ATENȚIE! Nu face asta pe caniculă!

Healthy Living
14.06.2015
Autor: Roxana Popa

NU consuma alimente reci

Deşi foarte tentante, îngheţata sau produsele ţinute la frigider nu fac bine corpului. Deşi tentaţia este mare, produsele alimentare reci, în general îngheţata sau băuturile cu gheaţă trebuie evitate.
Chiar şi apa trebuie consumată la temperatura camerei. Chiar dacă pe moment, atunci când bem un pahar cu apă rece ca gheaţa, senzaţia este de răcorire, aceasta este urmată, la fel de brusc, de o creştere şi mai mare a temperaturii corpului decât înainte de a bea sau de a mânca rece. De ce? Ei bine, atunci când corpul nostru este nevoit să proceseze alimente sau băuturi foarte reci, el se foloseşte de rezervele de energie pentru a le metaboliza, or, arderile dau, evident, căldură.

NU consuma alcool

Deși mulți se gândesc să se răcorească cu o bere rece, la terasă, alături de câțiva amici, specialiștii spun că nu o deloc o idee bună. În general alcoolul ar trebui evitat, fie că e vorba de bere, vin sau alte băuturi, pentru că acestea favorizează deshidratarea și îngreunează lupta corpului uman cu căldura din aceste zile toride.

NU consuma cafea sau băuturi carbogazoase

Nici cafeaua sau răcoritoarele ce conțin cafeina și mult zahăr nu sunt indicate – cafea, cola sau alte sucuri carbogazoase. Motivul? Acestea sunt diuretice şi accelerează procesul de eliminare a apei din organism.

NU consuma zahăr

Alimentele bogate în zahăr favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Dacă simți nevoie de dulce, mănâncă fructe! Pepenele verde, de exemplu, este un adevărat deliciu culinar, un aliment foarte saţios, detoxifiant, o explozie de vitamine şi extrem de hidratant. Conține 90% apă!
În schimb. atunci când temperaturile sunt ridicate, mâncărurile picante sunt recomandate deoarece ajută la transpiraţia corpului, de fapt metoda prin care acesta îşi menţine un nivel optim din punct de vedere al căldurii.

NU consuma alimente sărate

Consumul de sare în cantități mare favorizează reținerea apei în organism, ceea ce nu înseamnă că vei fi mai hidratat, ci poți determina agravarea simptomelor in cazul unor boli cronice, cei mai expusi fiind bolnavii cu afectiuni cardiovasculare si respiratorii. In perioada caniculara, cresterea tensiunii arteriale este unul dintre principalele motive pentru o vizită inopinată la doctor!

NU consuma alimente bogate în grăsimi.

Alimetele bogate în protein și grăsimi sunt greu de digerat, consumarea lor pe canicula reprezintă o sursă suplimentară dee stres pentru organism.
Poate cel mai bun aliment în zilele călduroase ale anului este castravetele, care poate fi servit sub formă de sandwich cu maioneză şi sare, spun cercetătorii de la Societatea Chimică Americană
Mâncărurile bogate în cereale sunt de asemenea bune vara, deoarece oferă corpului un aport foarte bun de calciu şi magneziu. Tocmai de aceea, pâinea cu cereale este indicată pentru perioadele călduroase, însă consumată cu moderaţie.

NU uita aerul condiționat pe minim

Aerul condiționat, cel care conferă oaza de racoare din mijlocul casei sau al biroului, e bine să fie folosit cu prudență. Statul în raza aparatului setat pe temperaturi cu mult mai scazute decât temperatura ambientală nu este recomandat. Nu te vei răcori decât pe moment, însă riști să te alegi cu o răceală de toată frumusețea!
Aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

NU-ți face de lucru în orele de foc

Dacă este absolut necesar să te expui la soare între orele amiezii trebuie să folosești o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Evită activităţile în aer liber care necesită un consum mare de energie, cum ar fi mersul pe bicicletă, de exemplu.

NU face dușuri reci

Şi în cazul duşurilor cu apă foarte rece, mecanismul este aproximativ acelaşi ca în cazul consumului de alimente şi de băuturi de la frigider. În momentul în care punem jetul de apă foarte rece pe pielea încinsă, se creează un mic şoc termic. De fapt, atunci când temperatura ambiantă este foarte ridicată, sensibilitatea noastră la frig este modificată.. De fapt, organismul va lupta împotriva frigului, încălzindu-se. Cele mai eficiente sunt duşurile călduţe, fără a ne şterge de apă.

Articole similare:

Top