Avem voie sa consumam orice aliment in sezonul cald? Avand in vedere ca fiecare aliment are calitati si actiuni care ne afecteaza in mod diferit, in functie de constitutia noastra naturala, dezechilibre, de sezon si de alti factori, va trebui sa tinem cont de la inceput chiar de … noi! In acelasi timp cresterea temperaturii si umiditatii ne influenteaza puterile digestive normale si pot reduce poftele puternice pe care le-am dezvoltat in timpul iernii.
Exista insa cateva orientari cheie care va pot ajuta sa evitati formarea de toxine cauzate de o digestie improprie.Unele dintre cele mai importante sunt:
Ceaiul si cafeaua
Aceste bauturi va vor creste temperatura corpului si totodata va vor deshidrata corpul datorita zaharului din ele (asta in cazul care le consumati cu zahar). Daca doriti sa le consumati, folositi cat de putin zahar puteti.
Lamaia
Limonada este o bautura preferata pentru multi in timpul verii, dar, de asemenea, creste Pitta datorita acriturii sale excesive. Desi se poate simti racoritoare, provoaca de fapt un dezechilibru in elementele apa prin cresterea sucurilor gastrice. Ca atare, aceasta poate duce la indigestie, arsuri la stomac, reflux de acid, ulcere ale tractului gastrointestinal superior. Lamaia se poate inlocui cu suc de hibiscus sau apa de nuca de cocos.
Bauturile reci
Desi bauturile reci sunt racoritoare intr-o zi fierbinte, ele nu ofera o racire ca efect sanatos de durata. In schimb, opreste digestia si metabolismul, creand un teren propice pentru generarea de toxine interne. Ele ar trebui sa fie evitate intotdeauna la ora mesei si inlocuite cu apa plata la temperatura camerei.
Iaurtul
Un alt aliment problematic pe timp de vara este iaurtul. Ca orice aliment fermentat, va contine in mod natural calitati acide si acre. Atunci cand sunt combinate cu fructe proaspete, devine chiar mai rau si impiedica complet digestia normala. Poate duce la afectiuni ale pielii, tulburari ano-rectale, boli gastrice, edem si indigestie.
Mierea
Mierea este un alt aliment puternic cu restrictii foarte specifice. Ar trebui sa fie intotdeauna evitat in mancarea calda, de oamenii fierbinti (acei oameni cu o constitutie Pitta), si in anotimpurile calde, cum ar fi vara. Cand mierea este expusa la caldura, procesele sale metabolice innascute genereaza o gama larga de toxine. Aceste toxine se pot raspandi in intreg organismul si cauza boli nenumarate, cum ar fi cancerul, afectiuni autoimune, probleme neurologice si degenerare. Mierea se poate inlocui cu zaharul brut din trestie, cu moderatie.
Fructele de mare
Aceste alimente, consumate vara, cand temperatura corpului este mai ridicata, pot produce probleme digestive si diaree.
Condimentele iuti
Cu siguranta va plac si dau un gust mult mai bun mancarurilor pe care le consumati, dar totodata acestea va vor si incalzi corpul mult mai tare.
Mancarea uleioasa de fast food
Evitati cat puteti de mult burgerii, cartofii prajiti sau alte alimente de acest gen.
