Scorțișoara – ar putea oferi creierului o anumită protecție împotriva maladiei Alzheimer
Astfel, cercetătorii de la Universitatea California din Santa Barbara a descoperit că doi dintre compușii scorțișoarei, aldehidă cinamică și epicatechin, pot opri procesul de formare a plăcilor de proteină tau – care au rol în declanșarea acestei maladii – la nivelul creierului.
Proteinele tau formează acumulări și depozite o dată cu înaintarea în vârstă, iar persoanele cu Alzheimer prezintă mai multe astfel de depozite comparativ cu persoanele sănătoase. Cercetătorii au descoperit, în teste de laborator, că aldehida cinamică previne aceste acumulări de proteine, prin protejarea proteinei tau contra stresului oxidativ.
Coordonatorul studiului, Roshni Graves a spus: ”Luați ca exemplu arsurile solare, o formă a stresului oxidativ. Dacă porți o pălărie, poți să îți protejezi fața și capul de oxidare. Într-un anumit sens, aldehida cinamică este un fel de șapcă.”
Cu toate acestea, savanții americani consideră că mai au multe studii de făcut pentru a știi cu certitudine dacă această metodă va funcționa. De aceea, oamenii nu ar trebui să încerce să consume cantități mari de scorțișoară, dincolo de cantitățile obișnuite din alimente, doar pentru a încerca să evite maladia Alzheimer.
Acest condiment poate avea și alte efecte benefice, nu doar asupra sănătății creierului,deoarece alte studii au arătat că această substanță poate să scadă glicemia persoanelor cu diabet zaharat de tipul II, atunci când este administrată ca supliment pe lângă tratamentul standard, după cum afirmă cercetătorii de la Mayo Clinic.
Sursa: www.descopera.ro