Cum se consumă și se păstrează CORECT ouăle

Food and More
18.11.2016
Autor: Cristi Teodorescu

Nu exista frigider si bucatarie in care sa nu regasim ouale, fiind unul din alimentele de baza ale romanilor. De altfel, acestea sunt ieftine si gustoase.

Oul este o adevarata comoara de nutrienti pentru organism. Si este explicabil acest fapt avand in vedere ca trebuie sa asigure dezvoltarea embrionului in pui. Asa ca abunda in acid linoleic, vitamine (A, grupul B, D, E), minerale (calciu, fier, zinc, seleniu), dar si grasimi importante pentru functionarea organismului nostru. Printre substantele nutritive din ou, amintim colina, implicata in folosirea corecta a grasimilor de catre organism.

Citește și: SONDAJ intern: partidul care riscă să nu intre în Parlament (surse)

Este adevarat ca oul contine si colesterol, mai mult decat carnea. Insa acesta este implicat in formarea membranelor celulare, iar cercetari au demonstrat ca atunci cand ne luam colesterolul din ou este mai putin nociv decat cel din carne. De altfel, un ou contine 60 la suta din necesarul zilnic de colesterol. Mai mult, prezenta proteinelor si a vitaminelor B12 si D face ca un consum optim de oua (nu mai mult de unul pe zi, desi nu exista o recomandare universal valabila si acceptata de toti specialistii) poate scadea riscul de boala cardiovasculara, scrie doc.ro.

Citește și: Dezvăluire din dosarul Craiovei: Cine a decis EXCLUDEREA Științei

Oul contine si proteine de calitate, extrem de importante intr-o dieta echilibrata. Pentru ca este atat de concentrat in elemente nutritive, oul este foarte satios si poate constitui un mic dejun gustos, un pranz alaturi de o salata uriasa sau un aliat in curele de slabire. Daca va doriti o omleta mai putin calorica, puteti renunta la galbenus si puteti combina albusurile cu legume, ciuperci sau branza light.

Oul este proiectat de Mama Natura sa reziste la temperatura camerei pentru a permite dezvoltarea puiului. Asa ca, daca va intrebati cum se pastreaza corect, raspunsul este si la temperatura camerei si in frigider.

Citește și: Donald Trump face un GEST NEAȘTEPTAT: Ce le-a transmis polonezilor care se tem de Rusia

De altfel, oul incepe sa se degradeze treptat dupa a fost ouat. Incet, incet, apa se evapora prin coaja, albusul devine din ce in ce mai putin ferm, iar membrana care inconjoara galbenusul se sparge mai usor.

Totusi, pentru a le pastra mai mult timp, ouale pot fi tinute la rece. Ideal ar fi sa le pastrati in interiorul frigiderului si nu pe usa. Miscarea repetata face ca albusul si galbenusul sa se disperseze mai repede.

Citește și: Rareș Bogdan JURĂ RĂZBUNARE: ‘După slujba de înmormântare începem RĂZBOIUL’

Daca nu stiti deja, va spunem ca prospetimea unui ou se testeaza foarte simplu: se pune intr-un vas de apa si cu cat este mai proaspat, cu atat va cobora mai repede pe fundul apei. Daca oul pluteste usor, este foarte vechi.

Ideal ar fi sa spalati ouale inainte de a le pune in frigider. si obligatoriu inainte de a prepara o maioneza, pentru a elimina riscul de contaminare cu salmonela, bacteria care se poate gasi pe coaja si poate provoca o infectie destul de periculoasa.

Citește și: Angela Merkel anunță DEZASTRUL: Acordul dintre UE și SUA a PICAT

Articole similare:

Top