NASA a descoperit cea mai mare rețea hidrografică extraterestră

Revista Blogurilor
17.12.2012
Autor: mitza

În realitate, imensul sistem hidrografic este o reprezentare în miniatură a Nilului. Acesta măsoară 400 de kilometri (spre deosebire de cei 6.700 de kilometri, cât măsoară Nilul). Punctul terminus se află într-o mare. Este vorba despre Ligeia Mare.

Pe site-ul NASA se menționează că, este pentru prima dată când imaginile relevă un sistem hidrografic atât de mare, într-o atât de mare rezoluție, undeva în afara Terrei.

Râul este situat în partea de nord a lui Titan, la pol. Despre Titan se știe că este singurul corp ceresc unde se află lichid la suprafață. Cel puțin până în acest moment. Râurile de pe Titan sunt pline cu hidrocarbon, metan și etan.

În anul 2008, imaginile obținute de Cassini au arătat prezența materiei lichide, în urma unor ploi, în emisfera sudică. În acel loc se găsea Lacul Ontario.

Ca și pe Pământ, lichidul ajuns în lacuri și mări se evaporă, iar apoi circuitul se reia. Diferența este că, spre deosebire de Pământ, unde lichidul este apa, pe Titan este vorba de metan. Ambele afectează tot din ceea ce se întâmplă pe cele două corpuri cerești. Explicațiile îi aparțin lui Steve Wall, din cadrul Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, California.

Articole similare:

Top