Asta e limba străină pe care o înveți în mai puțin de două zile

Interesant!
15.08.2015
Autor: Cristi Teodorescu

Toki Pona este limbajul cu cele mai putine cuvinte din lume, continand doar 123 si a fost creata in 2001 de catre Sonja Lang. Vorbitorii de Toki Pona sustin ca numarul redus de cuvinte este de ajuns sa exprime aproape orice idee.

Pentru a crea noul limbaj, Lang a lucrat invers, impotriva tendintei generale de a crea un lexicon natural. A inceput prin reducerea si consolidarea specificului in general. Economia acestei limbi se realizeaza reducand gandirea simbolica la elementele sale de baza. Cuvintele indeplinesc mai multe functii in vorbire.

O persoana are nevoie de 30 de ore pentru a invata Toki Pona. Aceasta usurinta de a invatare, o face ideala pentru a putea fi folosita ca limba internationala, care ar putea conecta milioane de oameni de pe tot globul.

Ce este o masina? se intreaba Sonja Lang. „Ai putea spune ca o masina este un spatiu ce este folosit pentru deplasare. Asta ar fi tomo tawa”, spune ea.

„Totusi, daca esti lovit de o masina, asta s-ar putea traduce altfel, un obiect dur m-a lovit, kiwen utala.”, completeaza Lang. Toki Pona are cinci palete de culori: loje (rosu), laso (albastru), jelo (galben), pimeja (negru) si walo (alb).

Un vorbitor poate combina cuvintele pentru a crea diferite nuante. De exemplu, loje walo este roz.

Pentru numere, Toki Pona are doar doua cuvinte Acestea sunt wan (unu), tu (doi) si mute (cateva). Vorbitorii au extins utilizarea unor cuvinte, folosind cuvantul „luka” (mana, brat) si pentru exprima cifra cinci, iar „mute” sa fie folosit pentru numarul 10. Pentru a spune numarul dorit, vorbitorii trebuie sa repete, adaugand pana cand ajung la numarul respectiv. Scopul este simplitatea, iar in acest limbaj „simplu” inseamna „bun”. Ambele concepte sunt combinate intr-un singur cuvant: pona.

Nu exista cuvinte de politete. Nu exista expresii precum „te rog” sau „multumesc”. Sunt exprimate, mai degraba, prin limbajul corporal. „Cuvantul pona inseamna tot ceea ce este bun in lume: o banana, un pisoi dragut etc. Daca ii spun prietenei mele ca este „jan pona”, atunci ii transmit ca este o persoana buna, un om frumos.”, spune un vorbitor al Toki Pana. Exista cateva cuvinte care descriu diferite organisme, insa nu este niciunul care sa faca referinta la gadget-urile moderne.

Articole similare:

Top