Acesta e singurul spital de cai din România

Interesant!
29.02.2016
Autor: Cristi Teodorescu

La Cluj-Napoca functioneaza de cateva luni singurul spital pentru cai din tara. De cand s-a deschis in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara padocurile sunt mereu pline.

Printre clienti se afla inclusiv cu ponei adusi din toata tara pentru a fi vindecati de specialisti. O zi de internare costa 50 de lei, iar in acest pret nobilele animale beneficiaza de mancare si ingrijire. Aici a ajuns si un frumos cal arab de curse pe care specialistii l-au ajutat sa se refaca.

Citește și: Mircea Badea: ‘Am câștigat morman!’ Câte zeci de milioane a luat la pariuri

Hermes, un cal arab de curse, se recupereaza miraculos dupa o interventie la picior si spun doctorii va putea sa alerge din nou.
„Temperamentul lui este mai sanguin, pentru ca este un cal arab de curse. A fost operat si in acest moment este in refacere.” explica un ingrijitor.
De aceste servicii a beneficiat si Vivien, un armasar de competitie. Acesta a castigat zeci de concursuri nationale, dar si internationale.

Citește și: Miliardarul Ion Ţiriac şochează din nou: Întâmplarea care uimeşte o lume întreagă

Un alt cal, Bella, din rasa friziana, a avut o boala care putea sa ii fie fatala.
„A avut un episod de durere abdominala si s-a intervenit chirurgical. La inceput a fost mai periculoasa, dar ea s-a adaptat personalului uman si intra studentii si o evalueaza, colaboreaza foarte bine.” spune un medic.
Bella a fost internata in acest spital de cai din Cluj in urma cu doua luni. Acum ea este complet refacuta, dar pentru ca a suferit o interventie chirurgicala isi va putea reincepe activitatea de echitatie abia in vara.
Spitalul este zilnic plin de „pacienti” cu diferite probleme. Un ponei pe nume Perla a venit cu dureri abdominale grave, iar medicii si voluntarii au stat o noapte intreaga sa il ajute.

Vezi şi: Ion Cristoiu are o ipoteză incendiară despre Dacian Cioloș și binomul SRI – DNA

Alexandra Pavaloiu, medic: „Perla este o poneita de 13 ani din rasa Shetland, iar in urma investigatiilor s-a stabilit ca sufera de o infestare cu nisip a intestinelor. Acest nisip nu poate fi eliminate, asa ca este programata la operatie. Acum incercam sa ii tinem sub control durerea.”
O operatie costa de la 100 de euro si poate sa depaseasca chiar 1.000 de euro. Mult mai putin insa decat in clinici din Budapesta sau Viena unde stapanii cailor erau obligati sa mearga pana acum. Spitalul functioneaza intr-o cladire a universitatii si a fost amenjat pe banii institutiei.

Citește și: Cum se face audienţă la TV: Cu prezentatoare îmbrăcate indecent / VIDEO

Cornel Catoi, decan Facultatea de Medicina Veterinara Cluj: „Din noiembrie este dat in folosinta la standarde europene. Sala de chirurgie specializata pe cabaline, terapie intensive, cu tot fluxul de consult, tratament, internare, este prima clinica de acest gen din Romania.”
Caii care ajung aici sunt cei care nu au putut fi ajutati de un veterinar in gosodarie.

Vezi şi: Aplicaţia WhatsApp dispare din 2017

Prof. Iancu Morar, directorul spitalului: „Sunt cazuri mai complexe care necesita atat investigatii suplimentare cat si manopere mai deosebite, dar necesita si supraveghere. La noi animalul poate fi supravegheat 24 de ore din 24.”
Dupa o interventie chirurgicala, animalele beneficiaza si de suport psihologic. Specialistii in domeniu le supravegheaza comportamentul si ii ajuta sa isi revina complet, transmite PRO TV.

Citeşte şi: Avertisment grav al Ucrainei pentru Rusia: ‘Îşi va distruge trupele terestre’

Articole similare:

Top