Ce prevederi sunt în codul etic din învățământul preuniversitar: Ce le este INTERZIS profesorilor

Analisti / Jurnalisti Politici
29.01.2017
Autor: Cristi Teodorescu

Meditatiile date de profesori elevilor de la clasa ar putea fi interzise. In plus, cadrele didactice nu vor mai avea voie sa-i umileasca, agreseze sau favorizeze in niciun fel pe elevi.

Noile reguli apar in codul etic al profesorilor, primul document de acest tip, aflat acum in dezbatere publica. De asemenea, profesorii nu vor mai putea accepta cadouri de la parinti sau elevi si sunt obligati sa raporteze eventualele cazuri de plagiat ale colegilor de cancelarie.

Citește și: Cum îi afectează pe români ordinul semnat de Trump – se SCHIMBĂ regulile pentru viza de SUA

Codul de etica pentru invatamantul preuniversitar este o idee aparuta inca din 2011. Abia cinci ani mai tarziu, la finalul mandatului fostului ministru tehnocrat al Educatiei, Mircea Dumitru, a fost pusa in dezbatere publica forma finala a documentului, avizat de Consiliul de Etica al Ministerului.
Proiectul prevede o serie de valori si norme de conduita ale profesorilor, cum ar fi: denuntarea oricaror forme de violenta asupra elevilor, interzicerea hartuirii si a relatiilor sexuale cu ei, precum si incurajarea tolerantei si a diversitatii. Asupra unui singur punct partile implicate nu au cazut deocamdata de acord.

Citește și: Legătura dintre Liviu Dragnea şi Vladimir Putin: Abia acum s-a aflat / FOTO

Cel mai disputat aspect al acestui document se refera la meditatiile pe care profesorii le acorda propriilor elevi de la clasa. Daca parintii doresc interzicerea completa a acestor practici, in actuala forma a proiectului ele sunt interzise doar daca se fac prin constrangere.
Iulian Cristache, presedintele Federatiei Asociatiilor de Parinti: „Nu este moral. Nu mi se pare normal. Este o plata mascata a parintelui catre profesor, eu nu cred ca un profesor se poate detasa complet, atata timp cat ai in meditatie un elev un an, doi, trei, in timpul orei sa te comporti corect fata de el, etic si moral, cum ar trebui.”

Citește și: Traian Băsescu, RĂZBOI TOTAL cu televiziunile de ştiri: ‘Sunt plătiţi bine ca să mintă’

Chiar si presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie sustine aceeasi idee.
Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”: „Nu este etic in niciun caz. Deci cadrul didactic daca va da meditatii nu va da meditatii elevilor pe care ii pregateste in invatamantul de stat.”
Reporter: „De ce este gresit acest lucru?”
Marius Nistor: „Pentru ca ar insemna ca favorizezi un copil in detrimentul celorlalti.”

Citește și: Planul lui Donald Trump pentru România: Un general american ne liniștește

O cu totul alta parere are insa responsabilul de invatamant preuniversitar din actualul Guvern.
Reporter: „Sunteti de acord cu meditatiile intre elevi si profesorii lor de la clasa, daca nu sunt prin constrangere?”
Liviu Pop, secretar de stat in Ministerul Educatiei: „Nu vad un pericol din punctul aceste de vedere. Si eu am fost profesor si dadeam medidatii gratuit cu toata clasa.”
Reporter: „Nu vorbim despre cele gratuite. Cele platite, bineinteles.”
Liviu Pop: „Nu stiu, forma asta de plata nu o vad in momentul de fata.”

Citește și: S-a aflat marele secret al lui Liviu Dragnea după ce a fost ras cu forţa: ‘M-au pedepsit’

Conform codului etic, in relatia cu parintii, profesorii trebuie sa respecte confidentialitatea informatiilor si dreptul la viata privata, iar in relatia cu colegii de cancelarie trebuie sa fie solidari cu ei in situatii in care interesul comun este binele educatiei, dar si sa semnaleze eventuale fraude intelectuale si plagiatele.
In plus, documentul interzice solicitarea, acceptarea sau colectarea de catre personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri, precum si impunerea unor materiale auxiliare contra-cost. Actuala forma a codului este pusa in dezbatere publica pana la data de 17 februarie.

Citește și: Guvernul pregăteşte LOVITURA DE GRAŢIE: Anunţul ministrului Justiţiei despre o lege crucială

Sursa: Pro tv

 • Victory Hope

  Ref la schimbarile in codul etic al invatamintului preuniversitar? Oare de ce nu si universitar?
  Aceste schimbari au fost intotdeauna un comon sense in orice sistem de educatie..sa zicem non dikensian.
  Intotdeauna un profesor obiectiv cu simt moral si profesiobnal ar conduce o clasa fara sa accepte cadouri de la parinti sau elevi; referitor la obligatia de a raporta eventualele cazuri de plagiat ale colegilor de cancelarie- aceasta e cu totul altceva. Intru-un colectiv la o mica scoala sau un mare liceu aceste „obligatii” miros a „aplicarea fenomenului Pitesti” unde detinutii se spionau si se raportau intre ei. Acest proiect e daunator mediului scolar , academic. Treaba de a gasi plagiatorii nu trebuie sa fie pe fisa postului unui profesor din elementara sau secundara…nu mai spun de universitate caci aici acest proiect de lege nu mentioneaza nimic. Este voie sau nu sa faci asta in sistem universitar? Oricum este dezgustator si sa introduci un astfel de proiect in Parlament spre aprobare…
  Ce se intimpla in Romania ? Nu mai exista bun simt al romanului decit se intoarce in afara sa ceara aprobari sau ajutor sau cind e pus sa aleaga uita de ce au avut mortii de la revolutia tinerilor, uita cine jefuie si a jefuit Romania si s-au trabsformat peste noapte in milionari si multimilionari furind din vuietilor celorlalti care au creat Romania dinainte de 1989, cind era o tara cu industrie, agricultura, finante , educatie, sanatate si independenta nationala si granite puternice, si indepebndenta financiala cu o balanta pozitive in contex international. E drept s-a suferit mult dqar suferinta a fost regizata ca sa se dispuna de acel regim care avea o emblema proasta- era regimul comunist. Dar sa nu uitam caci romanul nu a fost niciodata comunist in adevaratul inteles al cuvintului: eram crestini ortodocsi si bisericile euaru plina la Paste si Craciun -cuim nu mai sint acum. Atunci Romania era supte de o clica strinsa in jurul acelui om care credea ca conduce dar de fapt era o mariontew in spatele caruia nomenclatura conducea. El a fost esecutat inainte sa spuna poporului ce se intimpla dar nomenclatura a ramas..Si ea acum a revenit in forta sa se razbune si sa stringa si mai multa avere…Populatia care a ales acest PSD=FSN+Mineriade, s-a lasat inselata si adevarul iese la lumina tot mai mult.

  A ajuns Romania sa dea legislatii despre cum trebuie sa fie sistemul educational?
  Rusine!
  Nu aud insa nimic despre manualele folosite de elvi din invatamint maghiar elementar in totalitate in tara noastra, romana in totatlitate…

  Acest invatamint trebuie desfiintat. Daca secuii sau maghiarii sau cum isi mai spun vor acest invatamint in limba maghiara sa plece in Ungaria -nimeni nu ii retine.
  Ei nu au dreptul sa muste din teritoriul tarii, in inima tarii unde au fasot lasati sa traiasca.
  Acel loc e minumat si nu trebuie cedat acestor raufacatori. Ei nu au nici un drept acolo.
  Sa mearga la ai lor in Ungaria si sa incerce sa isi aroge acolo un teritoriu.
  Ungaria ii va linisti si pentru totdeauna.

  Nimeni nu spune nimic despre asta? Trebuie sa aflam de la surse din afara ca acolo se baga in parlament proiect de rupere a uneu parti din Transilvania ? Rusine.

Articole similare:

Top

Fii la curent cu cele mai interesante ştiri din blogosfera românească.

Urmărește revistablogurilor.ro pe Facebook

×