Astea sunt cele mai ”strălucitoare” perle de la Bac! Care ți se pare cea mai tare?

Arta si Cultura
02.07.2015
Autor: Cristi Teodorescu

Subiectele de la proba de Limba şi Literatura Română a examenului de Bacalaureat, deşi sunt considerate cele mai uşoare din ultimii ani, au scos la iveală şi de această dată adevărate nestemate de umor, incultură sau agramatism.

„Otilia era un bun psiholog, în sensul că i-a citit gândurile lui Felix. O apreciez pentru că şi-a sacrificat iubirea, pentru a nu-i sta în calea carierei. Şi eu am făcut la fel, când am aflat că iubitul meu vrea să lucreze în Olanda“, s-a destăinuit o candidată.
”Ela era o curvă deoarece s-a combinat cu unul la Odobeşti, iar Ştefan un frustrat psihopat că suferea, dar ce nu mai erau femei în lumea asta?”, tranşează un alt candidat subiectul romanului „Ultima noapte de dragoste, prima noapte de război”, de Camil Petrescu.
Câţiva însă au profitat de moment pentru a trimite mesaje profesorilor şi a se plânge de sistemul de învăţământ. ”Profa de română nu ne preda nimic, ne punea să copiem dintr-o carte, zicea că are salariul prea mic ca să facă una ca asta”, este scuza unui candidat pentru că nu s-a pregătit pentru examen.

Iată cele mai strălucitoare perle de la Bac:
„Ruxandra era foarte îndrăgostită de muzician, îi voia banii, de fapt asta se întampla şi pe vremea aia cu banii. Femeile voiau statut. Profa ne-a zis că perioada asta interbelică a fost cea mai şmecheră dintre toate, femeile aşteptau, iar bărbaţii munceau, dar dădeau dovadă de bărbăţie”.
„Noutăţile autorului sunt să ne impresioneze pe noi cititorii dacă om mai fi sau ele pot să accentueze sau să aplaneze drama dintre cele doua personaje”.
„Pe mine sportul nu mă ajuta deoarece după o noapte de băută cu băieţii în cartier nu mai am timp să fac şi sport. La educaţie fizică proful ne-a spus că, şi relaţiile intime intră în sport deci şi ăsta e un sport”.
„În concluzie toţi ăştia bogataşii fac sport deoarece au bani să meargă pe la tot felul de săli şi saloane”.
„Scriitorul e stingherit în societate, se simte ca un frustrat sau poate este şi de aceea vrea să scrie, să se scufunde în necazuri. Viaţa lui e chiar tristă, nu poţi judeca un asemenea sensibil”.
„Personajul lui Moromete este personajul central, chiar Tudor Calaraşu participa la acţiune, aveau 10 copii şi o pisică pe Bisisica”.
„Romanul Povestea lui Harap Alb a apărut în revista Literatorul în anul 1840 la Iaşi chiar în Dacia literara a lui Kogălniceanu”.
„Scenele reprezentative din romanul Moromeţii sunt: Ca să se mire proştii şi s-au mirat atunci când au văzut că nu mai au arborele în curte şi alta e când le frige băietilor o bătaie ca-n zona de nord a ţării”.
„Harap Alb e prea tare ajunge pe un alt tărâm şi o recuperează pe fata lui Roş”.
„Eram însurat de 7 ani cu o colegă de la psihologie, Camil vrea să zică că suferea”.
„Ion o violează pe Ana pe după sobă în timp ce tatso sforăia. O lasă borţoasă şi face un plod apoi ăsta inteligent din fire îi ia pământurile, şmecher băiat”.
„Eu fac sport deoarece mama îmi dă 1.500 de lei lună să merg la una dintre cele mai de lux săli din cartier. Acolo nu prea facem sport stăm pe la o bere, fumăm ceva şi plecăm în club”.
„Moromete deţinea disimularea deoarece citea mult dintr-o revistă pe stănoagă”.
„Catinca îl certa pe Moromete că fuma mult. Un exemplu îl constituie şi faptul ca mama îl ceartă pe bunicul când bea”.

„Liviu Rebreanu este cel mai de seamă poet al regiunii Moldova, a scris în perioada paşoptiştilor alături de Sadoveanu şi de Bacovia”.
„Romanul Plumb a lui Rebreanu este o artă poetică deoarece prezintă drama unui ţăran într-un cavou”.
„Familia Moromete s-a distrus pe sine însăşi când a început să bea Ilie cu tovarăşii lui pe la poiana lui Iorgu Iovan”.
„Romanul Ion a apărut în anul 1990 alături de poezii precum Luceafărul sau Gorunul”.
„Tema şi viziunea din romanul Plumb este reprezentativă pentru lume dar şi pentru noi elevii care studiem foarte mult fiindcă încercăm să descifrăm profund sensurile”.
„Spaţiile basmului se petrec în mai multe locuri”.
„În scena fonciirii Moromete este un om intelectual şi şiret care amâna plata cu ‚n-am’ şi plăteşte mişeleşte cu o sumă mai mică.
„Basmul cult este transmis din generaţie în generaţie prin forma scrisă”.
„Un scriitor se afirmă în societate prin proiectele pe care acesta le exercită”.
„Tineretul îşi dezvoltă capacitatea de a gândi într-un mod deosebit, îşi lărgesc orizonturile şi condiţia personală”. „Societatea contemporană are foarte multe lagune, chiar şi pe plan intelectual”.
„Importanţa unei educaţii intelectuale pricoce este deformată de fiecare obiect de modernitate”.
„Au apărut tehnologii moderne şi mai bine preferă să stea cu faţa-n ele decât să practice un sport”.
„În opinia mea, în legătură cu practicarea unui sport la orice vârstă sunt total de acord. Sportul este precum iubirea, nu are vârstă, nu are limite”.
„Dramatismul este o specie a genului epic în proză, există un singur fir narativ central şi anume toată acţiunea se desfăşoară în jurul unui articol de ziar”.
„Fără scriitori viaţa noastră ar fi mai pustie. Când citim ce scriu ei oamenii mai uită de griji”.
„Relaţia dintre personajele «Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război» este tristă pentru că bărbatul pleca la luptă şi trebuia să trăiască o ultimă partidă de amor”.
„După cum spune şi titlul, Otilia avea o problemă pe care nu putea să o dezlege şi nimeni nu putea să-i dea un răspuns la ea”.
„Aglae era cea mai rea babă din tot universul. Şi îşi urmărea doar interesul”.

Articole similare:

Top