DOVEDIT ȘTIINȚIFIC Nu șerpii au fost primele animale veninoase / FOTO

Interesant!
21.02.2017
Autor: Cristi Teodorescu

Primele animale despre care se cunoaște că ar fi produs venin nu au fost șerpii, ci o reptilă, „asemănătoare câinelui”, care folosea veninul pentru vânătoare sau apărare, au indicat luni cercetători de la o universitate din Africa de Sud, citați de DPA.

Cercetătorii dețin în prezent doar două fosile de Euchambersia — o reptilă cu canini și o lungime 40-50 centimetri — care a trăit în regiunea Karoo, din sud-estul Africii de Sud, în urmă 260 de milioane de ani, cu aproximativ 100 de milioane de ani înaintea apariției primilor șerpi.

Citește și: DOCUMENTE INCENDIARE: România lui Ceaușescu, ‘disecată’ de CIA în urmă cu 35 de ani

Oamenii de știință de la Universitatea din Witwatersrand (Johannesburg), în asociere cu Muzeul de Istorie Naturală din Londra, au utilizat tehnici de investigație imagistică pentru a analiza cele două cranii de Euchambersia și au descoperit caracteristici compatibile cu producția de venin.

„Euchambersia dezvoltase o fosă adâncă și circulară, chiar în spatele dinților canini în maxilarul superior, în care era produs un cocktail veninos, care era livrat direct în cavitatea bucală printr-o rețea fină de șanțuri osoase și canale”, a precizat universitatea într-o declarație.

Citește și: Ministrul Afacerilor Externe, audiat la DNA/ VIDEO

„Aceasta este prima dovadă a celor mai vechi vertebrate veninoase descoperite vreodată”, a subliniat Julien Benoit, unul dintre cercetătorii de la Universitatea din Witwatersrand.

Citește și: Băsescu, reacție FURIBUNDĂ: Niciodată nu voi fi parte la umilirea unei instituţii din care fac parte

Inostrancevia

Articole similare:

Top

Fii la curent cu cele mai interesante ştiri din blogosfera românească.

Urmărește revistablogurilor.ro pe Facebook

×