ADEVĂRUL despre cât de PERICULOS este să gătești la microunde

Food and More
26.11.2016
Autor: Cristi Teodorescu

„Nu gatesc la microunde pentru ca nu e bine!” Este o prejudecata sau un avertisment care trebuie luat in seama?Microundele – cele mai putin periculoase raze, de altfel – privesc. doar apa dintr-un aliment. In cuptor, incalzirea se face prin intermediul acesteia. Temperatura nu poate, deci, sa depasesca 100 de grade Celsius – punctul de fierbere. Asadar, nici produsul alimentar nu va iesi din acesti parametri.

Citește și: Andreea Marin ‘loveşte dur’ în războiul cu turcul Tuncay: Ce DEZVĂLUIRI mai face ZÂNA

O caracatita preparata la abur dureaza citeva minute. Tot atit dureaza sa reincalzim preparatul. La microunde ar putea sa sta si pe un recipient din plastic notat cu codul 5. Polipropilena. Cu o conditie, ne explica un expert in polimeri: sa nu aiba apa pe el, fiindca altfel se va incalzi si ambalajul.
Plasticul explodeaza in microunde doar in filme. Un cuptor cu microunde trece prin alimente radiatia numita chiar microunde. E mai puternica decit undele radio si mai slaba decit infra-rosiile.

Citește și: Ce au putut vedea telespectatorii la o televiziune de știri: Film porno în locul unui show celebru

Ne uitam la radiatia emisa de soare, ca sa comparam puterea diverselor tipuri de radiatii. Cele mai slabe sunt undele radio. Cele mai puternice sunt undele gama.
Dupa aceste detalii de fizica, ne intereseaza chimia alimentara. La microunde nu se poate depasi temperatura de 100 de grade pentru ca incalzirea se face in principal prin apa care exista in orice produs alimentar. Asadar, cuptorul incalzeste doar apa dintr-un aliment, pina la maximum 100 de grade Celsius si nu distruge proteinele animale.

Citește și: Noi incidente grave în complexul groazei: Mai mulţi oameni răniţi la Therme

E imposibil sa ardeti mincarea si sa formati in interiorul ei produsi cancerigeni. Asa cum se poate intimpla in timpul coacerii la cuptorul pe gaz sau electric sau in timpul prajirii in ulei. Mai mult, microundele nu produc acrilamida in cartofi, substanta inalt cancerigena care rezulta din prajirea cartofilor in tigaie. Totusi, acrilamida a fost gasita in floricelele destinate cuptorului cu microunde.

Citește și: Un celebru artist a bătut un elev la balul bobocilor / VIDEO

Mai dam un exemplu – sunca gatita la microunde descarca mai putine nitrozamine, substante de asemenea inalt cancerigene, decit daca ati praji-o in cuptorul pe gaz sau in tigaie, informează PRO TV.

Citește și: Veste năprasnică pentru Dan Diaconescu. Soția acestuia trece printr-o grea încercare

Articole similare:

Top

Fii la curent cu cele mai interesante ştiri din blogosfera românească.

Urmărește revistablogurilor.ro pe Facebook

×