Ghid practic despre influența alimentelor asupra emoțiilor și comportamentului
De cate ori nu ti s-a intamplat sa ai o stare de anxietate, nervozitate, irascibilitate, depresie sa ai o putere de concentrare scazuta, o stare de confuzie sau sa simti ca pur si simplu nu poti sa pui cap la cap niste informatii, ca mintea ti-e efectiv blocata, insa sa nu ai o explicatie pentru starea respectiva? Sunt convinsa ca nu te-ai gandit vreodata ca starea respectiva poate fi consecinta unui dezechilibru al nivelului de mesageri care transporta informatia intre neuronii sistemului nervos ( neurotransmitatori ).
Cu siguranta ai mai auzit de serotonina, dopamina si endorfine si stii ca au o legatura cu starea noastra de bine dar probabil nu stiai ca daca ele sunt in cantitati mai mici sau mai mari decat ne trebuie, au legatura si cu starile noastre mai putin bune.
Stiai, de exemplu, ca:
- Serotonina -“hormonul fericirii” este implicata in prevenirea depresiei, in reglarea somnului, apetitului si a temperaturii corporale
- 95% din serotonina din organism este localizata la nivelul intestinului.
- Un nivel scazut al serotoninei este asociat cu anxietate, depresie, impulsivitate, agresivitate, deficit de atenție, lipsa de concentrare, confuzie, blocaje, pofta de dulciuri si carbohidrati rafinati
- Dopamina – „hormonul dorintei” este o molecula chimica prezenta in “sistemul de rasplata”, stimuleaza comportamente indispensabile supravietuirii si are rol important in procesul de motivare.Nivelul de dopamina din creier influenteaza capacitatea de a lua decizii
- Un nivel ridicat de dopamina este asociat cu agresivitate, paranoia, irascibilitate, ostilitate, panica, euforie, nerabdare, lipsa de atentie?
Nici eu nu stiam toate acestea pana cand nu am stat de vorba cu Carla Camelia Popescu, specializata in Fitoterapie, Nutritie si Psihologie: Fitoterapie – Specializare in tratarea afectiunilor folosind remedii naturale, aplicand metode eficiente in vederea obtinerii de rezultate rapide pentru pacient, Nutritie – Identificarea cauzelor afectiunilor si tratarea acestora prin diete personalizate. Psihologie – specializare pe Psihologia Crizei, a Conflictului si Stresului:
Aparent intre Psihologie si Nutritie nu este vreo legatura insa tot mai multe studii arata ca exista si ca este una chiar puternica. Cum ai facut legatura intre ele? Esti Psiholog si Nutritionist. Cum ai ajuns de la una la cealalta?
A fost intai, Nutritia si dupa aceea Psihologia. La inceput, am intuit mai mult legatura dintre cele doua discipline. Putin mai tarziu, mi-a fost clar ca este necesar un stil de viata si o dieta adecvata pentru un echilibru stabil intre minte si corp. Mens sana in corpore sano.
Ce aplicatii are Psihologia in Nutritie si invers?
Putem spune ca aplicatiile sunt biunivoce. Este foarte interesant cum alimentele ne influenteza emotiile, comportamentul, modul de a gandi, personalitatea. Dar si viceversa: stresul, traumele emotionale provoca dezechilibre majore in organism. Pe fondul acesta alegem inconstient alimente care cresc pe termen scurt nivelul energetic, insa, pe termen lung acestea fac mari ravagii.
Psiho-Nutritia este un domeniu relativ nou in Romania. Din experienta ta, cum vad romanii acest domeniu de activitate? Cu incredere, cu scepticism?
Eu cred ca oamenii sunt foarte deschisi la nou. De fapt, nici nu este un domeniu nou, doar poate ca denumire. Intotdeuna oamenii au cautat sa vada si dincolo de aspectul somatic; a existat intuitia integralitatii fiintei ca o unitate psiho-somatica.
Ce cursuri ai urmat pentru a acumula cunostintele necesare activitatii pe care o desfasori?
Am absolvit Facultatea de Psihologie. Am urmat cursuri de nutritie, fitoterapie, terapie Sanum – o forma de terapie care are la baza conceptul de pleomorfism al microorganismelor.
Ce presupune aceasta viziune pleomorfica?
Pleo inseamna „multe”, iar morfis inseamna „corp”. Pleomorfismul este procesul prin care un microoorganism, trece prin mai multe stadii de transformare, in anumite conditii de mediu: o bacterie se transforma intr-o drojdie, dupa aceea intr-un fung, si in final intr-o ciuperca. Toate acestea sunt posibile doar intr-un mediu acid, in lipsa oxigenului. Cand se dezechilibreaza balanta acido-bazica a organismului si este inclinata spre polul cu ph acid, apar aceste modificari structurale, dar, noi spunem ca suntem bolnavi pentru ca am fost invadati de nu stiu care virus sau fung.
Se pune întrebarea: Nu cumva aceste virusuri sunt propriile noastre bacterii, care în urma unor condiţii anume (boală) se metamorfozează în aceste minuscule organisme?
Care sunt problemele cu care oamenii vin cel mai des la tine?
La mine vin atat oameni care doresc o echilibrare a greutatii corporale dar si oameni cu diverse probleme de sanatate; deoarece eficienta unui tratament este data de o dieta specifica afectiunii respective.
Ce le spui oamenilor care vor sa slabeasca 10 kg sau mai mult intr-o luna?
Depinde de la caz la caz. Dar in general, discutiile pe care le avem la prima intalnire ne ofera posibilitatea de a stabili impreuna pasii spre obiectul propus. In cazul in care termenul pe care il acorda atingerii obiectivului propus nu este unul chiar realist, purtam discutii si reevaluam situatia.
Ce parere ai despre dietele “prefabricate”, dietele de masa care sunt atat de populare in ziua de azi?
Unele chir pot functiona. Este dreptul fiecaruia de a alege. Insa, parerea mea este ca atata timp cat suntem unici ca indivizi, avem nevoie de diete personlizate, adaptate nevoilor de moment, starii psihice, emotionale si de sanatate la acel moment.
Din experienta ta, care sunt greselile cele mai mari pe care oamenii le fac atunci cand e vorba despre alimentatie?
Ritmul de viata alert in care traim in ziua de astazi genereaza asa cum ai numit tu „greseli in alimentatie”. Nu mai avem timp sa fim atenti la propriile cerinte, ne-am rupt de natura, de ceea ce ne este propriu. Ceea ce ar trebui sa stim este ca o masa luata in tihna face mai mult decat credem. Asta se explica prin faptul ca pentru a fi digerata masa pe care o luam, sistemul nervos pregteste orgnismul inainte. Adica, sistemul nervos parasimpatic intra „in actiune”, pregatind tot ce este necesar pentru o digestie completa; sistemul nervos simpatic intra in repaus. In cazul in care luam masa pe fuga, vorbind la telefon, uitandu-ne pe raporte, documente, la televizor, nu facem decat sa ingreunam procesul de digerare a alimentelor, chiar daca mancam ceva forte sanatos. Acele intalniri de afaceri la masa, nu pot face decat un mare rau digestiei .:)) Niciodata nu poti manca cand te alearga un leu. Pentru ca, sistemul nervos simpatic este dominant in situatiile de stres. El este responsabil de crearea senzatiei de tip „lupt sau fugi” in prezenta sentimentelor de fric si de pericol. Una dintre insusirile transmise de el este incetinirea digestiei.
Putina lume se gandeste ca exista o legatura intre alimentatie si emotii&comportament. Cum le explici oamenilor, cum ii faci sa inteleaga ca este o legatura foarte puternica intre acestea?
Explicandu-le cat de important este sistemul nervos enteric, cel care se intinde de-a lungul tractului digestiv. Este uimitor sa aflam ca avem atat de multi neuroni la nivelul intestinelor si de fapt la nivelul intregului sistem digestiv. De asemenea, avem mai multa serotonina in intestine decat in creier. Cui nu i s-a intamplat macar o data in viata sa fie constient de o stare de bine dupa ce a mancat ceva? De exemplu o banana sau o bucatica de ciocolta neagra?
Vorbeste-mi putin despre mecanismul prin care alimentele ne pot influenta emotiile si comportamentul.
Emotiile si comportamentul sunt generate de biochimia creierului. Acesta biochimie este rezultatul alimentatiei. Creierul ca sa functioneze are nevoie de glucoza, acizi grasi, minerale, vitamine, aminocizi,etc. S-a constatat ca dintre toate alimentele, fructele au cea mai mare energie electrica. Deci, fructele contribuie la regenerarea tesutului nervos si cerebral. Iar nucile si semintele de exemplu, sunt alimente de structura, avand o actiune de tonifiere.
Pofta de dulce si de junk-food este o consecinta a unei alimentatii deficitare. Ce sfaturi ai pentru cei care se plang de pofte incontrolabile de dulciuri si de alimente nesanatoase?
Nu este propriu zis un sfat. Pot spune doar ca pofta de dulce indica un nivel scazut al endorfinelor si apare aceasta cerinta a organismului de a-si ridica nivelul energetic. Insa, daca am inlocui obiceiul vechi – de a manca ceva dulce, procesat, – cu un obicei nou,- de a manca fructe,- am avea surpriza sa ne simtim bine si sa avem mai multa energie, sa fim mai focusati, mai calmi, relaxati, mai siguri pe noi.
Crezi ca daca am sti sa constientizam si sa recunoastem anumite stari (irascibilitate, somnolenta, agresivitate, paranoia, nerabdare, lipsa de atentie, etc.) am putea sa le amelioram daca am sti ce alimente sa consumam pentru situatiile respective?
Da. Incet, incet, am putea sterge vechile programe de functionare si vechile obiceiuri, implementand altele noi, benefice.
Cateva sfaturi pentru cei care vor sa manance sanatos: ce sa aleaga si ce sa evite
Imi place sa spun ca nu dau sfaturi, ci sugestii! O sugestie ar fi sa ia masa in tihna. Sa considere luatul mesei un act sacru, un act prin care onoreza corpul – templul sufletului nostru.
Este atat de important sa mananci in liniste, intr-un cadru placut, acordand timp suficient mesei!
O alta sugestie ar fi sa tina cont cat de important este sa fie constienti de hrana pe care o manca: sa o mestece bine, sa fie atenti la textura, la gust, miros. Ca si cum ar face cunostinta cu ea. Fiind prezenti in actiune si constienti de hrana pe care o mananca, se ajunge la maestria de a sesiza semnlele trimise de corp si va manca doar cand le este foame si doar ce alimente sunt necesare in acel moment orgnismului.
Interviu realizat de Raluca, farfurialacontrol.ro
Vezi sursa