La începutul lunii, am fost invitați, de către Oficiul de Turism al Austriei, la STiAS (Sustainable Tourism Summit in Austria), ajuns la ediția a 2-a. Organizatorii și-au propus ca evenimentul să se desfășoare în alt loc în fiecare an, pentru a-i ajuta pe participanți să descopere diferite colțuri ale Austriei. Acum a fost ales vestul țării, iar conferințele din primele zile s-au desfășurat în orășelul Bregenz.


S-au atins teme specifice unei țări campioane în turism și ospitalitate: accesibilitate și egalitate pentru toți vizitatorii, integrarea AI în comunicarea brandului de țară sau creșterea interesului pentru turismul și turiștii cere-și doresc să vadă mai mult decât zonele supercunoscute sau aglomerate.
Câteva imaginile cu împrejurimile, sala de conferință era chiar pe malul lacului:





În următoarele zile am fost împărțiti în grupuri și am vizitat regiunea Bregenzerwald sub îndrumarea unor ghizi locali. Nu mai fusesem în zonă și am fost încântată să o descoper prin ochii celor care trăiesc aici… recunosc că mi-a plăcut mult: liniște, verde, totul curat și… din aceeași familie :). Las câteva info & imagini cu punctele principale, mie tare mi-ar plăcea să mai ajung în zonă, mai pe îndelete!
Stațiile de autobuz din Krumbach
Proiectul BUS:STOP Krumbach este o inițiativă arhitecturală unică, care a transformat 7 stații de autobuz din această zonă în instalații artistice. A fost inițiat de Clubul Cultural local pentru a înlocui stațiile vechi, a promova turismul și schimbul cultural, dar și a crea structuri funcționale care să reflecte tradițiile zonei și să pună în valoare peisajul regiunii. Și asta în localități cu doar câteva mii de locuitori, deoarece și cei care trăiesc și muncesc aici merită aceeași atenție ca cei din localitățile care-s poate considerate surorile mai mari – iar asta atrage mândrie locală, știri, PR, turiști și, în final, un pas înainte pentru toți cei implicați.
Șapte arhitecți din diferite țări (Rusia, Spania, Belgia, Norvegia, Japonia, China și Chile) au fost invitați să proiecteze câte o stație de autobuz, în colaborare cu arhitecți și meșteri locali.
Noi am vizitat 4 dintre ele:
Stația Zwing (arhitect Smiljan Radic, Chile)
Un cub din sticlă care are în interior scaune tradiționale, evocând un spațiu domestic integrat în natură.





Bränden (arhitect Sou Fujimoto, Japonia)
Cea mai neconvențională dintre cele văzute – mai mult o instalație decât o stație – un mănunchi de tije albe de oțel, cu o scară spiralată în interior.




Unterkrumbach Nord (Ensamble Studio, Spania)
Construită din stive de lemn, această stație folosește materiale tradiționale într-un mod sculptural.


Unterkrumbach Süd (arhitect De Vylder Vinck Taillieu, Belgia)
Preferata mea: un cort metalic minimalist, un omagiu adus crestelor Alpilor din apropiere.




Capela Salgenreute din Krumbach
Situată pe un deal pitoresc, înlocuiește vechea capelă Lourdes, construită la finalul secolului XIX, care nu mai putea fi restaurată din cauza stării precare.

O capelă care nu prea seamănă a capelă, un simbol al echilibrului între tradiție și inovație care se integrează de minune în peisajul natural și cultural al regiunii Bregenzerwald – unde verdele ierbii și cafeniul lemnului sunt actorii principali, am fost impresionată să văd, în această zonă, atâta unitate în diversitate!

Proiectată de arhitectul austriac Bernardo Bader, cu implicarea voluntarilor din comunitatea Krumbach și a meșterilor locali, biserica a fost construită din lemn și piatră, reflectând tradițiile arhitecturale ale regiunii. Forma sa de bază păstrează amprenta vechii capele, însă introduce o structură inovatoare cu un acoperiș abrupt din lemn, care creează o săgeată spre cer impresionantă.




Fabrica, ferma și magazinul de cosmetice & produse lactate Metzler din Egg
Este o afacere de familie, cu o istorie de peste 150 de ani, specializată în producția de lactate artizanale și produse inovatoare pe bază de zer. Da, zer, deoarece și-au dat seama că este un component care putea fi valorificat. Așadar, spre deosebire de alți producători care-l aruncă, considerându-l un subprodus al fabricării brânzeturilor, cei de la Metzler îl transformă în peste 40 de produse cosmetice, loțiuni sau băuturi.
Ferma are și un magazin propriu unde sunt vândute brânzeturile, produsele din zer, plus specialități locale (ceaiuri, condimente, lichioruri, mezeluri), cadouri și obiecte artizanale.




Sunt și parteneri Susanne Kaufmann, fiind una dintre unitățile lor de producție, pe Instagram am o planșă din seria #AranjateDeLiana cu câteva produse Susanne Kaufmann. Mi-a părut rău că nu am ajuns și la sediul lor, aflat în apropiere, unde este și Hotelului Post Bezau, fondat de stră-străbunicul ei, mi-ar plăcea să ajung cândva. De aici a pornit brandul – Susanne și-a dorit să aibă în spa-ul hotelului produse cât mai naturale și eficiente, cu ingrediente locale, astfel a decis să le producă chiar ea.
Atelierul de lemn Markus Faißt, Hittisau
O altă afacere de familie, lucru care se simte imediat din pasiunea cu care Markus vorbește despre munca și moștenirea sa, considerând fiecare piesă de mobilier un „bun cultural al vieții de zi cu zi” proiectată în funcție de nevoile utilizatorului și de contextul folosirii obiectului, combinând designul contemporan cu meșteșugul tradițional.

Lucrările atelierului său sunt realizate din lemn masiv din Bregenzerwald, fără lacuri sau tratamente chimice, punând accent pe finisaje naturale – un alt lucru care arată că termeni ca sustenabilitate, principii, pasiune, funcționalitate sau iubire pentru natură nu-s doar cuvinte din prezentările pentru clienți, ci formează ADN-ul brandului său.





Hai că m-am lungit… și nici nu am atins subiectul mâncare, adevărata surpriză a călătoriei, care, de fapt, nici nu putea fi altfel… cum Austria nu este nicidecum numai despre șnițel și strudel cu mere, gastronomia din Bregenzerwald ne-a arătat cum îmbină tradițiile alpine cu influențele contemporane, punând accent pe sustenabilitate, ingrediente locale și inovație culinară, în niște preparate care m-au făcut să pun pe Insta Stories câteva cadre cu mâncare – și știi că nu obișnuiesc să fac asta :)
—
Am dorit să dau mai departe un pic din ce am aflat & văzut, în cele câteva zile petrecute aici, sper să fi reușit să-ți stârnesc interesul pentru a afla mai multe despre această zonă a Austriei.
Închei cu câteva gânduri și imagini care reprezintă, pentru mine, sufletul acestei regiuni: mi-a plăcut unitatea locurilor și încurajarea autorităților (dar și dorința localnicilor) de a utiliza materie primă și ingrediente locale, folosirea șindrilei fiind unul dintre exemple.
În Bregenzerwald, şindrila din lemn este un element tradițional al arhitecturii locale, utilizată nu doar pentru acoperișuri, ci și pentru placarea fațadelor, creând astfel o continuitate vizuală, folosirea ei reflectând respectul pentru patrimoniul cultural și identitatea regiunii. Este fabricată din lemn local, provenit din pădurile gestionate sustenabil, iar meșteșugul este transmis de generații, punându-se accent pe tehnici care respectă fibra naturală a lemnului, asigurându-i astfel rezistență și longevitate.
Deși fiecare loc are personalitatea sa, iar clădirile poartă cu ele diverse epoci sau funcționațități, așezările par a fi parte dintr-un joc recent asamblat – totul e curat, unitar, iar maroul și verdele sunt vedete. Nu e de mirare că mi-a plăcut atât, sunt preferate mele!





Toate imaginile au fost realizate de atelierul nostru de creație, Elanul Galben.
Mai multe despre drumuri și călătorii, în secțiunea Călătoresc de pe blog și pe Instagram.
M-ar bucura să-mi lași câteva cuvinte despre articol sau să-mi spui dacă ai ajuns în această parte a Austriei. Întrebările & completările sunt și ele binevenite.
The post Vestul Austriei, un summit de sustenabilitate, șindrilă, verde și liniște appeared first on Un blog de fiecare zi – Aveți și pe roz?.
