Cum a ajuns România colonia Europei. SEMNAL DE ALARMĂ

Business
12.01.2017
Autor: Roxana Popa
Hipermarket - Cora

Daca te uiti pe harta, nu pare nimic schimbat. Conturul este acelasi, vecinii –  aceiasi. Dunarea curge tot pe unde am invatat in scoala primara, Carpatii sunt la locul lor. In interior, insa, Romania nu mai este intreaga. Din ea au disparut bucati mari si nimeni nu da socoteala pentru asta, relatează National.

Culmea este ca nimeni nu a furat pe ascuns, ferindu-se de ochii autoritatilor. Nici pomeneala. S-a furat la lumina zilei, la gramada, cu camionul, cu trenul si cu vaporul, de parca era concurs.

Ne-am vandut pe nimic

Nicio guvernare, incepand cu ianuarie ’90 si indiferent de culoarea ei politica, nu isi poate trece in palmares vreun succes in stoparea hotiilor. Nici nu ar avea cum. Toate, fara exceptie, au fost mana in mana cu autorii, pe fata, carora le-au inlesnit drumul, direct sau prin interpusi, din prostie, din lacomie, caci comisioanele au fost intotdeauna foarte mari, sau cedand tampeste la promisiuni sau presiuni. Nu vorbim aici de cele peste 1.200 de fabrici si uzine disparute  la fier vechi, in numele unor privatizari cu cantec, pe care nimeni nu a avut chef sa le cerceteze pana sa se prescrie. Acum, este inutil, caci sleahta de borfasi politici, indiferent cum s-ar numi ei, a avut grija sa scoata din noul Cod penal infractiunea de subminare a economiei nationale. Sute de intreprinderi au fost privatizate doar pentru ca noii proprietari erau interesati de terenuri, nu de ce se producea acolo. Si ce daca? Priveste pe cineva? Alte sute au intrat pe mana unor companii straine, care ne vand acelasi lucru, dar la preturi mult mai mari, sau care, la aceleasi preturi mari, importa ceea ce produceam noi inainte. Iar profiturile se contabilizeaza afara, aici ramanand doar pierderile.

Colonie fruntasa in Europa

Am ajuns in situatia aberanta de a ne vinde pamanurile la preturi de nimic. Strainii, cu predilectie italienii, olandezii, francezii si belgienii detin 50% din suprafetele arabile ale Romaniei, si alea cumparate le un pret de cateva sute de euro/ha. Asta, in timp ce in Franta un hectar costa 35.000 euro, iar in Germania, 28.500. Credeti ca s-a interzis vanzarea terenurilor catre straini? Nu! Legea a fost doar un pic modificata, ca sa nu se supere Europa pe noi. La paduri, dezastru! 1 milion de hectare defrisate ilegal, adica 3 ha pe ora! Pierderi, la terenuri si paduri, fix 90 de miliarde de euro. Si ce daca? Nu sunt singurele anomalii. Banii pe gazul metan romanesc fug in Franta, caci compania nu mai e romaneasca. La fel si cei de pe apa de la robinet, de parca ne-ar aduce-o francezii pe a lor, cu cisterna. Cei de pe energia electrica dispar in Italia, desi curentul e romanesc. La supermaketuri, ponderea o detine tot marfa din import, deci e limpede unde se duc, in final, banii. Cu ce ne alegem noi din toate astea? Cu niste guverne imbecile, care au mimat ca au grija de noi si pe care doar sa le injuram mai putem. Si cu titlul de colonie fruntasa in Europa! Hai ca nu-i de colea!

 • Patriot

  Si asta pentru ca „populatia” doarme – pentru ca Romania nu are popor, ci doar populatie si o vezi la supermarketuri zi de zi – in goana dupa „potol ieftin” – i-a placut somnicu’ de cand se stie. Cand au iesit romanii vreodata in strada sa isi apere interesele in fata ticalosiilor? In fata guvernelor mafiote securiste succesive? Niciodata! Si nu va ganditi la „revolutie” pentru ca stim cu totii ca a fost lovitura de stat data de securitate cu ajutorul unor grupari interesate din afara. Oamenii care au fost cu adevarat patrioti au fost inchisi, torturati, ucisi sau in cel mai fericit caz, declarati nebuni. Iar acum, avem o generatie somnoroasa, spalata pe creier de facebook si cu casti in urechi…Cooool

 • florian

  Articolul este corect ,cu o tenta clara . Nu pomeneste insa nimic despre lenea proverbiala a romanilor ,despre lipsa oricarei forme de initiativa , despre cloaca in care ne place sa traim . Frantujii ziceau ca in iad ,la cazanele cu smoala pt romani ,nu au nevoie de paznici ,daca incearca unu sa iasa ceilalti il trag inapoi.
  Nu e oiropa de vina pt tembelismul propriu .

 • alina constantin

  Așa gandesc si eu…Corect zicea Păunescu:
  „Ca am ajuns in tara noastră sclavi
  Si suntem cerșetori la noi acasă”

 • pop

  Da, dar acum avem democratie si libertate cit vrem.

  • Georgeta Lukacs

   Democratia si libertatea au limite, obligatii si nicidecum nu se pot confunda cu salbaticia !

 • cristi

  corect si enervant de suportat..

 • Tibi

  Asa este. Stim cum stam. Dar ce e de facut? Asta trebuie sa ne preocupe. Cum putem opri alunecarea pe panta dezastrului? Cum putem schimba directia?

 • Ion Doe

  In sfarsit un articol care, din cateva propozitii, descrie acurat si pe intelesul tuturor situatia actuala. Mi-am amintit cum ironizau politicienii sloganul ”Nu ne vindem tara” dar, in acelasi timp, explicau cum trebuie sa „Intram in Europa” – de parca nu eram acolo deja…

Articole similare:

Top

Fii la curent cu cele mai interesante ştiri din blogosfera românească.

Urmărește revistablogurilor.ro pe Facebook

×