Milionarii din dosarul Elenei Udrea, Dinu Pescariu și Stelian Gheorghe, vor să păcălească justiția: La ce strategie au apelat

Interesant!
12.11.2015
Autor: Cristi Teodorescu

După declanşarea anchetelor penale în dosarele „Microsoft” şi „ANRP”, două dintre personajele-cheie ale acestor afaceri au început să-şi mute business-urile pe numele unor interpuşi. Este vorba despre fostul tenisman Dinu Pescariu şi de controversatul afacerist Gheorghe Stelian, zis Stelu, cunoscut drept „săgeata lui Dorin Cocoş” în tunurile cu retrocedări, pentru care statul a plătit zeci de milioane de euro. Cei doi protagonişti sunt „personajele agreate” de procurori în dosarele instrumentate. Mai întâi, Dinu Pescariu care, împreună cu Claudiu Florică, a iniţiat, demarat, organizat şi transportat mitele din Dosarul „Microsoft”, a beneficiat de impunitate totală. Pe de altă parte, Georghe Stelian, unul dintre cei mai mari rechini imobiliari, îmbogăţit cu terenuri sau bani din despăgubirile de la stat, ca urmare a retrocedării drepturilor de proprietate achiziţionate prin drepturi litigioase, nu a fost reţinut, nu a fost arestat, el fiind lăsat să-şi continue activitatea de om de afaceri.

Schema transferurilor suspecte ale acţionariatelor firmelor deţinute de Dinu Pescariu şi Gheorghe Stelian a fost dezvăluită în cadrul emisiunii „Exces de Putere”. „Jurnalul Naţional” prezintă, în premieră, modul de operare al denunțătorilor din dosarele „Microsoft” şi „ANRP”, precum şi proba din care rezultă că aceste mişcări nu reprezintă altceva decât o încercare de ştergere a urmelor

Afacerea Rahmaninov
Un exemplu mai mult decât evident în acest sens este firma SC Steda Energy Holding SRL, înfiinţată în anul 2012 de către Gheorghe Stelian şi tatăl acestuia, Gheorghe Iulian. La data de 10 martie 2014, cei doi asociaţi, tată şi fiu, decid redenumirea societăţii în SC Rahmaninov Residence By Steda SRL. Sediul social al firmei a fost declarat în imobilul de peste 5 milioane de euro deţinut de Stelu în Şoseaua Kiseleff, la numărul 16, din sectorul 1. Tot în data de 10 martie 2014, capitalul social al SC Rahmaninov Residence By Steda SRL se majorează cu suma de 300 de lei, prin aportul lui Dinu Mihai Pescariu. Ca urmare a acestei majorări de capital, structura acţionariatului firmei arăta în felul următor: Gheorghe Stelian (38%), Dinu Mihai Pescariu (60%) şi Gheorghe Iulian (2%).
Zece zile mai târziu, mai exact în data de 20 martie 2014, structura acţionariatului firmei Rahmaninov Residence By Steda SRL se modică din nou. Tatăl lui Gheorghe Stelian, Gheorghe Iulian, decide să cesioneze părţile sociale către fiul său. Totodată, Dinu Mihai Pescariu cedează, la rândul său, tot lui Gheorghe Stelian, cinci părţi sociale deţinute în companie. În acest fel, asociaţii firmei rămân Gheorghe Stelian şi Dinu Mihai Pescariu.
Cum au ascuns compania după declanşarea anchetelor
Înaintea alegerilor preziden¬ţiale din toamna anului trecut, DNA a declanşat în forţă ancheta în Dosarul „Microsoft”. Ulterior, DNA a declanşat anchetele în dosarele „ANRP”. Atât Dinu Pescariu, cât şi Gheorghe Stelian reprezentau personaje-cheie ale acestor afaceri penale. Denunţurile făcute de Pescariu l-au scos din dosar, cu toate că, alături de Claudiu Florică, a iniţiat, transportat, coordonat şi administrat cooperativa şpăgilor pentru atribuirea contractelor privind licenţele Microsoft. Prin operaţiuni simi¬lare din punctul de vedere al modului de operare s-a acţionat, sub coordonarea lui Dorin Cocoş, în celălalt dosar, „ANRP”, dosar care vizează restituirile de sute de milioane de euro. Gheorghe Stelian este beneficiarul despăgubirilor acordate. În 2015, deşi beneficiau de impunitate, Dinu Pescariu şi Gheorghe Stelian au început să şteargă urmele colaborării lor. ¬
Astfel, în data de 12 august 2015, are loc o nouă adunare generală a asociaţilor SC Rahmaninov Residence By Steda SRL. Reuniţi, Gheorghe Stelian şi Dinu Mihai Pescariu decid majorarea capita¬lului social al firmei cu 500 de lei, prin aport, cu câte 250 de lei, a doi noi asociaţi. Este vorba despre Mihai Marian Banu şi de Ioana Geor¬gescu, în urma acestei mişcări capitalul social al firmei fiind împărţit în patru părţi egale între Gheorghe Stelian, Dinu Mihai Pescariu, Mihai Marian Banu şi Ioana Georgescu.
În aceeaşi AGA, se mai iau alte trei decizii extrem de interesante. Prima vizează revocarea din funcţia de adminis¬trator al firmei, fiind numit, pe o perioadă nelimitată, Mihai Marian Banu. A doua mişcare este a schimbării sediului social al firmei, din vila de lux din Kiseleff, la o adresă din strada Manolache Vornicu, adică acasă la Ioana Georgescu. Nu în cele din urmă, a treia decizie este modificarea numelui societăţii în SC Rahma¬ninov Residence SRL, renunţân¬du-se astfel la sintagma Steda, care face legătura cu Gheorghe Stelian.
130.000.000 de euro a luat Gheorghe Stelian de la stat în baza unor dosare de retrocedare despre care procurorii spun că nu sunt legale, motiv pentru care este şi urmărit penal, alături de Alina Bica.
Noii acţionari sunt de fapt „săgeţile” lui Stelu şi Pescariu
Gheorghe Stelian şi Dinu Pescariu au intenţionat să scape de firma SC Rahmaninov Residence SRL, dar să o şi păstreze, prin interpuşi. Asta, deoarece, în data de 14 septembrie 2015, după ce dosarele „ANRP” şi „Microsoft” au ajuns deja în instanţele de judecată, are loc o nouă adunare a asociaţilor socie¬tăţii mai sus menţio¬nate. Cu acest prilej, Gheorghe Stelian îi cedează toate acţiunile lui Mihai Marian Banu, iar Dinu Mihai Pescariu cedează toate părţile sociale către Ioana Georgescu. Firma a fost, astfel, preluată de „săgeţile” adevăraţilor acţio-nari.
Ioana Georgescu, cea care a preluat acţiunile Rahmaninov Residence SRL de la Dinu Pescariu, mutând, totodată, sediul societăţii la domiciliul ei, nu este altceva decât un intermediar al fostului tenisman, iar documentele demonstrează asta. Tot Registrul Comerţului dezvăluie legăturile dintre ei. În data de 27 martie 2007 se înfiinţează firma SC RPD Sport SRL, cu sediul în strada Virgiliu, din sectorul 1 al Capi¬talei, având ca obiect de activitate activităţi sportive şi activităţi ale bazelor sportive. Structura acţionariatului firmei arăta, la data fondării, astfel: Dinu Mihai Pescariu (33,334%), sora acestuia Ana Maria Pescariu (33,333%) şi Ioana Georgescu (33,333%), aceasta din urmă fiind numită şi în funcţia de administrator al societăţii. La 13 septembrie 2012, Dinu Mihai Pescariu cesionează acţiunile deţinute la SC RPD Sport SRL către tatăl său, Dinu Mircea Pescariu, tenismanul ieşind, astfel, din acţionariat. Însă sora sa, dar şi Ioana Georgescu rămân asociaţi.
Vila cumpărată de Gheorghe Stelian, situată pe Kise¬leff 16, are 515 mp şi este evaluată de experţii imobiliari la aproape 1 milion de euro. La acest imobil se adaugă şi terenul de 2.700 mp. Un calcul simplu arată că numai valoarea terenului este aproape 7 milioane de euro. Un calcul şi mai simplu arată că Gheorghe Stelian a primit de la stat o reducere de aproape 3 milioane de euro, în condiţiile în care el a cumpărat-o cu 5 milioane de euro.
Afacerea, paravanul şi… Mihaela Borcea
O altă afacere de care Gheorghe Stelian încearcă să scape, după ce a fost luat „la ochi” de procurori, se numeşte SC Steda Residence SRL. Societatea a fost înregistrată, în data de 18 august 2009, acasă la Stelu, în strada Susita nr. 8A, locaţie despre care Antena 3 a dezvăluit că a fost utili¬zată de un alt personaj controversat, Alexandru Faur, cel care a preluat contractul de credit al Elenei Udrea. SC Steda Residence SRL avea, la momentul înfiinţării, un asociat unic şi administrator în persoana lui Gheorghe Stelian.
Interesantă este operaţiunea derulată de Stelu, la Registrul Comerţului, în data de 5 septembrie 2011. El decide să completeze domeniul de activitate al SC Steda Residence SRL cu activităţi de editare a ziarelor, activităţi de editare a revistelor şi periodicelor, precum şi cu alte activităţi de editare. În 17 noiembrie acelaşi an, societatea îşi mută sediul în luxosul imobil din Şoseaua Kiseleff, la numărul 16.
Apar nume noi şi relaţii vechi
După declanşarea dosarelor „ANRP”, Gheorghe Stelian a început să-şi pună la adăpost această afacere. În 2 aprilie 2015, el renunţă la calitatea de administrator al SC Steda Residence SRL, numind-o pe Gabriela Petre. Noul adminis¬trator este, de fapt, un paravan al afacerilor derulate de Gheorghe Stelian cu familia lui Cristi Borcea. În decembrie 2007, Stelu i-a vândut Mihaelei Borcea un teren, în suprafaţă de 2.700 mp, cu suma de 6,75 milioane de euro, teren amplasat în strada Rahmaninov, la numărul 64-68. Terenul cu pricina îi fusese retrocedat lui Gheorghe Stelian, prin binecunoscuta metodă a cumpărării drepturilor litigioase. O lună mai târziu, în data de 17 ianuarie 2008, Primăria Sectorului 2 – Direcţia de Urbanism şi Gestionare Teritoriu, eliberează Avizul de Urbanism cu numărul 17 CA 1, privind PUD pentru construcţia unui imobil de locuinţe colective în Strada Rahmaninov nr. 64-68. Prin acest document, Primăria lui Onţanu avizează „edificarea unui imobil de locuinţe colective, având regim de înălţime 2 subsoluri + parter + 6 etaje”. Beneficiarii avizului sunt Mihaela Borcea şi… Gabriela Petre, cea căreia, în anul 2015, Gheorghe Stelian i-a dat în administrare firma Steda Residence SRL.

Potrivit unui tabel referitor la certificatele de urbanism eliberate de Primăria Sectorului 2 pe trimestrul al treilea al anului 2009, Gabriela Petre este titularul unui nou Certificat de Urbanism, cu nr. 1959 din 29 iulie 2009, emis pentru organizarea de şantier în strada Rahmaninov nr.64-68, cu o valabilitate de 12 luni.
Sursa: jurnalul.ro

Articole similare:

Top