Ierihonul, cel mai vechi oraș din lume locuit în permanență

Arta si Cultura
08.12.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Ierihonul, despre care se crede că ar fi cel mai vechi oraș locuit permanent al lumii, este situat în Palestina.Ierihonul a fost primul oraş cucerit de israeliţi, după rătăcirea de 40 de ani prin pustie (Iosua 6). În epoca celor două regate, Ierihonul aparţinea Regatului de Nord sau Regatului lui Israel, iar în timpul domniei lui Ahab, un oarecare Hiel din Betel a reconstruit zidurile Ierihonului (III Regi 16, 34). Lângă Ierihon, darul profetic al lui Ilie a trecut asupra lui Elisei, iar după răpirea lui Ilie la cer, Elisei a trecut prin Ierihon unde a îndulcit apa cetăţii (II Regi 2, 19-21). De atunci, izvorul poartă numele de „Izvorul lui Elisei”.

Citește și: S-a aflat cât câștigă Mihai Bendeac, cel mai apreciat tânăr actor al României

Ierihonul este situat în Valea Iordanului, la aproximativ 10 km nord de Marea Moartă și la aproximativ 8 km vest de Iordan.

Orașul Ierihon a intrat în istoria biblică odată cu sosirea poporului evreu în pământul făgăduinței, deși recentele cercetări arheologice confirmă că Ierihonul este una dintre cele mai vechi cetăți din lume având o vechime de aproape zece mii de ani.În secolul al IV-lea, Ierihonul a devenit un puternic centru creştin, fiind reşedinţă episcopală. Încă din acea perioadă toate locurile legate de evenimente religioase şi de activitatea prorocilor au devenit locuri creştine de pelerinaj şi aşezăminte mănăstireşti.

Citește și: Prințul Charles ridică România în SLĂVI: ‘Transilvania deţine cheia SALVĂRII planetei’

În epoca bizantină, în împrejurimile Ierihonului şi în cuprinsul oraşului existau mai mult de 20 de mănăstiri şi biserici, hanuri pentru primirea pelerinilor şi a diferitelor societăţi filantropice creştine pentru cei săraci şi bolnavi.

Pe parcursul secolelor, orașul a fost rezidit de mai multe ori, în locuri diferite, după asediile care s-au abătut asupra lui, după cutremurele de pământ și alte catastrofe.

Citește și: Luptătorul Tolea Ciumac a rupt în bătaie doi bărbați și o femeie: Totul s-a întâmplat la Pitești

Orașul Ierihon este o adevărată fortăreață naturală, fiind înconjurat de Muntele Nebo în est, Munții Centrali în vest și Marea Moarta în partea de sud. Este irigat în abundență de râul Iordan, aflat la câțiva kilometri spre vest, dar și de izvoarele ce coboară de pe pantele Munților Centrali, acesta este și motivul pentru care beneficiază de o vegetație abundentă.

Citește și: Rareș Bogdan lansează informația care CUTREMURĂ scena politică

Această „pată de culoare ”palestiniană în inima Israelului este cunoscut că fiind oraşul situat la cea mai joasă altitudine, la aproximativ 250 de metri sub nivelul marii. Vegetaţia mediteraneană, luxuriantă nu poate acoperi hibele actuale ale oraşului,clădirile neterminate, gunoaiele care sunt împrăştiate pretudindeni. Şi totuşi, oraşul are un parfum aparte, dat de istoria să, de un trecut strălucit, care nu mai poate lumina, din păcate, imaginea prezentului.

Citește și: Laureat NOBEL: ‘Cancerul este cauzat de un virus care se găsește într-un aliment consumat zilnic’

În drumul sau spre Ierusalim şi Iisus a trecut prin Ierihon, aici păstrându-se „dudul lui Zaheu” de fapt un sicomor despre care ne glăsuieşte Biblia. În prezent în Ierihon locuiesc aproximativ 100.000 de arabi.

În Vechiul Testament era denumit „oraşul palmierilor”. Deşi în apropiere se află o regiune aridă, faptul că era înconjurat de izvoare explică prezenţa permanentă a populaţiei în localitate de mii de ani. Din ce în ce mai multe iniţiative de acest fel au loc în acele regiuni din Cisiordania care se află sub administraţia Autorităţii Palestiniene, contribuind la creşterea economică susţinută care se înregistrează în ultimii ani pe teritoriul palestinian.

Citește și: Ce s-a întâmplat în culisele Antena 3 cu Dacian Cioloş: Dana Grecu a făcut public totul

Articole similare:

Top