Femeile sunt ținta celor mai aberante legi din lume: Citești și te crucești

Interesant!
19.03.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Pare de neconceput cum în anul 2016 încă mai există legi prin care soţilor le este permis să-şi abuzeze soţiile, reglementări care le interzic femeilor să conducă ori le îngrădesc drepturi care pentru oricine par lucruri fireşti, de care parcă se bucură dintotdeauna. Totuşi, şi astăzi peste 40 de state respectă încă legi foarte dure împotriva femeilor.

Recent, organizaţia „Equality Now” a lansat o campanie împotriva a 44 de guverne care au încă în vigoare astfel de legi, însoţită de un raport global al discriminărilor legislative de gen. Organizaţia a lansat rapoarte similare din 1999 încoace şi a obţinut rezultate impresionante: până acum, jumătate din legile pe care le-a reclamat au fost anulate sau amendate.

Citește și: Devenită deja celebră, Alina Petre lovește din nou: Împotriva cui a mai depus denunț la DNA

Mai jos puteţi citi o parte din cele care încă mai sunt în vigoare:

Femeile măritate pot fi violate

India a încercat să găsească o soluţie pentru problema agresiunilor sexuale cu care se confruntă în urma unui violării în grup a unei studente în 2012, caz care a ajuns în presa internaţională. Un an mai târziu, însă, statul asiatic a adăugat clauza următoare în legislaţie: „Raporturile sau actele sexuale dintre un bărbat şi soţia lui, în cazul în care aceasta nu are sub 15 ani, nu sunt considerate viol”. În alte cuvinte, ţara a legalizat violul marital. O lege similară este în vigoare şi în Singapore, unde violul marital este acceptat atât timp cât soţia are mai mult de 13 ani, şi în Bahamas, unde fata căsătorită trebuie să aibă cel puţin 14 ani.

Citește și: Cristian Tudor Popescu: Acum ştim de ce Daniel Morar zicea de Kovesi că nu e competentă

Femeile pot fi răpite la liber

În Malta şi Liban, infracţiunile sunt anulate dacă infractorul se căsătoreşte cu victima. În Malta, de exemplu, dacă cineva care răpeşte o persoană şi se „căsătoreşte cu acea persoană, nu va mai fi pasibil de judecată”, potrivit legii. Dacă mariajul are loc după un proces sau o condamnare, sentinţa ofensatorului va fi anulată imediat. În Liban, în mod similar, violul sau răpirea nu se lasă cu închisoare dacă ofensatorul se căsătoreşte cu victima. Dacă are loc un divorţ în decursul a cinci ani de la săvârşirea faptei, judecata sau sentinţa pot fi reluate.

Citește și: Atac suburban la adresa unei jurnaliste: Ţărancă proastă! Ochelaristo, dacă-ţi trag una te lipesc…

Femeile pot fi bătute legal

În Nigeria, actele de violenţă săvârşite „de un soţ cu scopul de a-şi corecta soţia” sunt legale. Situaţia este aceeaşi şi în cazul în care un părinte sau un cadru didactic pedepseşte un copil sau în cazul în care „un stăpân îşi pedepseşte servitorul”.

Femeile nu au voie să presteze anumite munci

În China, femeile nu au voie să muncească în puţul minelor, să presteză muncă fizică grea sau „orice alt tip de muncă pe care muncitoarele ar trebui să le evite”. În Madagascar, femeile nu au voie să lucreze noaptea într-o „unitate industrială” decât dacă e afacere de familie, iar legiuitorii ruşi au decis că „este interzisă munca în domenii grele, periculoase şi/sau nesănătoase”. Această din urmă interdicţie se aplică asupra a 456 de meserii, printre care mecanic de locomotivă, tâmplar, pompier în linia întâi sau navigator.

Citește și: DRAMĂ la Therme București! O elevă de 8 ani s-a înecat, cazul e mușamalizat

Femeile nu au voie să conducă autovehicule

În Arabia Saudită, o lege din 1990 le interzice femeilor să conducă automobile, pentru că actul ar fi „sursa unor vicii de necontestat”, cum ar fi întâlniri private între femei sau îndepărtarea vălului. Deși nu există o lege formală în acest sens, femeile nu au voie să obțină un permis de conducere. În noiembrie anul trecut, două femei au fost arestate pentru că ar fi condus din Emiratele Arabe Unite în Arabia Saudită, dar au fost eliberate recent din închisoare. Condiţiile eliberării lor nu sunt cunoscute.

Citește și: DOLIU Un mare actor a fost găsit mort în casă de către un prieten / VIDEO

Bărbații aleg ce fac femeile

În Republica Democrată Congo, „o soție este îndatorată să trăiască împreună cu soțul ei și să-l urmeze oriunde acesta alege să locuiască”. Totodată, ea nu poate apărea în tribunal și nu poate „efectua vânzări sau asuma angajamente” fără aprobarea bărbatului. Dacă acesta aprobă o acțiune a soției lui și apoi se răzgândește, o poate știrbi de privilegiul respectiv. Astfel, e aproape imposibil pentru o femeie să-și deschidă propria afacere. În Guineea, o lege similară se aplică femeilor care vor altă profesie decât a soțului, ceea ce e ilegal dacă el are obiecții.

În Yemen, o lege din 1992 stipulează că o soție „trebuie să se supună bărbatului și să evite să fie neascultătoare și să-și îndeplinească sarcinile din locuința conjugală”; nu are voie nici măcar să plece de acasă fără voia bărbatului, iar dacă o face, trebuie să fie pentru „o sarcină stabilită de comun acord care să nu contravină legii islamice”. O scuză legitimă este să aibă grijă de părinții ei dacă este singura care se poate ocupa de amândoi la momentul respectiv. Aceeași lege permite și violul marital.

Citește și: OFICIAL Cristi Borcea divorțează de Alina Vidican: Datele complete ale despărțirii

Soțiile care înșală pot fi omorâte

Legea egipteană susține că „oricine își surprinde soția în timpul adulterului și îi omoară pe loc pe ea și pe partenerul cu care a comis adulterul va fi pedepsit cu detenție”.

În Siria, este legal de multă vreme ca un bărbat să ucidă. Înainte de 2009, un bărbat care își omora nevasta, sora, fiica sau mama după ce le surprindea în timpul unui „act sexual ilegitim” era scutit de pedeapsă. Legea s-a schimbat în 2009 și apoi în 2011, stipulând o pedeapsă minimă cu închisoarea de 5 ani, dar care să nu depășească 7.

Vezi şi: Dan Capatos, la un pas de moarte: Ce a păţit vedeta Antenei 1

Femeile nu pot divorța

În Israel, unde căsătoriile și divorțurile între cetățeni evrei au loc sub legea rabinică, femeile sunt mai puțin îndreptățite decât bărbații să-și părăsească partenerii de căsătorie. Când această nedreptate a fost atacată la Înalta Curte Rabinică în 1995, judecătorul a decis să nu oblige un soț să-i permită nevestei sale să divorțeze de el după șase ani de separare, făcând apel la legi iudaice străvechi care prevăd că divorțul poate fi acordat „dacă soțul vrea să divorțeze de ea”, Curtea a decis că „totul depinde de ce vrea el (soțul) și, prin urmare, îi vom aproba apelul”. În plus, femeile nu au voie să lucreze în astfel de tribunale; abia în 2013 li s-a permis să facă parte din comitetul care numeşte judecători rabinici.

Uneori, se poate ajunge la cazuri absurde cum a fost cel al unei femei din Ierusalim care nu s-a putut căsători cu partenerul ei cu care trăia de 10 ani pentru că legea îi cerea o ceremonie de separare care s-o elibereze de soţul ei defunct, iar socrul a refuzat să oficieze ritualul. În septembrie 2014, Tribunalul Rabinic din oraş i-a refuzat cererea de a se recăsători.

În Mali, o femeie divorţată are voie să se recăsătorească după ce aşteaptă trei luni, iar o văduvă nu poate face asta decât după patru luni şi 10 zile de la moartea soţului ei; dacă văduva este însărcinată, trebuie să aştepte până după naştere.
sursa: totb.ro

Articole similare:

Top