Banii sunt plini de microbi: Teste ȘOCANTE ale medicilor români

Business
28.07.2015
Autor: Cristi Teodorescu

Spălarea de bani nu mai sună atât de rău dacă afli rezultatele testelor făcute de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) pe câteva din cele mai frecvente bancnote şi monede.

Îi purtăm peste tot după noi, îi folosim de nenumărate ori pe zi, însă niciodată nu ne gândim la pericolul pe care îl reprezintă banii. Mai exact, este vorba despre microbii care rămân pe bancnote şi pe monede. În încercarea de a-i face pe oameni să aibă mai multă grijă de sănătatea lor, medicii laboratorului clinic al DSP Arad au decis să facă un test pentru a vedea exact ce microbi se găsesc pe bancnota de 1 leu şi pe moneda de 50 de bani, cele mai utilizate.

“Am luat probele de pe bani de valoare mai mică, deoarece circulă mai mult. După 24 de ore se văd microbii prezenţi, iar în acest caz au fost stafilococ, enterobacter sau bacilul bioceanic. Aceştia se găsesc pe toate mediile, totuşi în cazul bancnotelor sunt mai periculoşi, pentru că aici există posibilitatea să se contamineze mai multe persoane”, ne-a explicat un specialist din cadrul DSP Arad. În total, au fost găsiţi nu mai puţin de 3.000 de microbi, viruşi sau bacterii!

O altă concluzie a fost că pe bancnotele din plastic se “lipesc” mai mulţi microbi decât pe monede, explicaţia fiind că unele metale au efect antiseptic, iar bacteriile nu trăiesc pe ele mai mult de 48 de ore. Medicii atrag atenţia că în cazul persoanelor care nu se spală pe mâini suficient de des pot apărea îmbolnăviri, mai ales dacă acestea au şi o leziune pe mâini. De obicei, persoanele mai expuse sunt angajaţii din bănci sau vânzătorii, iar doctorii au înregistrat chiar şi cazuri de transmitere de râie.

Sursa: libertatea.ro

Articole similare:

Top