Cum a ajuns o fermă de porci de la Tel Drum la fiul șefului PSD

Politica
18.03.2017
Autor: Roxana Popa

O fermă de porci din Teleorman ajunge în aprilie 2014 de la Tel Drum SA, companie apropiată de președintele PSD, în proprietatea fiului lui Liviu Dragnea.

Deşi Liviu Dragnea a negat tot timpul orice legătură cu firma Tel Drum, o nouă anchetă de presă vizează tocmai cele două părţi. Mai exact, în anul 2014, fiul şefului PSD, Valentin Ştefan Dragnea, ar fi intrat în proprietatea unei ferme de porci care ar fi aparţinut companiei din Alexandria. Mai mult, politicianul ar fi introdus în programul pentru agricultură un capitol special pentru crescătorii de porci.

În urma unei investigaţii, Hotnews susţine că ferma de porci a trecut în proprietatea unui intermediar, înainte să fie preluată de Dragnea junior. Jurnaliştii fac legătura între acest transfer şi un program guvernamental care vizează subvenţii pentru crescătorii de porci.

Dragnea-tatăl se plânge în campanie că românii mănâncă de Crăciun porci din Olanda și Germania, că importam mult și exportăm puțin. Una spune tata în campanie, altă face fiul în viață de zi cu zi. Dragnea jr. importă porci tocmai din Germania și Olanda, îi crește intensiv la Salcia și îi vinde pe piață din România, unde controlează tot lanțul de la producție la desfacere.

„Programul nostru este ca 8 ani de zile să fie ajutor pentru îngrășare, creștere îngrășări și sacrificare, 10 mii de euro anual pentru fermele cu 200 de capete. beneficiari sunt 12 mii de crescatori de porc anual”, declara Dragnea la momentul respectiv.

De altfel, ideea s-a transformat în proiect de ordonanţă aflat pe masa Guvernului şi ministrul Agriculturii a notificat deja Bruxelles-ul în privinţa acordării ajutorului de stat. Petrea Daea neagă faptul că acordarea subvenţiei ar avea vreo legătură cu familia lui Dragnea.

„Singura legătură este situația din balanța comerială privind carnea de porc. Aceasta a fost analiza noastra făcută cu mult timp în urmă și am hotărât ca aceste produse să fie sustinute prin produse speciale. Importurile sunt foarte mari, efectivele au scăzut iar noi suntem primii cultivatori de porumb din România și din acest punct de vedere am luat măsura creșterii de animale și consumatorilor pentru porumb ca să nu mai exportam pur si simplu”, a declarat ministrul Agriculturii la Realitatea TV.

Jurnaliştii de la Hotnews au vrut să afle şi ce părere are Liviu Dragnea despre un posibil conflict de interese, în situaţia în care fiul său ar fi unul dintre beneficiarii programului.

,,Ce vină au ceilalți crescători de porci pentru că o rudă a cuiva din PSD sau din alt partid desfășoară activități în acest domeniu? Ar însemna ca România să nu mai progreseze în niciun domeniu în care activează rudele liderilor politici sau membrilor guvernului pentru a nu exista un conflict moral”, a răspuns liderul PSD, prin intermediul purtătorului de cuvânt al partidului.

Hotnews mai arată că, din 2012, când ferma de porci a fost preluată de intermediar, şi până în 2015 inclusiv, cifra de afaceri aproape s-a dublat.

Articole similare:

Top

Fii la curent cu cele mai interesante ştiri din blogosfera românească.

Urmărește revistablogurilor.ro pe Facebook

×