre REVOCAREA şefei DNA

Ca urmare, se cere revizuirea legislației, emiterea unor eventuale amendamente, promovarea unor campanii de conștientizare având ca țintă companiile, angajații și studenții, dar și înăsprirea amenzilor aplicate angajatorilor care încalcă legea împotriva discriminării.

Citește și: Victor Ponta, lovitură sub centură pentru Liviu Dragnea și Olguța Vasilescu

Articole similare:

Top