ATENȚIE Ce i se întâmplă corpului uman la Super Lună și eclipsă de lună: Fenomenul e duminică

Interesant!
26.09.2015
Autor: Cristi Teodorescu

Două fenomene astronomice spectaculoase vor uimi lumea în noaptea de 27 spre 28 septembrie. Este vorba despre producerea simultană a Super Lunii şi a eclipsei de Lună, un fenomen rar. În tradiţia populară se spune că vârcolacii şi dracii fură Luna, iar astfel oamenii sunt pedepsiţi pentru păcatele lor.

Fenomenul va fi vizibil aproape în toată lumea şi va începe în seara de 27 septembrie în America de Nord şi America de Sud, iar în dimineaţa de 28 septembrie va putea fi urmărit şi din Europa, Africa şi anumite regiuni din Asia Acentrală. Locuitorii din regiunea Asia Pacific nu vor putea să urmărească fenomenul. Un astfel de eveniment s-a produs în urmă cu peste 30 de ani, iar următorul va avea loc peste aproape două decenii, a anunţat huffingtonpost.com.

Super Luna – sau Luna la perigeu – este un fenomen care apare atunci când Luna plină (sau Luna nouă) ajunge pe orbita sa la cea mai mică distanţă faţă de Terra şi apare mult mai mare decât în celelalte nopţi. În general, se produc între trei şi şase Super Luni pe an. În timpul acestei apropieri, diametrul Super Lunii pare cu 14% mai mare decât cel al Lunii pline obişnuite. Acest fenomen astronomic va fi vizibil parţial şi din România.

„În noaptea de 27 spre 28 septembrie se produce o eclipsă de Lună care va începe la ora 03.11, va avea maximul la 05.47 şi se va termina la 08.23. Luna va apune în jurul orei 07.15, aşa că nu toată eclipsa va fi vizibilă. Totuşi putem vedea totalitatea, când Luna se va afla la numai 15° deasupra orizontului”, notează specialiştii pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Apariţia simultană a Super Lunii şi a unei eclipse de Lună s-a produs cel mai recent în 1982. Următorul eveniment astronomic similar va avea loc în anul 2033. Conform Magdei Stavinschi, doctor în astronomie, cercetător la Institutul Astronomic al Academiei Române, citată de PROTV, miturile legate de eclipsele „sunt clasice şi au venit din necunoaştere”. Cercetătorul a precizat însă că acestea sunt legende şi mituri care rămân deocamdată la nivelul poveştilor populare şi nu au nicio influenţă asupra omului.

Explicaţiile folclorice cele mai numeroase sunt legate de vârcolaci sau pricolici, natura acestora fiind însă foarte diferită de la o zona etnografică la alta. „Uneori este vorba de draci care fură Soarele ori Luna. Acestea scapă însă de fiecare dată. O altă categorie este eminamente morală: eclipsele s-ar datora faptului că, scârbit de păcatele oamenilor, Soarele îşi întoarce faţa de la ei sau că Dumnezeu avertizează oamenii de păcatele lor”, spune Vintilă Mihăilescu, antropolog. Ce spune credinţa populară Evenimentele astronomice au fost însă interpretate în credinţa populară. Oamenii satului ţin şi astăzi cont de superstiţii când vine vorba să se întâmple ceva pe cer. Se spune că eclipsă, trebuie să eviţi să mănânci mâncare gătită. Excepţie fac gravidele, copiii şi oamenii bolnavi.

Ca să îţi menţii aura curată, nepătată de eclipsă, fie ea de Soare sau de Lună, e bine să spui rugăciuni sau să te gândeşti la Dumnezeu şi la cele sfinte. O veche tradiţie le recomandă femeilor însărcinate să nu iasă din casă fără să poarte lenjerie roşie, la care se ataşează un ac de siguranţă. Această tradiţie datează încă din perioada mayaşă, când se credea că o eclipsă poate afecta sarcina şi să creeze probleme la naştere.

O altă superstiţie despre eclipsă le interzice femeilor gravide să coasă şi să taie legume şi zarzavaturi, în decursul unei eclipse. Specialiştii în astrologie spun că acest eveniment unic ne va influenţa starea fizică şi emoţională. Prin urmare, sensibilitatea emoţională exacerbată, insomniile sau răul fizic sunt normale în această perioadă, mai spun specialiştii.

Articole similare:

Top