Australia și-a schimbat poziția și nu mai poate fi găsită cu GPS-ul: Ce au descoperit oamenii de știință

Interesant!
17.08.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Pentru a rezolva această problemă, guvernul a anunţat modificări.

Din cauza mişcării plăcilor tectonice, întregul continent australian s-a deplasat cu 1,5 metri în ultimi 22 de ani, depăşind coordonatele de pe hărţile actuale.

Citește și: O celebră actriţă, anchetată de DNA: Cu acuză procurorii

Pentru a rezolva această problemă, guvernul a anunţat că latitudinea şi longitudinea ţării va fi modificată oficial, pentru a reflecta noua poziţie a continentului. Placa tectonică pe care se află Australia este cea mai rapidă placă de pe Pământ, deplasându-se spre nord şi uşor spre est cu şapte centimetri în fiecare an. Toată mişcare va crea tensiune care în final va fi eliberată sub forma unor cutremure, dar consecinţele imediate sunt reflectate de schimbarea poziţiei continentului australian, în fiecare an fiind tot mai aproape de Ecuator.

Citește și: Gigi Becali îi desfiinţează pe stelişti după umilinţa cu City: ‘Mai bine mă las de fotbal’

În acest moment, hărţile digitale cunosc poziţia ţării bazându-se pe coordonatele oferite de guvern. Prin utilizarea hărţilor de la Google, telefonul mobil poate calcula poziţia în spaţiu a unei persoane conform coordonatelor longitudinale şi latitudinale. Dar pentru australieni, coordonatele sunt aceleaşi din 1994, pe care Geocentric Datum of Australia (GDA) nu le-a actualizat, de atunci continentul şi-a schimbat poziţia cu 1,5 metri.

Citește și: Un celebru avocat dă verdictul: Elena Udrea şi Alina Bica vor primi ani grei de puşcărie

O diferenţă de 1,5 metri nu este o problemă pentru cei care doresc să utilizeze hărţile Google pentru a ajunge acasă, deoarece tehnologia GPS de pe smartphone-uri are o acurateţe cu o marjă de eroare între 5 şi 10 metri.

Însă prin evoluţia tehnologiei, GPS-ul va avea nevoie de date mult mai clare pentru noile tehnologii, precum maşinile autonome.

Citește și: FOTO – Carmen Iohannis, schimbare de look: cum arată acum Prima Doamnă

,,În viitorul apropiat vom avea posibilitatea să utilizăm maşini autonome, însă pentru aceste tehnologii 1,5 metri le pot scoate de pe ruta iniţială,” a declarat Dan Jaksa, de la Geoscience Australia.

Pentru a rezolva această problemă, GDA a anunţat că va actualiza coordonatele ţării până în 2017, aceştia prezic că ţara se va deplasa cu aproape doi metri spre nord până în 2020.

Citește și: Antrenorul lotului de gimnastică rupe TĂCEREA: o face praf pe Larisa Iordache
susa: descopera.ro

Articole similare:

Top