Analist politic: România e într-o stare de alarmă

Analisti / Jurnalisti Politici
03.08.2016
Autor: Cristi Teodorescu

România este într-o stare de alarmă și va fi mult mai mare alarmă când se instalează jocul de război în zonă, a declarat consultantul politic Cozmin Gușă la Realitatea TV, precizând că avem nevoie de un Parlament ”cât de cât stabil” care să aibă autoritatea să impună niște decizii care să ne ajute în acest context.

”Toată lumea își negociază interesele. Hrebenciuc n-a fost nociv în politica românească pentru că a furat mai mult decât alții, ci că a elaborat un model. A folosit funcția pe care a dobândit-o de la statul român pentru interese personale. Cu asta s-au virusat politicienii români după 1989. Când ai o funcție din partea statului român trebuie să ți se încovoaie spatele de greutate, trebuie să te simți dominat de lucrul ăsta, pentru că limuzinele din dotare, lucrurile care ți se pun la dispoziție ți se pun pentru un scop: să stai cu spatele trept când reprezinți statul român și facem cheltuială ca să te simți bine, domnule politician… când te duci să negociezi pentru stat să nu te duci în picioarele goale. Acum ne paște pericolul jocului de război instalat în zonă… cu cine abordăm? Trebuie să fie un parlament de oameni cât de cât responsabili și care să înțeleagă că de forța acestui parlament depinde jocul politic pe care putem să-l impunem la nivel regional. Un parlament cât de cât solid trebuie să aibă autoritatea să impună niște decizii care să ne ajute într-un joc de război”, a declarat Cozmin Gușă.

Citește și: Laura Bretan atacă PRO TV după ce a câştigat ‘Românii au talent’: ‘Nu am văzut niciun ban’

Consultantul politic susține că România a rămas izolată, o ”insulă pro-americană” care nu mai e un avantaj pentru că n-am știut să-l jucăm, ci a devenit chiar o vulnerabilitate în condițiile în care nu suntem fundamentați corespunzător economic și militar, pentru că ne bazam până acum că facem un parteneriat cu Turcia. ”Slăbiciunea diplomaților noștri în a aborda corespunzător și ferm acest cartof fierbinte care e Turcia ne-a adus aici să nu fim pregătiți”, a mai precizat acesta.

Citește și: Noi SECRETE din dosarul lui Bogdan Olteanu: ADEVĂRATA implicare a lui Sorin Ovidiu Vântu

Capitalul nostru astăzi este legat de oportunitatea istorică a conflictului din zonă și de potențialul geopolitic, consideră Cozmin Gușă. ”Ca să poți să joci aceste lucruri este nevoie de câțiva oameni competenți și singura șansă pe care o avem acum este ca la aceste alegeri să se înțeleagă în statul român că e nevoie de o presiune suplimentară ca să intre pe listele partidelor și oameni care reprezintă, înțeleg, sunt dedicați; nu dedicați unor instituții. Criteriul să fie competența și dedicația pentru proiecte naționale. Dacă statul român și instituțiile nu găsesc forță să impună asta suntem pierduți, pentru că prin votul adunărilor de partid nu se face așa ceva. Dacă se poate trece peste concvalvurile de partid ca să fie impuși niște oameni, să se facă o masă critică în parlament, în comisiile importante, plus jocul în județe care poate fi infuzat pozitiv mai avem o șansă. Altă șansă nu avem decât prin alegeri. Oamenii care au dat chix până acum – Blaga, Gorghiu, Dragnea – ar putea să parvină public prin decizii mai nepopulare la nivelul partidului, dar care să aducă în prim-plan oameni conștienți, cu vocație, nu vedete. La Băsescu nu am văzut competență, nu a adus competență în prim-plan. Putea să-și ceară scuze aducând competență în prim-plan. Avem o fereastră de oportunitate mică”, a concluzionat consultantul politic.

Citește și: România poate deveni cel mai important pilon NATO: SUA vor să mute militarii de la Incirlik la noi

Articole similare:

Top