ADEVĂRUL despre fructele pe care le cumpărăm din magazine: Sunt IRADIATE și vechi

Food and More
30.11.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Ne asteapta o iarna lunga, in care, insa, rafturile magazinelor vor fi doldora de fructe mari si frumoase. Cum se intampla asta?

Folosim astazi un nas electronic, un dispozitiv care detecteaza compusii aromatici, capabil sa ne spuna cand au fost culese merele ori perele care ne fac cu ochiul. Pentru ca, desi arata impecabil, unele pot avea si 6 luni.

Citește și: Elena Udrea face DEZVĂLUIRI despre Crin Antonescu / VIDEO

Iradierea alimentelor se pratica de zeci de ani. Razele X sau gamma omoara bacteriile care altereaza vegetalele. Englezii si americanii o dau drept sigura. Iar Romania a reglementat-o inca de acum 15 ani. Totusi, producatorii autohtoni prefera acestui proces de conservare tratarea alimentelor pe cale chimica. Odata aplicat procedeul, un fruct trebuie sa stea aproape trei saptamani inainte de a fi expus la raft. Ori, nimeni nu poate controla cu strictete respectarea conditiei.

Citește și: Doliu în cinematografie: Un cunoscut actor a murit la 49 de ani

Dr. ing. Nastasia Bellc, Institutul de Cercetari Alimentare: “Un fruct cind miroase bine contine tot ce ii trebuie ca sa fie si sanatos. In depozitare, aroma se pierde in timp si noi am putut sa determina aici un fruct care a stat 6 luni la depozitare. Marul acesta e cules acum 2 luni.”
Nasul electronic are in memorie cantitatea de compusi de aroma continuti de acest mar imediat dupa recoltare.

Citește și: Igor Dodon îi declară RĂZBOI lui Klaus Iohannis după declarațiile de azi: ‘E de bonton să RĂSPUNDĂ’

Dispozitivul apreciaza cat a pierdut din ei si calculeaza data la care fructul a fost cules din pom. Aparatul recunoaste pana la 30 de calitati ale unui fruct. In acelasi timp, il evalueaza, folosind culorile.
In functie de atributele senzoriale, industria alimentara decide sau nu sa pastreze un fruct pe piata si il transporta… cat e pamintul lung si lat. Doar cu vaporul operatiunea este „cost-efficient”.

Citește și: SURSE – Sondajul care îi dă șah lui Iohannis: prăbușire pentru PNL-USR

Cea mai veche metoda de conservare este ceara alimentara. Pune protectie fizica in fata oxigenului. Si este tratata cu substante anti-mucegaire. Vine si recomandarea: “Cel mai bine ar fi sa le spalam cu apa calda inaitne de a le comsumam, in felul acest ne asiguram ca indepartam active din toate subsantele care au fost adaugate pe suprafata lui”.

Citește și: De necrezut! Profesorul Leon Dănăilă e prins în mijlocul unui scandal jenant

Dar, daca se pune problema transportului pe distante foarte lungi, fructele vor fi, in prelabil, iradiate. Undele gama au rolul de intarzia microflora care au putea sa le altereze. Procesul are efectul pasteurizarii sau al fierberii, dar nu schimba textura. Fructele NU devin radioactive.

Radiatiile gamma sunt lungimi de unda emise in mod normal de soare. Alaturi de razele x sunt insa retinute de stratul de ozon al Pamintului. Pentru fructe, conservarea prin această metoda e data drept sigura de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Citește și: Băsescu o dă de gol pe Kovesi: Confirmă că avea o relaţie cu Ghiţă, iar Coldea e implicat și el

Radiatiile, dar si chimicalele schimba structura fructului. De aceea, dupa tratarea lor, este nevoie de o pauza de 20 de zile inainte de a fi puse la vanzare. Nimeni nu poate controla cu strictete daca producatorul indeplineste sau nu aceasta cerinta. Transportate pe distante mici, fructele pot avea parte de atmosfera controlata. In depozit, este scazut oxigenul, cel care le deterioreaza. Si inlocuit cu dioxid de carbon si azot.

Citește și: Victor Ciutacu anunţă cele două nume de la PSD în pericol de a fi arestate

Mihai Pagu le ia din atmosfera saraca in oxigen si le tine o singura zi in camera frigorifica. Apoi, le duce angajatilor din companiile mari, pentru pauza de fructe. Asadar, fructele proaspete nu sunt chiar atit de proaspete. Trebuie sa fim constienti.

Citește și: Noi dezvăluiri incendiare ale Alinei Petre: ‘A fost ucis’

Care este insa cea mai buna metoda de conservare? Congelarea rapida. Singura care nu schimba structura naturala a fructelor. De exemplu, valoroasele fructe de padure, in sezon, se congeleaza din pungi mici, cat o portie. Si se consuma imediat dupa decongelare. inclusiv cu sucul rezultat. Congelarea e singura care NU schimba structura naturala a fructelor, informează PRO TV.

Citește și: Uluitor! Ce se întâmplă când mâncăm banane cu pete maronii sau coaja neagră

Articole similare:

Top