Artiștii celebri care și-au ‘pictat’ boala fără să știe

Arta si Cultura
23.04.2017
Autor: Cristi Teodorescu

Primele semne subtile ce trădează declinul cognitiv al unor pictori celebri pot fi „citite” în tablourile pe care aceștia le-au realizat cu mulți ani înainte de fi diagnosticați, arată un studiu realizat recent în Marea Britanie. Descoperirea controversată a fost realizată de o echipă de psihologi din Marea Britanie care a studiat operele unor artiști celebri, de la fondatorul mișcării impresioniste, Claude Monet, până la Willem de Kooning, al cărui stil a devenit cunoscut sub denumirea de expresionism abstract, informează The Guardian.

Citește și: Ilie Năstase a JIGNIT-O pe jurnalista care l-a taxat pentru remarca rasistă: ‘Ești o proastă’

Cercetătoarea Alex Forsythe de la Universitatea din Liverpool a analizat 2.092 de tablouri purtând semnătura a șapte pictori celebri și a anunțat că a descoperit indicii ale unor schimbări progresive ce se observă în lucrările unora dintre ei care au fost ulterior diagnosticați cu boala Alzheimer. Modificările au început să devină vizibile încă de pe vremea când aceștia aveau 40 de ani.

Citește și: Reacție DURĂ a lui Ion Țiriac după scandalul provocat de Ilie Năstase: ‘Asa suntem noi’

Cei șapte artiști ale căror picturi au fost analizate de Forsythe și de colegii săi sunt: Monet, Pablo Picasso și Marc Chagall, care au avansat în vârstă fără a dezvolta semne evidente de boală cognitivă, Salvador Dali și Norval Morrisseau, care au suferit de Parkinson, și Kooning și James Brooks (un alt reprezentant al expresionismului abstract), ambii diagnosticați cu Alzheimer.

Citește și: Federația Română de Tenis reacționează după incidentele cu Ilie Năstase: ‘N-au CULTURĂ’

Cercetătorii au folosit tehnici avansate de imagistică digitală pentru a calcula modul în care fractalii — forme geometrice care se repetă la diferite dimensiuni — au suferit variații de-a lungul carierelor pictorilor. Forsythe a descoperit că dimensiunea fractalilor varia de-a lungul timpului, însă în cazul lui Kooning și al lui Brooks, aceasta a suferit schimbări dramatice și s-a micșorat considerabil pe măsură ce artiștii au înaintat în vârstă. „Seamănă cu o amprentă pe care artiștii o lasă în arta lor”, a spus Forsythe. „Ei pictează normal, însă când ceva se petrece în creierul lor, se observă o schimbare destul de radicală”, a completat ea.

Citește și: MĂRTURIILE lui Vanghelie: ‘Ponta și Oprea l-au băgat în închisoare pe Adrian Năstase’

În studiul publicat în jurnalul american „Neuropsychology”, oamenii de știință menționează că dimensiunea fractalilor din picturile lui Monet, Picasso și Chagall a crescut pe măsură ce aceștia au înaintat în vârstă. În operele lui Dali și Morrisseau, însă, s-a observat că dimensiunea fractalilor a avut, în timp, o tendință de creștere și apoi de descreștere, în jurul vârstei de 60 de ani. Cele mai uimitoare rezultate rămân însă cele identificate în lucrările lui Kooning și Brooks, unde dimensiunea fractalilor a fost mare și apoi a scăzut rapid, la circa 40 de ani.

Citește și: Surpriză! Pe cine a ales Simona Gherghe să-i fie nași de botez fetiței ei

De Kooning a fost diagnosticat oficial cu Alzheimer în 1989, la vârsta de 85 de ani, iar Brooks la 79 de ani, potrivit AFP.

Dali a fost diagnosticat cu maladia Parkinson la 76 de ani, când mâna sa dreaptă a început să tremure puternic. Morrisseau a primit diagnosticul de Parkinson la 65 de ani.

Citește și: Tradiții și SUPERSTIȚII de Sfântul Gheorghe: Ce e de făcut în această zi

Deși unii oameni de știință au lăudat acest studiu, alții l-au criticat pentru că a cuprins un număr redus de pictori susținând de asemenea că metoda nu poate constitui o modalitate de a stabili un diagnostic. Forsythe speră însă ca studiul său să contribuie la o mai bună înțelegere a declinului cognitiv. „Nu cred că acesta este un mod de a stabili un diagnostic, ci de a ajuta oamenii să ia în calcul noi căi pentru cercetarea demenței”, a argumentat aceasta.

Citește și: Dramă CUMPLITĂ în sportul românesc: Doi copii-minune au murit în avalanșa din Retezat

Articole similare:

Top