El e omul care a băut 730.500 litri de urină și transpirație în 11 luni: Cu ce se ocupă

Green
02.03.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Astronautul Scott Kelly, americanul care a petrecut cea mai lunga perioada de timp in cosmos, a marturisit ca este nerabdator sa se intoarca pe Pamant, la 2 martie, dupa 340 de zile la bordul Statiei Spatiale Internationale.

Asigurand ca se simte bine ”din punct de vedere psihologic”, cosmonautul de 52 de ani a afirmat este ”destul de in forma”, suferind doar de unele mici probleme legate de microgravitatie, la fel ca si in timpul precedentei sale misiuni pe ISS. El a facut aceste declaratii intr-o conferinta de presa transmisa in direct, joi, de televiziunea de la NASA.

Citește și: A fost stabilit care e cel mai bun telefon mobil din lume: Surprizele din topul mondial

Microgravitatia creste cantitatea de fluid cefalo-rahidian din jurul nervului optic, afectand astfel vederea. In plus, lipsa gravitatiei duce la reducerea masei musculare si a densitatii osoase.

In pofida acestor probleme, Scott Kellly a sustinut ca este incantat sa traiasca si sa lucreze in spatiul cosmic, unde a stat aproape un an de zile pentru a studia, impreuna cu colegul sau rus Mikhail Kornienko, de 55 ani, efectele biologice si psihologice ale misiunilor cosmice indelungate.

Citește și: BOMBA anului: Dan Voiculescu poate fi eliberat pe 18 martie

Pentru aceste cercetari, efectuate in vederea unor viitoare zboruri cu echipaj uman catre planeta Marte, la orizontul anilor 2030, NASA a apelat si la Mark Kelly, fratele geaman al lui Scott Kelly. Fost astronaut el insusi, Mark Kelly a facut parte din mai multe misiuni la bordul ISS.
Recordul in materie de timp petrecut in spatiu este detinut, pana in prezent, de cosmonautul rus Valeri Poliakov, care a activat peste 14 luni la bordul fostei statii spatiale Mir, in 1995.

Scott Kelly si Mikhail Kornienko vor reveni pe Terra cu o capsula ruseasca Soyuz in data de 2 martie, aterizarea fiind programata la ora 04.27 GMT, in Kazahstan.

Citește și: Încep acuzațiile de campanie. Orban băgat în dosarul cu Vanghelie/ REACȚIA lui Orban

Misiunea lui Scott Kelly in cifre:
► 10.944 de rasarituri si apusuri
Statia Spatiala Internationala face un tur al pamantului la fiecare 90 de minute. Asta inseamna ca Scott Kelly a prins, in total, 10.944 de rasarituri si apusuri.
► 730.500 litri
Aceasta este cantitatea aproximativa de urina si transpiratie reciclata pe care Scott Kelly a consumat-o, potrivit Nasa. Apa este grea si nu poate fi transportata in spatiu, motiv pentru care este mereu reciclata.

Citește și: Dacian Cioloș i-a DEMIS: Două personaje importante au plecat din Guvern

► 400 de experimente
Scott Kelly a lucrat, timp de un an, la peste 400 de exprimente pe Statia Spatiala Internationala care urmaresc sa vada cum se comporta diferite organisme umane intr-un spatiu cu zero gravitatie. Domeniile vizate au fost biologia, fizica si sanatatea. Insa cel mai important experiment a fost chiar el – odata ce va ajunge inapoi pe Pamant, astronautul va fi studiat cu mare atentie.
► Peste 700 de poze postate din spatiu, 859.000 de followeri pe Instagram, 900.000 de followeri pe Twitter
Zi de zi, Scott Kelly a postat imagini extraordinare surprinse de pe Statia Spatiala Internationala. El a creat si un hashtag special – #EarthArt – pentru imaginile in care natura dovedeste ca este cea mai buna sursa de arta.

Citește și: România, ținta unui atac cibernetic pentru care nu există soluție

Articole similare:

Top