Știi cât costă hainele Patriarhului Daniel? Sunt mai scumpe ca ținutele Elenei Udrea
Alai mare, in zi de sarbatoare, pe Dealul Mitropoliei, din Bucuresti, unde zeci de inalti prelati romani si greci s-au rugat in ziua in care il pomenim pe Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucurestiului.
In fruntea celor 36 de ierarhi au fost Patriarh Daniel si mitropolitul Pavlos de Drama, sosit special din Grecia pentru acest moment.
Toate fetele bisericesti au purtat straie de mare sarbatoare. ”Scumpe… Pai, cum sa nu fie? Cateva milioane… Dar intotdeauna si la noi s-au strans bani si am cumparat vesmintele preotului de la biserica”, spune o femeie.
„Vesmintele sunt din aur… Sunt frumoase, superbe… chiar superbe”, spune alta credincioasa.
Desi par cusute cu fir de aur si batute cu pietre pretioase, reprezentantii bisericii ne asigura ca, de fapt, aceste tinute au mai ales o valoare spirituala.
Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane: ”Vesmintele ierarhilor sunt in concordanta cu demnitatea arhiereasca. Atunci cand te intalnesti cu Hristos, pregatirea ta trebuie sa fie deosebita, inclusiv din punct de vedere al hainelor pe care le porti. Nu sunt costisitoare, sunt facute cu multa dragoste, cu multa grija.”
Sunt fabricate in manastirile din tara, iar preturile difera in functie de model. Vesmintele Patriarhului sunt cele mai scumpe si pot costa pana la 7.000 de lei, pentru ca sunt brodate. Ale preotilor nu sunt mai mult de 2.000 de lei. Mitrele purtate de ierarhi au pietre semipretioase si pot ajunge la 3.000 de lei.
La targurile de produse bisericesti, exista insa si vesminte din matase brodata manual, cu fir pretios, motiv pentru care comerciantii cer si 6.000 de euro.
Dincolo de fastul specific unei astfel de zile, crestinii si-au dorit in primul rand sa ajunga la moaste.
Dimitrie si-a trait viata in rugaciune in secolul al XIII-lea, in satul Basarabov, din sudul Dunarii. Se spune ca la 300 de ani de la moartea sa trupul sau inca era intact. A fost scos la iveala de o inundatie din pestera in care s-a stins.
Atunci oamenii au inceput sa se roage si i-au inaltat o biserica.
Preot Aurel Mihai, vicar eparhial al Episcopiei Bucuresti: „Prin discretia pe care a avut in viata sa a devenit un model pentru toti cei care i se inchina.”
Baldachinul nou in care se afla sfintele moaste si altarul de vara ai fost impodobite cu mii de flori. Aranjamentele facute din crizanteme si ramuri de brad au fost donate de o floriarie, iar cosurile cu trandafiri si orhidee au fost aduse de credinciosi.
Pelerinajul de Sfantul Dumitru se va incheia oficial miercuri.