Stiripesurse.ro

Loading RSS Feed

Studiu. Creșterea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă nu afectează doar clima, ci și calitatea mâncării. Recoltele devin mai calorice, dar pierd din vitamine și minerale (zinc, fier, proteine). Specialiștii avertizează asupra fenomenului de “înfometare ascunsă” – oamenii se simt sătui când mănâncă, dar nu primesc nutrienții de care organismul are nevoie.  

Studiul, publicat în revista științifică Global Change Biology, a fost realizat de cercetărori de la Universitatea Leiden din Olanda, care au analizat aproape 60 de mii de măsurători din studii anterioare, acoperind 32 de nutrienți și 43 de culturi agricole (printre care orezul, grâul, cartofii și roșiile). Rezultatele sunt considerate șocante de către cercetători, care avertizează că, în ciuda faptului că sunt produse recolte mai mari, acestea sunt mai sărace în nutrienți esențiali și pot acumula cantități mai mari de substanțe toxice, precum plumbul.
Potrivit studiului, creșterea nivelului de dioxid de carbon duce la o scădere medie de 3,2% a nutrienților din plante, în general. Unele culturi sunt însă mult mai afectate – nivelul de zinc din năut ar putea scădea cu până la 37,5%, i…

Citește articolul complet

Articole similare

Articole populare