Ghid pentru a vă menține în siguranță pe internet

IT
21.05.2021
Autor: Cristi Teodorescu

Mediul online este pe zi ce trece tot mai plin de tentații și pericole, dacă ne gândim hackeri, la escrocheriile care au loc zilnic sau la programele malware utilizate tot mai des. De asemenea, numărul tot mai mare de dispozitive utilizate de fiecare dintre noi, ne supune la riscuri fără ca noi să ne dăm seama. Dar, vestea bună este că putem reduce mult din expunerea noastră la toate aceste amenințări.

Sfaturi utile pentru o navigare sigură pe internet

1. Nu împărtășiți informații personale. Este ușor să vă conectați cu oameni din întreaga planetă și datorită rețelelor sociale, forumurilor și platformelor diverse, puteți trimite mesaje direct persoanelor necunoscute. Din păcate, internetul găzduiește diverși escroci care sunt rău intenționați. Așa că aveți grijă cui oferiți informații personale, cum ar fi data nașterii sau informații despre membrii familiei.

2. Păstrați dispozitivele actualizate. Asigurați-vă că software-ul pe care îl utilizați este în permanență actualizat. Lipsa ultimelor pachete de securitate pot pune dispozitivul în pericol. Dacă aveți obiceiul să uitați de actualizări, activați actualizările automate, astfel încât dispozitivele dumneavoastră să se actualizeze singure.

3. Configurați instrumentele de verificare a identității. Două exemple în acest sens sunt recunoașterea facială și amprenta digitală. Proprietarii de smartphone-uri și tablete care sunt îngrijorați de potențiale amenințări își pot securiza dispozitivele în acest mod. O altă metodă eficientă este autentificarea cu doi factori. Opțiunea este populară pentru conturile bancare și alte profiluri importante. Se poate conecta numai persoana care are ambele coduri.

4. Utilizați un serviciu VPN. Cu ajutorul unui serviciu VPN puteți beneficia de o securitate îmbunătățită, de acces la distanță, de anonimat și de depășirea restricțiilor geografice. Confidențialitatea este foarte importantă în mediul online, așa că ar trebui să utilizați un VPN de fiecare dată când vă conectați la internet. Cei interesați să testeze un asemenea serviciu, pot beneficia de rezumatul celor mai bune încercări gratuite VPN. O aplicație VPN rulează în fundalul dispozitivului dumneavoastră, astfel încât să nu vă împiedice în timp ce utilizați alte aplicații, transmiteți conținut și navigați pe internet. Și veți avea liniște sufletească știind că intimitatea dumneavoastră este mereu protejată.

5. Utilizați un firewall. S-ar putea ca un firewall să nu vă pară un instrument util dacă sunteți deja încrezător în securitatea rețelelor dumneavoastră Cu toate acestea, este mai bine să fii în siguranță decât să ai mai târziu regrete. Utilizarea unui firewall va oferi rețelei un nivel de securitate superior. Acest instrument deosebit de util blochează accesul neautorizat la dispozitivele pe care le-ați conectat la rețea, inclusiv dispozitive cum ar fi sonerii video, alarme de fum, camere web sau termostate inteligente.
Dacă aveți o mulțime de dispozitive conectate, activarea unui firewall ar trebui să fie una dintre priorități Majoritatea dispozitivelor nu dispun în acest moment de măsuri de securitate suficiente, ceea ce le face un punct vulnerabil pentru potențialii atacatori care doresc să pătrundă în rețea De aceea, activarea firewall-ului este un sfat de care fiecare utilizator de internet ar trebui să țină cont.

6. Practicați cumpărături sigure. Cumpărăturile în siguranță nu sunt neapărat o problemă în cea mai mare parte. Cu toate acestea, potențialul de a expune informații personale apare atunci când cineva are aproape o nevoie disperată de a găsi cea mai bună ofertă pentru un produs sau serviciu dorit. Parcurgerea tuturor rezultatelor de pe Google și terminarea pe ultima pagină vă poate duce la un magazin online îndoielnic. Doar pentru că ați găsit articolul dorit la cel mai bun preț, nu garantează că site-ul în sine este unul sigur. Un indiciu prin care un site web este sigur este prezența literei S din HTTPS. De asemenea, ar trebui să să faceți cumpărături doar în magazinele de încredere care nu cer informații personale inutile.

7. Creați copii de rezervă pentru datele dumneavoastră. Copiile de siguranță ale datelor nu sunt o modalitate directă de a preveni eventualele probleme, ci au ca scop principal luarea de măsuri de precauție în cazul în care se întâmplă ceva și datele tale importante se pierd.

8. Îmbunătățiți securitatea rețelei. Rețelele publice sunt lipsite de securitate și nu aveți control direct asupra Wi-Fi la biblioteci, cafenele sau hoteluri. Cu toate acestea, dacă tot trebuie să folosiți internetul acolo, investiția într-o rețea privată virtuală este o soluție solidă. Un VPN vă redirecționează conexiunea prin serverul de rețea privată virtuală. Când un site web la care vă conectați primește date, datele provin de la VPN în loc de computer sau alt dispozitiv utilizat. VPN-ul este un fel de tunel care vă ajută să evitați hackerii care pun la cale tot felul de escrocherii…. citeste mai mult

Vezi sursa

Articole similare:

Top