Prima țară din lume care folosește condorii pentru a strânge gunoaiele / VIDEO

Green
31.01.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Agenția pentru Dezvoltare Internațională din SUA și Ministerul Mediului din Peru au lansat inițiativa „Galliazo Avisa” („Condorii avertizează”), născută parțial în urma summitului pe schimbări climatice găzduit de Lima, capitala statului sud-american, în 2014, scrie The Atlantic.

Citește și: Barroso dă cu ”barosul”: DEZVĂLUIRI despre celebrul moment din 2012 cu Ponta și Băsescu
Recent, în cadrul campaniei a fost lansat un clip video promoțional în care condorii își anunță, cu glas uman, angajamentul de a-i ajuta pe oameni în lupta împotriva gunoaielor, a poluării atmosferice și a contaminării apei pe care aceștia din urmă le-au generat și care afectează Peru de sute de ani. În realitate, cele două instituții au colaborat cu o universitate locală și cu grădina zoologică națională din Lima pentru a trimite 10 condori tineri, antrenați și echipați special, să documenteze fenomenul în creștere al deșeurilor din statul sud-american.

Citește și: Imagini ȘOCANTE: Doi tineri au căzut pe linia de metrou la Piața Unirii! S-au salvat în ultima clipă 

„Am dus o luptă constantă în tăcere, dar gunoiul o câștigă”, le transmite oamenilor condorul-narator din clip, în spaniolă. „Gunoaiele au acaparat aerul, au infectat apa, au îmbolnăvit pământul iar voi nu vreți să recunoașteți asta. Noi vrem să vă ajutăm. Da, noi”.

Citește și: Te-ai întrebat de ce nu se poate trage cu arma sub apă? Iată răspunsul în acest VIDEO ȘOCANT
În această privință, în cadrul proiectului, fiecare pasăre din cele 10, care au primit nume precum Căpitanul Huggin, Căpitana Aella sau Tiamat, a fost echipată cu un dispozitiv GPS alimentat cu energie solară și cu camere de filmat GoPro, atașate de piepturile lor. Condorii au fost antrenați să detecteze deșeuri împrăștiate pe străzile Limei, oamenii colectând imaginile și înregistrând poziționările geografice captate de păsări, datele fiind proiectate în timp real pe o hartă.

Citește și: CIA a declasificat o serie de documente care zguduie omenirea / DOCUMENTE + FOTO

Ele ne pot avertiza, după cum spune și titlul campaniei, unde găsesc cantități mari de gunoaie”, spune Erik Janowsky, director adjunct al misiunii agenției americane în Peru. „Apoi rămâne la latitudinea noastră, (a oamenilor), să ne ocupăm de problemă”. Scopul campaniei este de a-i încuraja pe localnici să raporteze zonele în care sunt aruncate gunoaie în mod ilegal și să îndemne publicul și sectoarele private să gândească soluții pe termen lung pentru rezolvarea problemei deșeurilor. Unii oameni s-au alăturat demersului, făcând fotografii și încărcându-le pe site-ul inițiativei. Spre deosebire de ei, condorii, care se hrănesc cu hoituri, pot vedea pe distanțe foarte mari și au un miros foarte fin când vine vorba de detectarea materiei organice. De la lansarea proiectului, la sfârșit de decembrie, păsările au devenit o atracție populară, un soi de super-eroi.

Citește și: Motivul pentru care NU TREBUIE să circuli niciodată cu rezervorul aproape gol: Iată ce se întâmplă

Peru se confruntă cu o problemă uriașă în materie de deșeuri și poluare. Numai cei 9 milioane de locuitori din Lima generează zilnic peste 8.000 de tone de gunoaie, ajungând la un total de 240.000 de tone pe an. Doar 20% dintre ele ajung în gropile de gunoi ale orașului, în timp ce restul sunt împrăștiate pe străzi. Aerul și sursele de apă ale orașului suferă la rândul lor de pe urma acestui fenomen. Râurile sunt contaminate constant cu ape reziduale și gunoaie, iar localnicii din zonele izolate consumă adesea apă din puțuri poluate. În 2014, Organizația Mondială a Sănătății spunea că, în ciuda progreselor sale, Lima avea cel mai ridicat grad de poluare atmosferică dintre toate orașele Americii Latine.

Citeşte şi: ALARMĂ la o primărie: Viceprimarul a ajuns la reanimare

sursa: totb.ro

Articole similare:

Top